için kaldı

Gebelik döneminde vajinal akıntı neden olur?

Hamilelik döneminde anne adaylarını olumsuz etkileyen durumlardan biri de vajinal akıntı. Peki ya gebelik döneminde vajinal akıntı neden olur?

Gebelik döneminde vajinal akıntı neden olur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
20 Mart 2018 Salı 16:39

Gebelik döneminde çoğu kadında vajinal akıntı görülebilir bu nedenle hemen panik yapamaya gerek yoktur. Ancak vajinal akıntının konusu ve rengi bu özellikleri taşıyorsa jinekolojik muayene olunması gerekiyor. Peki ya gebelik döneminde vajinal akıntı neden olur? Hangi durumlarda vajinal akıntı tehlike oluşturur? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Anne adaylarının çoğunda hamilelik sırasında vajinal akıntı problemleri ortaya çıkmaktadır. Akıntılar genellikle gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle çok önemli bir sorun değildir ve tedavi gerektirmez. Fakat bazı durumlarda önemli olabilmektedir. Hamilelik sırasında oluşan bazı vajinal enfeksiyonlar da vajinal akıntı durumlarını doğurur. Enfeksiyonların oluşmasının nedenleri ise mantarlar, bakteriler ve parazitlerdir. Akıntılar normal zamanlarda ortaya çıkabileceği gibi, özellikle üreme zamanında yani gebelikte daha çok karşılaşılan sorunlardandır. Akıntının normal akıntı mı yoksa fizyolojik akıntı olduğunun anlaşılması için en kısa sürede jinekologa gidip muayene olunması gerekmektedir.

Gebelikte vajinal akıntı nasıl olur?

Hamilelikte vajinanızdan gelen vajinal akıntı, ince, beyaz yahut şeffaf renk ve hatta hafif kokulu olabilir. Bu durum normal gebelik dönemi için normal kabul edilir, endişe etmenizi gerektirmez.Vajinadan gelen akıntınız yeşil sarımtırak renkteyse, keskin kötü kokuluysa, kızarıklık ve kaşıntıya neden oluyor bu gibi durumlar vajinal enfeksiyona işaret edebilir. Gebelikteki vajinal enfeksiyonlardan en yaygını mantar enfeksiyonudur ve tedavisi kolaydır. Diğer enfeksiyonlar ise cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.

Gebelikte akıntı ne zaman başlar?

Vajinal akıntı hamileliğin her döneminde olabilen bir durumdur. Beyaz, kokusuz ve günlük bir pedi geçmeyen bir akıntı, anne adaylarının hemen hepsinde vardır.

Vajinal akıntıların çeşitleri nelerdir?

Özellikle hamilelik sırasındaki akıntıların doktor tarafından tespit edilmesi ve gerekiyorsa müdahale edilmesi gerekmektedir. Kadınlar gebelikleri boyunca akıntı şikâyetlerini bir jinekologa aktarmalı ve doktoru bu konu hakkında bilgilendirmelidir. Gebelikte vajinal akıntı farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Vajinal akıntı konusunda akıntının rengi ve kokusu doktor tarafından akıntının çeşidini ve nedenin bulmayı kolaylaştıran etmenlerdir.

Kadınlarda normal zamanlarda ve gebelik anında en sık karşılaşılan vajinal akıntı, fizyolojik akıntılardır. Fizyolojik akıntılar şeffaf veya beyaz renkli olarak kendini gösterirler. Hastada herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa ve rengi belirttiğimiz gibi beyaz ya da şeffaf ise doktorlar genellikle bu akıntıları fizyolojik akıntı olarak değerlendirirler. Fizyolojik vajinal akıntı gerçekleştiğinde, genellikle çok fazla koku yaymaz, hafif bir kokusu vardır. Akıntı olduğu süre boyunca akıntının renginde bir koyulaşma veya akıntı miktarında bir artış söz konusu ise doktora başvurulmalıdır.

Vajinal akıntı konusunda kadınlarda ikinci olarak en sık rastlanan akıntı türü ise mantar enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan akıntılardır. Bu akıntı da vajinadan beyaz bir sıvı gelir ve çoğu zaman vajinada kaşıntıya sebep verir. Genel olarak gebelik yaşayan kadınlarda en sık enfeksiyon türü mantar enfeksiyonudur. Hamilelik süresinde bağışıklık siteminin zayıflaması sonucunda ph dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesi sonucunda mantar enfeksiyonları gerçekleşir. Hamilelik süresinde mantar enfeksiyonu geçirildiğinde doktorlar tarafından çeşitli fitiller ver kremler önerilebilir. Fakat iyileşme sonunda belirli bir süre geçtikten sonra mantar enfeksiyonları yeniden tekrar edebilmektedir. Hamilelikte ortaya çıkan mantar enfeksiyonları bazı durumlarda önemli olabilmektedir, bu yüzden doğumdan önce tedavi edilmesi daha sağlıklı bir doğum gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Doğumdan önce tedavinin yapılması doğum kesisinin daha çabuk iyileşmesini sağladığı gibi bebeğin pamukçuk rahatsızlığına yakalanma riskini de azaltır.

Kadınlarda hamilelik öncesi veya hamilelik süresinde vajinal akıntı olmasını sağlayan bakteri enfeksiyonu da gerçekleşebilir. Bakteri enfeksiyonu genellikle cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon tipidir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatif kullanması bakteri enfeksiyonuna yakalanma riskini büyük oranda ortadan kaldıran bir durumdur. Fakat gebelikte bakteri enfeksiyonu görünmesi bazen erken doğuma sebebiyet verebilir ve doğum anında bebeğe zararlar verebilmektedir. Bu yüzden hamilelikte ortaya çıkacak olan bakteri enfeksiyonunda önlem amaçlı tedavi edilmesi hem anne adayı hem de bebek için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Mantar enfeksiyonu da önemli bir enfeksiyon olmasına rağmen bebeğe kadar ulaşmaz ve bebeğe zarar vermez fakat bakteri enfeksiyonun bebeğe ulaşma ihtimali olduğu için fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Vajinal akıntıda hangi durumlarda jinekologa gitmek gerekir?

-Normal vajinal akıntı miktarında bir artış olduğunda bir jinekolog tarafından jinekolojik muayene yapılmasında fayda bulunmaktadır.
-Hamilelik boyunca vajinal akıntı miktarında değişme olması doktora gözükülmesi gereken durumlar arasındadır.
-Vajinal akıntı kişiyi rahatsız edici boyutlarda gerçekleşiyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.
-Vajinal akıntı normal zamanda gerçekleştiğinden daha fazla koku yayıyorsa bu durumda da bir jinekolog tarafından kontrol edilmelidir.

Hamilelikte kokulu akıntı nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte akıntınızın kokulu olmasından muzdaripseniz bir kadın doğum uzmanı doktora başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayıp akıntının enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Enfeksiyondan kaynaklı kokulu akıntı için antibiyotik, mantar kaynaklı kokulu akıntı içinse antifungal ilaç reçete edecektir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar