Ferritin eksikliği neden olur, Ferritin düşüklüğü saç döker mi

Ferrtitin düşüklüğü neden olur, Ferritin düşüklüğü saç döker mi? Soruları Ferritin düşüklüğü bulunan kişiler tarafından merak konusu. Ferrtitin düşüklüğü neden olur, Ferritin düşüklüğü saç döker mi? sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Ferritin eksikliği neden olur, Ferritin düşüklüğü saç döker mi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
21 Mart 2018 Çarşamba 15:14

Ferritin Vücudumuzda dolaşan oksijen alyuvarlar tarafından taşınır. Bu görevi yerine getirmesinde Ferritin yardımcı olur. Ferritin'in vücudumuzda üretilen proteinlerdendir ve asıl amacı demir depolamaktır. Diğer bir deyişle ferrtin demir depolamaya yarayan proteinlerdir. Bu özelliği Ferritinleri kanda bulunan en önemli elementlerden yapmaktadır. Kandaki ferritin miktarı ile vücudumuzdaki demir miktarı ölçülür. Ferritin miktarının normal değerlerin altında olduğu durumlara ferritin eksikliği ya da ferritin düşüklüğü denir. Ferritin demir depolayan bir protein olduğu için Ferritin düşüklüğü görüldüğünde demir eksikliği de görülebilir. Ferritin düşüklüğüne Alkol tüketimi, beslenme yetersizliği, hepatit, ve C vitamini gibi etkenler sebep olabilir.

Ferrtin düşüklüğü nasıl anlaşılır?

Ferritin oranı, yapılan kan testi ile tespit edilir ve bu kan testi kanınızdaki ferritin miktarını ölçer. Ferritin testi, doktorunuzun vücudunuzda ne kadar demiri depoladığınızı anlamasına da yardımcı olur.

Normal ferritin değerleri

Yetişkin erkekler için 12 ila 300 ng / mL

Yetişkin kadınlar için 10 ila 150 ng / mL

Yenidoğanlarda 25 ila 200 ng / mL

1 aylık bebeklerde 200 ila 600 ng / mL

2-5 aylık bebeklerde 50 ila 200 ng / mL

6 aylık ila 15 yaş arası çocuklar için 7 ila 142 ng / mL

Ferritin düşüklüğü nedenleri

Demir eksikliği

Mide ve bağırsak hastalıkları

C vitamini eksikliği

Alkol tüketimi

Uzun süreli sindirim kanalı kanaması (ülserlere bağlı kan kaybı)

Troid hastalıkları

Aspirin, steroidler veya steroidal olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar gibi aşırı ilaç kullanımı nedeniyle mide kanaması

Bağırsak iltihabı

Hepatit gibi karaciğer hastalıkları

Özofagus mide veya kolon kanseri gibi ciddi hastalıklar

Aşırı adet kanaması

İç kanama

Çeşitli nedenlerden kan kaybı yaşama

Yetersiz beslenme

Demir emilimi sorunları

Demir eksikliği anemisi

Ferritin düşüklüğü belirtileri

Yorgunluk

Kendini sürekli yorgun hissetme genellikle ferritin düşüklüğünden kaynaklanır. Ferritin düşüklüğü olan kişi çabuk yorulur ve hafif derecedeki fiziksel aktiviteleri bile yerine getirmekte zorlanır.

Enerji seviyesinde düşme

Düşük ferritin problemi olan insanlar ani enerji kaybı yaşarlar. Günlük rutin işlerde bile kendilerini bitkin hissederler. Herhangi bir fiziksel aktivite gerçekleştirme güçleri son derece azalır.

Saç dökülmesi

Ferritin seviyesi normalin altına düştüğünde, kişide saç dökülmesi meydana gelmeye başlar. Saç folikülleri (saç tellerinin çıktığı kısımlar) ferritin içerirler. Bu nedenle ferritin miktarındaki azalma saçları olumsuz yönde etkiler.

Tiroid hastalıkları

Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidizm adı verilir. Ferritin normal seviyelerin altındaysa tiroid bezi düzgün çalışamaz. Ve sonuç olarak, tiroid bezi yeterli miktarda hormon üretemez. Bu durum hipotiroidizm olarak bilinir, düzensiz bağırsak hareketi ve yorgunluk gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

Soluk cilt

Ferritin ciltte, epidermisin hemen altında bulunur. Vücutta normal miktarlarda ferritinin bulunması, sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Çünkü ferritin seviyeleri düştükçe cilt kurur ve soluk görünür.

Tırnaklarda kırılma

Ferritin eksikliği tırnakları kırılgan hale getirebilir. Bu durumun nedeni ise ferritin düşüklüğünün demir eksikliğine neden olmasıdır. Demir eksikliğinin en önemli belirtisi ise tırnaklarda çeşitli sorunlar yaşamadır.

Solunum problemleri

Düşük ferritin düzeyleri şiddetli demir eksikliğine yol açtığında yaşanılan semptomlar ağırlaşabilir. Solunum güçlüğü, tedavi edilmemiş ferritin eksikliğinin muhtemel sonucudur. Bunun nedeni, kandaki demirin, akciğerlerden vücudun farklı bölgelerine yeterli oksijen taşınması için çok önemli rol oynamasındandır. Hatta demir eksikliğinde nefes almakta güçlük dahi yaşanabilir.

Ferritin eksikliği nasıl tedavi edilir?

Ferritin düşüklüğünden muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir dahiliye doktoruna görünmek olmalıdır. Doktorunuz size çeşitli testler uygulayacak ve tespit edilen soruna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Demir hapı kullanımı

Ferritin seviyesi çok düşük olduğunda, doktorunuz ferritini yükseltmek için demir takviyesi reçete edecektir. Demir alımının oranı doğrudan ferritin seviyesine bağlıdır.

Demir açısından zengin gıdalarla beslenin

Ferritin seviyeniz çok düşük değilse, demirden zengin gıdalar tüketmek de demiri doğal yoldan karşılamanızı sağlayacaktır. Et, tavuk, balık, pekmez, yumurta, süt ve süt ürünleri, demir oranı yüksek besinlerdir.

C vitamini alımı

Bağırsaktan demirin kolayca emilmesini kolaylaştırdığı için C vitamini alımı çok önemlidir. Ferritin seviyesini artırmak için bol miktarda C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Portakal, kivi, greyfurt, çilek, yaban mersini, C vitamini zengini besinlerdir.

Yemekleri demir tencerede pişirin

Dökme demir kaplarda yemek pişirmek, yiyeceklerin demir değerini arttırır. Yüksek nem içeriğine sahip gıdalar, pişirilirken tenceredeki demiri kolaylıkla emebilirler.

Demir emilimini engelleyen gıdalardan kaçının

Alkollü ve kafeinli içecekler demirin emilimini engelleyebildiğinden bu içeceklerden uzak durun.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar