Çükündür ne demek? Çükündürün faydaları nelerdir?

Sağlık açısından birçok faydası olan çükündürün ne olduğunu biliyor musunuz? İşte çükündürün ne anlama geldiği ve bilmediğiniz faydaları..

Çükündür ne demek? Çükündürün faydaları nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Nisan 2018 Salı 11:08

Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Trakya ve Doğu illerinde kullanılan kelimeler birbirinden farklıdır. Yöre halkı bazı kelimeleri geçmişte öğrendikleri şekliyle günümüze kadar taşımışladır. Çükündür kelimesi bunlara güzel bir örnek diyebiliriz. Peki ya çükündür ne demek? Çükündürün faydaları nelerdir? İşte merak ettikleriniz haberimizde.

Çükündür daha önce çoğu kişinin bilmediği kelimelerden biri. Pazartesi akşamları ekranlara gelen “Kim Milyoner Olmak İster” yarışma programında soru olarak sorulmasının ardından çükündürün ne olduğu merak edildi.  Yarışmada çükündür şu şekilde soruldu.

“Zonguldak'ta bir manava girip çükündür var mı diyen bir kişi hangisini almak istiyordur?” şeklinde bir soru soruldu. Yarışmacı doğru cevabı bilemedi.

A- Karpuz

B- Kabak

C- Maydanoz

D- Pancar

Çükündür ne demek?

İşte hem düşündüren hem de güldüren soru bu şekilde soruldu. Cevabı ise Karadeniz yöresinde geçerli olan pancar anlamına geliyor. Çükündür Karadeniz ve Ege bölgesinde kırmızı pancar olarak biliniyor. Ülkemizin her bölgesinde kolaylıkla yetişebiliyor. Şimdi birlikte çükündürün faydalarına göz atalım.

Çükündürün(kırmızı pancarın) faydaları nelerdir?

Hastalıkların giderek attığı bir dönemden geçerken çükündürün sağlık açısından faydalarını bir kez daha hatırlamakta fayda var.  Tükettiğimiz hazır gıdaları, ilaçları ve sağlıklı kozmetik ürünleri göz önüne aldığımızda günümüzde sağlıklı yaşamak kolay değildir. Sağlıklı bir yaşam için öncelikle sağlıklı ve doğal beslenmek en temel kriter.

-Kanı temizliyor, kansere ve diyabete karşı koruyucu etkiye sahip.

-Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gribe karşı koruyor.

-Gaz sancısına iyi geliyor ve karaciğeri temizliyor.

-Cilt güzelliğine olumlu etki sağlıyor ve strese iyi geliyor.

-Şeker hastalığına ve vereme karşı koruyucu etkiye sahip.

-Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

Çükündür kırmızı şeker pancarıdır ve patates gibi haşlanarak tüketilebilir. Turşusu ve meşrubatı yapılır. İlkbaharın başından yaz sonuna kadar ekilebilir ve Ekim ayı başlarından itibaren 5-6 ay hasat edilebilir. Çükündür vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir.

ÇÜKÜNDÜR YEMEKLERİ

Çükündür Haşlaması

Taze çükündürleri haşladıktan sonra kabuklarını soyun ve tabağa dilimleyin. Üzerine yoğrut dökün ve maydanozla süsleyip servis yapın.

Çükündür Kavurması

Haşlayıp soyduğunuz çükündürleri rendeledikten sonra kızdırdığınız yağın içinde pişene kadar kavurun. Tatlı özelliğinden dolayı tuz ya da baharat eklemenize gerek kalmadan tüketebilirsiniz.

Çükündür (Pancar Turşusu)

Malzemeler:

5-6 baş kırmızı pancar

5-6 diş sarımsak

Bir buçuk çay fincanı sirke

2 tatlı kaşığı şeker

Yeterince tuz

Çükündür Turşusunun Yapılışı:

Çükündürleri güzelce haşladıktan sonra kabuklarını soyun. Küp küp doğradıktan sonra bir kavanozun içine koyun. Pancarı haşladığınız uyu içine ekleyebilirsiniz. Sirke, sarımsak ve tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Çükündür turşunuzu 1-2 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar