Herpes simpleks virüsü nedir, nasıl bulaşır, nasıl geçer?

Uçuk hastalığı olarak bilinen herpes simpleks virüsünün ne olduğu, nasıl bulaştığı ve nasıl tedavi edildiği merak ediliyor.

Herpes simpleks virüsü nedir, nasıl bulaşır, nasıl geçer?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
14 Temmuz 2018 Cumartesi 12:02

Herpes simpleks virüsü derinin herhangi bir yerinde su kabarcıkları ve yaralara neden olan bir uçuk virüsüdür. Uçuk virüsü yaraları genellikle ağızda, burun etrafında, cinsel bölgede ve de kalçada ortaya çıkıyor.  HSV’nin yol açtığı enfeksiyonlar, asemptomatik enfeksiyonlardan ölümle sonuçlanan dissemine hastalıklara kadar değişen geniş bir spektrumda ortaya çıkabilir. Tekrarlayan HSV enfeksiyonları özellikle yeni doğanlarda ve immün sistemi baskılanmış kişilerde meningoensefalit, pnömoni ve hepatit gibi ağır klinik tablolara sebep olmaktadır. Herpes simpleks virüsü vücuda ilk girdiğinde enfeksiyon oluşturur ve bölgedeki sinir hücrelerine yerleşir. Vücut zayıf düşene kadar orada kalır ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı zaman yeniden bir uçuk oluşumuna zemin hazırlar.

Herpes simpleks virüsü nedir?

Herpes simpleks, herpesviridae familyasına ait, uçuk nedeni olan virüs. Herpes ismi Yunancadan gelmektedir ve de anlamı sürünmek ya da emeklemektir. Antik yunan zamanlarından beri tanınan bu virüs sık sık insanları enfekte etmektedir. Herpes Simpleks cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır. Herpes Simpleks virüsünün sekiz tipi olup, klinik olarak en sık üç tipine rastlanmaktadır.

-HSV 1 daha çok ağız, burun ve çevresinde izlenir.

-HSV 2 genital bölgede yerleşmektedir.

-HSV 3 ise Zona denilen rahatsızlığa yol açan, sinirlerde yerleşen tipidir. Bu tip diğerlerinden farklı olarak içi su dolu keseler şeklinde değil, kızarıklık ve iğne batması şeklinde hissedilen diğerlerinden daha keskin ağrılar yapan bir tipidir.

Herpes simpleks virüsü nasıl bulaşır?

Virüs bulaştığında öncelikle ağrı ile kendini gösterir. Daha sonra ağrı olan bölgelerde kızarıklıklar belirir ve ilerleyen safhada döküntüye neden olur. Döküntü izleri iz bırakmadan ortadan kaybolur. Herpes virüsü genel olarak temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler vücuda alınır. Virüsler deri veya mukozalardaki çatlaklardan vücuda girerler. Sinir hücrelerini tutarak bu sinirlerin lifleri boyunca ilerlerler. Liflerin ganglion denilen ana merkezlerine yerleşirler. Ardından o bölgeye ait cilt ya da mukoza bölgesinde lezyonlarını oluşturmaya başlarlar. Virüsler yerleştikleri yerde ölmezler. Yapılan tedaviler de virüslerin yok edilmesini değil hastalık oluşturmalarını önlemek ya da en azından azaltmak amacıyla yapılabilmektedir.

HSV-2 enfeksiyonuna yakalanmada risk faktörleri

-Cinsel partner sayısının artması

-Yaşın ilerlemesi

-Siyahi ya da Hispanik etnik kökenli olma

-Kadın olma

-Erkek eşcinsel faaliyet

HIV enfeksiyonu

Virüs vücuda girdiğinde etkisini 2-12 gün arasında gösterir. Vücutta su dolu keseler oluşur v kaşıntı meydana gelir. Hastanın bağışıklık sistemine göre yayılır. Cinsel ilişkiye girdiği bireylere virüs bulaştırmaktadır. Bağışıklık sistemi baskılandığı herhangi bir durumda ise hastalık belirtileri ortaya çıkacaktır.

Herpes simpleks virüsü hangi durumlarda ortaya çıkar?

-Yeterli beslenememe durumunda

-Aşırı A vitamini alındığında

-Aşırı alkol tüketiminde

-Yoğun stres dönemlerinde

-Grip vs. gibi bağışıklık sistemini yoran bazı hastalıklarda

-Adet dönemlerinde

-Sık cinsel ilişkiye girildiği dönemlerde

-Kişisel hijyen bozukluğunda hastalık tekrarlamaya başlar.

Herpes simpleks virüsü nasıl geçer, tedavisi var mı?

Herpes virüsünün tam olarak tedavisi mümkün değildir. HSV enfeksiyonlarının laboratuvar tanısında; hücre kültüründe virüs izolasyonu, virüs antijenlerinin gösterilmesi, moleküler teknikler ve serolojik testler uygulanır. Herpese bağlı menenjit ve beyin zarı iltihabı gibi durumlarda örneklerden PCR ile viral kültür yapılabilir. Antikorlar enfeksiyondan 2-12 hafta sonra saptanır ve kanda kalır. Kişilerin bu virüsü kapmamak için dikkat etmeleri gerekir. Cinsel ilişkide mutlaka prezervatif kullanmak, ortak havlu kullanmamak gibi önlemlere dikkat etmekte fayda var. Genital bölgede yer alan bütün yaralar önemlidir. Burada en korkutucu olanı, başka hastalıkların herpes zannedilerek atlanması ihtimalidir. Bu nedenle her genital bölgede izlenen yara da mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir. Ayrıca bir diğer önemli husus da, herpes infeksiyonu varlığında olası diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların da alınmış olma ihtimalidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar