Gergedan Virüsü nedir, gergedan virüsünün belirtileri nelerdir, gergedan virüsü nasıl bulaşır?

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bulaşıcı hastalıklar raporunda yer alan gergedan virüsü nedir, gergedan virüsü nasıl bulaşır, gergedan virüsünün belirtileri nelerdir, gergedan virüsünden nasıl korunulur gibi sorular raporu okuyan kişilerin merak ettiği konular oldu.

Gergedan Virüsü nedir, gergedan virüsünün belirtileri nelerdir, gergedan virüsü nasıl bulaşır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
14 Aralık 2018 Cuma 16:10

Sağlık Bakanlığı bulaşıcı hastalıklar raporunu açıkladı. Raporda birçok hastalığın yanı sıra Gergedan Virüsü adında bir hastalık da yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda kuş gribi, domuz gribi gibi bulaşıcı hastalıklar özellikle kış aylarında ülkemizde oldukça etkili olmu, domuz gribinden hayatını kaybeden çok sayıda vatandaşımız olmuştu. Sağlık Bakanlığı'nın girişimleri ve doğru tedbirleriyle kısa süre içerisinde domuz gribi gibi tehlikeli ve evrim geçirmiş bir virüsle başa çıkılabilmşti. 

Grip toplumda çok ciddiye alınan bir hastalık olmasa da aslında bilinenin aksine oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle grip aşılarıyla vücuda evrim geçirmiş virüsün girmesini engellediğiniz takdirde aşının etkisini yitirmesiyle vücuda o virüs girdiğinde çok daha ağır bir hastalık olarak yaşanmaktadır. Yüksek ateş, halsizlik ve yüksek ateşe bağlı halüsinasyonlara neden olan gribin tabii ki üst solunum yollarında meydana getirdiği tıkanıkla da oldukça rahatsızlık verici bir hastalıktır

Gergedan Virüsü Nedir, gergedan virüsü nasıl bulaşır?

Gergedan virüsü Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı bulaşıcı hastalıklar raporunda yer almasıyla gündeme geldi. Tam anlamıyla grip olarak tanımlanmayan hastalık gribimsi bir hastalık olarak raporda anlatılıyor. 

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı raporda grip etkisi yaratan virüslerin yayılımının bu yıl düşük olduğu vurgulanırken en yüksek oranda rastlanan virüsün Gergedan virüsü olduğu belirtildi. 

Gergedan Virüsünün tam anlamıyla grip olmadığı ama gribimsi belirtiler gösterdiği ( burun tıkanıklığı, geniz akm ası) uzmanlar tarafından vurgulandı. Gergedan virüsü nasıl bulaşır? Gergedan virüsünün özellikle havadaki toz ile bulaştığını söyleyen uzmanlar hava kirliliğinin yüksek olduğu ortamdan insanların kaçınması gerektiğini özellikle vurguladılar. Gergedan virüsünün çok güçlü bir virüs olmadığının ancak yine de insanların virüsten korunmak için tozlu ortamlarda fazla bulunmaması gerektiğini, özellikle toplu taşıma kullanan vatandaşların sıklıkla ellerini yıkaması gerektiğini açıkta satılan ürünlerin titizlikle yıkanarak yenmesi gerektiği uzmanların uyarısı oldu. 

Gergedan Virüsü Türkiye'ye nereden geldi?

Gergedan virüsünün Türkiye'ye göçmen kuşlar tarafından getirildiği düşünülmekte. Göçmen kuşların göç yollarında bulunan Türkiye'de özellikle Afrika'da bulunan virüslerin sıklıkla rastlanmasının sebebi de budur. Sıcak havanın hakim olduğu bölgelere göç eden kuşlar özellikle Afrika kıtasında Türkiye'ye virüs taşımaktalar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi, kuş gribi gibi, domuz gribi gibi virüslerin doğuş noktası olan Afrika kıtasında bu tür hastalıklardan ölüm oranı da ne yazık ki oldukça yüksek durumda. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar