Dikkat Domuz Gribi Yeniden Yayılıyor mu?

Dikkat Domuz Gribi Yeniden Yayılıyor mu? Domuz gribi nedir? Domuz gribi nasıl anlaşılır? Domuz gribinin tedavisi nedir? H1N1 nedir? H1N1 öldürür mü?

Dikkat Domuz Gribi Yeniden Yayılıyor mu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
13 Ocak 2018 Cumartesi 21:46

Son günlerde özellikle havaların da soğumasıyla ağır grip geçirenler sayısında hızla  artış meydana geldi. Bazı bölgelerde de resmi kaynaklardan doğrulanmasa da Domuz Gribi’nin yeniden yayılmaya başladığına  dair söylentiler halk arasında hızla yayılma başladı.

Peki gerçekten de domuz gribi yeniden yayılıyor mu? Domuz gribi vakalarında bir artış var mı ? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribinin tedavisi nasıl yapılır? Domuz gribi bulaşıcı mıdır? İşte tüm merak edilen sorular bu yazımızda…

Domuz gribi ilk olarak 2012 yılında hayatımıza  girdi. Milyonlarca insanı etkileyen domuz gribinden ülkemizde ölüm vakaları da yaşandı. Hatta o dönem bazı uzmanlar dünyanın en ölümcül grip yaygını olan İspanyol gribinden de etkili olabileceğini söylüyorlardı. İspanyol gribi kadar olmasa da domuz gribi ülkemizde etkili olan grip salgınlarının arasına adını yazdırmayı başardı.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

İlk kez 2009 yılında Amerika kıtasında görülen virüs, aslında normal grip virüslerinin bir türevi.Ancak domuz, kuş ve insan virüslerinin karışımı olduğu ve ilk ortaya çıktığında domuzdan insana bulaştığı için hastalık 'Domuz gribi' adını almış durumda.Mutasyona uğramış bir virüs olduğundan dünyada çok az insanın H1N1'e karşı bağışıklığı bulunuyor.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin ilk belirtisi halsizliktir. Kişi ilk başta hafif bir soğuk algınlığı geçirdiğini düşünse de aslında vücuduna  yayılan H1N1 virüsü yani domuz gribidir. Halsizlik ardından üşüme hissiyle birlikte yüksek ateş belirtileri ortaya çıkmaktadır. Kişi bu evrede artık iyiden iyiye güçsüz düşmeye başlar. Genelde bu evrede hastalar uyuklama ve baygınlık arasındadır.  Ardından öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtileri de bazı vakalarda görünmektedir. Vakanın domuz gribi mi yoksa daha yaygın görülen sıradan  grip virüsü mü olduğu ise ancak laboratuar ortamında  gerçekleştirilen testlerle anlaşılabiliyor.

DOMUZ GRİBİ NASIL YAYILIR? DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MIDIR?

Evet domuz gribi bulaşıcıdır. Hızla evrim geçirmiş bir virüs türü olduğu için insanların domuz gribine karşı hiçbir bağışıklığı bulunmadığından Domuz Gribinin yayılması diğer griplere göre çok daha hızlıdır. Virüs; öksürme, hapşırma,  fiziksel temas gibi yollarla bulaşabiliyor. Özellikle toplu taşıma  araçlarını kullananlar, öğrenciler, kalabalık ve kapalı ortamda çalışanların domuz gribine karşı dikkatli olması, insanlarla fiziksel temastan olabildiğince kaçınması hatta virüsün yaygın olduğu dönemlerde mümkünse maske ile gezilmesi uzmanlar tarafından salık verilmektedir.

Domuz gribini yani H1N1 virüsünü bünyesinde bulunduran kişi hastalığı atlattıktan 7 gün sonra bile hastalığı yayma potansiyeline sahiptir.

DOMUZ GRİBİ ÖLDÜRÜR MÜ?

Domuz gribi dediğimizde orta çağda yaşanan ve bir çok kişinin ölümüne neden olan hastalıklar aklımıza gelmesin. Tebii tedbirimizi de elden bırakmamak koşulu ile eğer sağlıklıysak, düzenli ve güçlü besleniyorsak, uzun süren bir hastalığımız yoksa ( astım, kronik bronşit, geçirilmiş kanser hikayesi, diyabet, vs gibi ) o zaman korkmamıza gerek yoktur. Çünkü bazen bu hastalığa yakalanan kişi aynı grip olmuş gibi 1 hafta içerisinde güçlü bedenleri sayesinde bu hastalıktan kurtulur. H1N1 diye adlandırılan virüs ilk ortaya çıktığında henüz vücudumuz bu virüse karşı bağışıklık geliştirmemişti fakat 2009 yılından besi bu virüs belki milyonlarca kişiye bulaştı ve bu milyonlarca kişi bu virüse karşı bağışıklık kazandı. Dolayısı ile günümüzde ancak riskli olan kişilerde bu virüs tehlikeli olabilmektedir.

Hatta bazı enfeksiyon hastalıkları uzmanları eğer son 5 yılda grip hastalığına yakalandıysanız bunun büyük çoğunluğunun altında domuz gribinin akrabaları olarak kabul edilen H1N1 benzeri virüslerin etken olduğu grip hastalığıdır diyorlar.Tabi tüm bu söylenenlere rağmen biz gene de tedbirimizi elden bırakmamız gerekiyor.?

DOMUZ GRİBİNDE KİMLER RİSK ALTINDA

Toplumun önemli bir kısmı bu ve buna benzer virüslerle hiç karşılaşmadığı için özellikle çocuk, genç ve hamileler risk altındadır, yaşlılara bulaşma olasılığı azdır. Domuz gribinin klinik belirti ve bulguları mevsimsel gripten farklı değildir. Yüksek ateş, öksürük, boğaz ve baş ağrısı, yaygın vücut ağrıları ve kusma en sık görülen belirtilerdir. Belirtilerin başlamasından bir gün önce ve yedi gün sonra enfeksiyon diğer kişilere bulaşabilir.

DOMUZ GRİBİNDE GRİP AŞISI ETKİLİ OLUYOR MU

Aslında bu konu profesörler tarafından da sıklıkça tartışılan ve bir boyutuyla da kapitalist bir ayağı olan soru. Bir kesim uzman grip aşısının kesinlikle önemli olduğunu kesinlikle  olunmasını gerektiğini vurgularken bir kısım uzman da bunun tamamen ilaç lobilerinin bir aldatması olduğunu savunuyor. Virüs aşı ile engelleneceğini kabul eden uzmanların itiraz ettiği nokta ise virüsün engellenmemesi gerektiği. Bünyenin ne kadar erken ve güçlüyken virüsü bünyesine alırsa o kadar kolay bağışıklık kazanacağını ileri süren uzmanlar bu sebeple grip aşısını önermiyor. Bazı komplo teorisyenleri ise virüslerin de ilaç lobileri tarafından yayıldığını hem virüsü hem de anti – virüsünü yaydıkları için ilaç lobilerinin katil olduklarını ileri sürecek kadar ileri gittiği oluyor. O nedenle bizler bu yazımızda grip aşısı hakkında iki tarafın da görüşlerini aktararak aşı olup olmamayı sizlere bırakıyoruz.

DOMUZ GRİBİNE YAKALANDIĞINIZDAN ŞÜPHE EDİYORSANIZ BUNLARI YAPIN!

* Hastaneye gitmeden önce bir maske edinin

* Hasta olan kişi ve ona bakan kişiler de evde maske takmalı

* Risk grubunda yer alan kişiler hastayla aynı odada bulunmamalı, mümkünse evden uzaklaştırılmalı

* El hijyenini özel önem verilmeli. Su ve sabunla sık sık yıkanmalı, alkol içeren el dezenfektanları kullanılmalı,

* Ortak kullanım alanları çamaşır suyu ile temizlenmeli

* Hastanın bulunduğu oda sık havalandırılmalı

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar