Adet gününe göre gebelik haftası hesaplama nasıl yapılır?

Gebe kadınların cevabını aradığı sorulardan biri de "Kaç aylık hamileyim?" İşte adet gününe göre gebelik haftası hesaplama..

Adet gününe göre gebelik haftası hesaplama nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
9 Nisan 2018 Pazartesi 14:30

Bir yandan hamile olmanızın heyecanını yaşarken diğer yandan kaç haftalık gebe olduğunuzu merak etmiyor da değilsiniz. Gebelik hesaplama konusunda bir fikriyok yoksa ve kaç haftalık, kay aylık hamile olduğunuzu öğrenmek istiyorsanız bu yazımız size yardımcı olabilir.

Bir kadın hamile olduğunu öğrendiği ilk andan itibaren gebelik hesaplama yapar. Hatta ilk haftalarda bunu parmaklarınızla bile saymanız mümkün, tabii heyecandan parmaklarınız birbirine dolanmazsa. Günümüzde gebelik hesaplama ultrason ile kolaylıkla yapılır. Gebelik oluşumu yaklaşık olarak son adet tarihinden on beş gün sonrasında oluşur. Ancak gebelik hesaplama bu genel bilgiye göre değil, son adet tarihine göre yapılır. Gebelik hesaplama ile bebeğin kaçıncı haftada olduğu öğrenilir. Gebelik hesaplama ile öğrenilen gebelik haftasına göre bebeğin gelişimi takip edilir. Bebeklerin gelişimi ile ilgili veriler haftalara bölünerek belirlenmiştir. Gebelik hesaplama bu haftalar doğrultusunda bebeğin izlemini kolaylaştırır. Nadiren gebelik hesaplama yapılırken bir iki hafta sapma görülebilir. Gebelik hesaplama sırasında oluşan bu sapmanın kendine göre farklı nedenleri olabilir.

Hamilelik (Gebelik) hesaplama nasıl yapılır?

Bebeklerini kucağına alma heyecanı yaşayan anne babaların akıllarına gelen ilk soru, bebeklerinin ne zaman dünyaya geleceğidir. Bebeğin dünyaya geleceği tarihini hesaplamaya, hamilelik haftası hesaplama denir. Bu konuda çok sayıda değişik yollar izlenmektedir. Ancak birçok defa, anne ve babalar hamilelik haftasını hesaplayamaz veya yanlış hesaplanır. Bunun sebebi ise, hamilelik haftası döllenme gününün gerçekleştiği güne göre değil, son adet tarihinin gerçekleştiği ilk güne bakarak göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin gerçekleşmiş olduğu zaman, son regl tarihinden yaklaşık 15 gün sonrasıdır. Ancak gene de, hamilelik haftası hesaplanacağı zaman bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi dikkate alınarak hesaplanması sağlanır. Kadın doğum uzmanları, hamilelik ile alakalı herhangi bir durum meydana gelmediği müddetçe, hamilelik haftasını çok basit bir formül ile hesaplanır.

Negele yöntemi ile hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Anne adayının bebeğini kucağına alacağı gün, “negele yöntemi” olarak ifade edilen bir sistem ile hesaplanır. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk günü dikkate alınır ve bu güne 7 gün eklenerek 3 ay geriye gidilir. Bunu daha iyi anlamanız için kısa ve basit bir örnek verelim; bir anne adayının son adet tarihinin ilk gününün 21 Kasım 2014 olduğunu kabul edelim. 21 Kasım’a 7 gün eklendiği zaman, 28 Kasım 2014 tarihine varılır. Kasım ayından 3 ay geriye gidildiği zaman ise, Ağustos ayı sonucuna ulaşılır. 2014 yılına bir yıl eklendiği zaman ise, bebeğin tahmini doğum tarihi ortaya çıkar: 28 Ağustos 2015

21 Kasım + 7 = 28 Kasım

11. ay (Kasım) – 3 = 8. ay (Ağustos)

2014 + 1 yıl=2015

SONUÇ: 28.8.2015

Ancak rutin olarak adet görememe veya anne adayının o ay içerisinde yumurtlama tarihinin değişmesi halinde hamilelik haftasının bebeğin gerçek doğum tarihi ile uyuşmamasına, yani hamilelik haftasının yanlış hesaplanmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda daha çok ilk 3 ayda gerçekleştirilecek olan ultrason ölçümleri incelenerek dikkate alınır. Son adet tarihi ve tahmini doğum tarihi tekrar belirlenerek, takipler bu tarih neticesinde yapılır.

Hamile bayanların çoğu gebelik haftasını hesapladığı halde veya doktoru haftasını söylediği halde "kaç aylık" olduğunu merak etmektedir. Kaç aylık gebeyim? Kaç ay bitti? Kaç aya girdim? Aslında bu haftalar ve aylar arasındaki uyumsuzluk ve karışıklık 1 ayın tam 4 hafta olmamasından kaynaklanıyor. 1 ay 4 hafta 3 gün sürüyor yaklaşık. Önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Gebelik süreci 40 haftadır.

Bu konuda kafa karışıklığına meydan vermemek için doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir
8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir
12-13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir
16-17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir
20-21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir
24-25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
28-29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir
32-33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir
36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
40 hafta bittiğinde --> 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmıştır bu da 40 hafta eder.

Aylara Göre Gebelik

Hamile kadınlar doktorlarından gebelik haftasını öğrenmesine rağmen ay ay gebelik hesaplama sistemini tercih ederler. Doktorlar ise gebeliği aylara değil önce haftalara sonra da üçe böldükleri ve trimester olarak adlandırdıkları zaman dilimlerine göre yaparlar. Gebelikte trimester üç bölümdür. Birinci tirimester ilk 13 haftayı, ikinci tirimester 14-26. haftalar arasını, üçüncü trimester 27. haftadan doğuma kadar geçen süreyi kapsar. Her tirimesterde bebeğin gelişimi diğerine göre farklıdır. Bu farklılıklar haftalara göre bile değişiklik gösterir.

Adet düzensizliği olanlarda gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Adet düzensizliği veya geç yumurtlama gibi nedenlerle son adet tarihini net hatırlayamayan; hatırlasa bile bebeğin ölçümleri ile hiç uyuşmayan kişilere gebelik haftası ultrason ölçümlerine göre hesaplanır. Ultrasonda bebeğin kafa çapı, bacak kemiği uzunluğu gibi ölçümler yapılarak hangi haftaya denk geldiği görülebilir. Özellikle ilk aylarda yapılan ölçümler gebelik haftasını daha doğru gösterir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Sedef ceylan En beğenilen yorum
45 gün önce düşük yaptım iki haftalık ti adetimin üzerinden 36 gün geçti sonra adet gördüm şimdi de hamilelik belirtileri görüyorum sizce