Hibrit Tohum nedir? Hibrit Tohum ile GDO arasındaki fark nedir? Zararları nedir?

Hibrit Tohum nedir? Hibrit Tohum ile GDO arasındaki fark nedir? Zararları nedir?

Hibrit Tohum nedir? Hibrit Tohum ile GDO arasındaki fark nedir? Zararları nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
12 Aralık 2018 Çarşamba 21:45

Sağlıklı beslenme hepimizin hayali... Ancak hangi ürünün sağlıklı, hangi ürünün doğal, hangi ürünün organik olduğunu anlamak artık günümüzde çok da mümkün değil. Marketlerde, pazarlarda doğal ürün mağazalarında sağlıklı olarak satılan ürünlerin aslında ok büyük bir bölümü ne  yazık ki söylendiği gibi sağlıklı değil. 

Ekmeğimizdeki unun buğdayı, soframızdaki soğanın tohumu, gübresi, yemeklerimizdeki yağlar ve daha saymakla bitmez... Ne yazık ki sofralarımıza sağlıklı diye aldığımız birçok besin düşündüğümüz kadar masum değil. 

Hibrit Tohum nedir? Hibrit Tohum ile GDO arasındaki fark nedir? Zararları nedir?

Sofralarımızın yani aslında sağlımızın en büyük tehdidi hibrit tohumlar ve GDO'lu tohumlardır. Hibrit tohumlar ve GDO'lu tohumlar aynı şeyler olarak görülse de aslıda birbirinden çok farklı kavramlar. Hatta öyle ki tek bir ortak noktaları var; her ikisinin de zararlı olması...

Hibrit tohm teknolojisi GDO'lu ürünlerin üretilmesinden biraz daha geriye gitmektedir. Bunun nedeni GDO teknolojisine göre bir nebze daha ilkel olmasıdır. 

Hibrit Tohum Nedir?

Hibrit tohumu en basit olarak anlatmak gerekirse bir örnek üzerinden şu şekilde açıklayabiliriz: Benzer yapıya sahip olan yani akraba olan 2 bitkiyi ele alalım. Salatalık ve yeşil kabak. Salatalık ve yeşil kabağın aynı ortamda yetiştirildiğini ve aynı anda çiçek açtığını düşünelim. Bitkilerin döllenmesini sağlayan çiçeklerdeki polenler normal şartlarda rüzgarla, arıların, kuşların, sineklerin etkisiyle diğer bitkilerin polenleriyle etkileşime girerek yeni tohumlar oluşturur. Hibrit tohumda ise bu işlem doğanın sistemine elle yapılan bir müdahale ile elde edilir. Aynı ortamda bulunan ve aynı zamanda çiçek açan salatalık ve yeşil kabağın polenlerinin normalde döllenme için etkimeye girmesi mümkün değildir. Hibrit tohumda ise elle bu iki bitkinin polenleri döllenmeye sokularak yeni bir tohum elde edilmektedir. Burada hangi üründen elde edilmek isteniyorsa o bitkinin polenleri daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Burada elde edilen yeni salatalık asla ilk salatalık kadar lezzetli değildir. Kokusu, tadı hatta şekili bile normal bir salatalık gibi değildir. İşte bu şekilde elde edilen tohuma hibrit tohum, bu tohumdan elde edilen ürüne de hibrit ürün denir. 

Hibrit Tohum'un zararları nedir?

Hibrit tohumun en büyük zararı kısırlıktır. Çünkü hibrit tohumlar genelde kısır tohumlardır. Bu nedenle Hibrit Tohumlarla elde edilen gıda ürünlerinin tüketilmesinde oldukça dikkat edilmelidir. 

Komplo teorisyenlerine göre hibrit tohumdan elde edilen ürünler gıda teröründe kullanılmaktadır. Hibrit tohumun kısırlığa yol açmasından dolayı ırklara yönelik gıda teröründe hibrit tohumlar çok büyük rol oynamaktadır. 

GDO'lu Ürünler Nelerdir?

GDO'lu ürünleri de tıpkı hibrit tohum gibi basit bir şekilde anlatmak gerekirse şu örnek üzerinden ilerleyebiliriz: Birçok defa market aldığımız domatesler burnumuza balık kokusu gelebilir. İşte bunun nedeni o domatesin GDO'sunun değiştirilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Domatesin raf ömrünün, parlaklığının, şeklinin daha güzel görünmesi için balıkta bulunan ve genetik olarak domatesin raf ömrünü parlaklığını şeklini düzgün bir şekle sokacak bakteri tamamen labaratuvar ortamında domatesin tohumuna enjekte edilmesi durumudur. Veya şu örnek üzerinden de gidebilir. Çok büyük bir tavuk çiftliği düşünelim. Bu çiftliğin çok büyük bir arzı karşıladığını ama tavukların kesilebilecek kadar besili bir hale gelmesi gereken sürenin bu arzı karşılayacak kadar kısa olmadığını düşünelim. Çiftlik sahibi kısa sürede çok daha hızlı bir şekilde tavukların kesilecek kadar büyümesini, etlenmesini istiyor. Bu nedenle tavuklara yumurtadan ilk çıktıkları andan itibaren büyümelerini hızlandıracak, tavukların hızlı bir şekilde kilo almasını sağlayacak ilaçlı yemler yediriyor. Bu tavuklar da çok kısa süre içerisinde kesilecek bir duruma gelecek ve sofralarımıza gelecek. İşte bu ilaçlı yemlerle beslenen tavuklar GDO'lu tavuklardır! Büyümesi hızladırılmış, genetiğine ilaçlarla müdahale edilmiş tavuklardır. Yani aslında GDO'lu ürünlerin hiçbirisi doğada doğal halde bulunmamaktadır. Raf ömrü uzun bir domates olamaz. Günlerce dolapta beklediği halde çürümeyen bir elme olamaz. İşte GDO'lu ürün demek budur. 

GDO'lu Ürünlerin Zararları nelerdir? 

GDO'lu ürünlerin tamamı kansorejendir. GDO'lu ürünler doğada doğal halde bulunan ürünler değildir. Katkı maddeli ürünlerdir. Vücudumuz o maddeleri sindirmek için kodlanmamıştır. GDO'lu ürünler sindirim sistemimiz başta olmak üzere beyin rahatsızlığına kadar birçok sağlık sorunlarına yol açmaktadır. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar