Endometriozis nedir? Teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda görülen bir hastalık olan Endometriozis nedir? Nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Endometriozis nedir? Teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
10 Temmuz 2018 Salı 15:15

Kadınlarda görülen kronik bir hastalık olan Endometriozis, hastalığının ismi "endometrium"dan (rahmin iç duvarını oluşturan dokudan) geliyor. Endometriozisli kadınlarda, endometriumu oluşturan hücreler, rahim dışında başka organlar üzerinde yerleşim gösteriyor. Bu yerleşim genellikle yumurtalık, tüpler gibi diğer üreme organları, karın boşluğu veya uzak organlarda olabiliyor.

Doku, adet kanamasında görülenin aksine kendini vücuttan dışarı atamaz ve bu dokudan kaynaklanan kanama çevredeki dokularda enflamasyon ve şişmeye sebep olur. Bu süreç bölgede yara dokusuna sebebiyet vererek lezyon veya başka büyümelere neden olabilir. Özellikle yumurtalıkların dahil olduğu vakalarda kan, bulunduğu dokuların iç kısmına gömülerek kan birikimine ve bunun sonucunda çikolata kistlerinin oluşumuna sebep olabilmektedir.

Endometriozis hastalığının belirtileri nelerdir?

Kronik bir hastalık olan Endometriozis’in belirtileri ise; ağrılı adet, Ağrılı cinsel ilişki, adet öncesinde karın ağrısı, sırt ağrısı, büyük tuvalette ağrı olması.

Hastalığın başka belirtileri görülmemesine karşın, hamile kalmakta güçlük çeken bazı kadınlarda bu hastalığa sıkça rastlanmaktadır.

Kısırlığa yol açar mı?

 Hamile kalamayan kadınlarda nedenlerden biride endometriozis hastalığı olabilir. Bu kadınların bir kısmında endometriozisin neden olduğu yara dokusu kadının tüplerinde tıkanıklığa yol açmaktadır. Ancak, çoğu kadında endometriozisin doğurganlığı etkileme nedenleri henüz net olarak bilinmemektedir.

Yumurtalıklar içinde oluşmaktadır ve yumurtlama fonksiyonunu bozmaktadır.

Spermleri öldüren doğal toksinler üretmektedir.

Embriyonun rahim içersine tutunmasını engellemektedir.

Embriyo gelişimi üzerine zararlı etkisi vardır.

Endometriozisin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı gidermek ve kısırlığı ortadan kaldırıp gebe kalmayı sağlamaktır. Bu amaçla değişik tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir. Tıbbi tedaviler ağrı kesmenin dışında, endometriozisin östrojene (kadınlık hormonuna) bağımlı bir hastalık olması prensibine dayanır. Hamilelik ve menopoz endometriozis oluşumunu engelleyen iki doğal durumdur. Hormonal tedavilerde amaç aslında bu iki doğal durumu taklit etmektir. Her iki durumda da rahim iç zarı üzerindeki östrojen hormonu etkisi ortadan kalkacağından yanlış yerde yerleşmiş olan dokunun da baskılanması beklenir. Öncelikle tıbbi tedavilerle sorunlar giderilmeye çalışılmalı ancak eğer büyük çikolata kistleri ya da tıbbi tedaviyle giderilemeyen ağrı gibi sorunlar varsa cerrahi tedavi düşünülmelidir

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar