Salgın devam ederse yeme-içme sektörünü gelecekte neler bekliyor?

2021'in Mart ayından sonra sektörün toparlanmaya gireceğini düşündüğünü belirten Kozmonot Pub’ın müdürü Cenk Ayvalı, "Sürecin böyle devam edeceğini düşünürsek, senenin sonunda yeni gelecek olan kira zamları, biriken kiraların ödenememesinden dolayı birçok iş yeri zor durumda kalabilir" dedi.

Salgın devam ederse yeme-içme sektörünü gelecekte neler bekliyor? - Sayfa 1

Çin'in Hubey kentinde çıkan ve bütün dünyayı etkisine alan koronavirüs salgını ülkemizde görülmeye başladıktan sonra en çok etkilenen sektörlerden biri yeme-içme sektörü oldu. Topağacı ve Bomonti'de bulunan Kozmonot Pub’ın müdürü Cenk Ayvalı pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları, alınan tedbirleri, yeni normalleşme ile beraber nelerin değiştiğini ve sektörün geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

1 18
 
Salgın devam ederse yeme-içme sektörünü gelecekte neler bekliyor? - Sayfa 2

Ülkemizde pandemi sürecine girmeden 7 ay önce 2. şubelerini Bomonti’de açtıklarını belirten Ayvalı, mekanın bilinirliğinin arttığı, müdavim kitlesinin oluşmaya başladığı ve etkinliklerle tercih edilen konuma geldikleri dönemde salgının birden ortaya çıkmasının kendilerini ve sektörü ne kadar zor duruma soktuğunu ve değişen ruh hallerini anlattı.

2 18
 
Salgın devam ederse yeme-içme sektörünü gelecekte neler bekliyor? - Sayfa 3

Ülkemizde daha görülmemişken koronavirüs Çin'de ciddi kayıplara sebep olmuştu. Türkiye'de 16 Mart'ta restoranlar kapatılmadan önce bunun işlerinize bir etkisi oldu mu? 

Topağacı'nda bulunan restoranımızdan sonra Bomonti'de 2. şubemizi açtık. Pandemi süreci girmeden önce ikinci, daha büyük kapasiteli şubemizi açalı 7 ay olmuştu. Kısa sürede çok iyi bir ivme yakalamıştık. Şubat ayında müşteri kapasitemizi rakamsal olarak çok iyi kapatmıştık. Hafta sonu akşamları için mekan full rezervasyon alır, Pazar kahvaltılarımızı 2 hafta önceden rezerve ederdik. Restoranlar kapatılmadan önceki Pazar günü salgın etkisini hissedilebilir bir oranda gösterdi ve bir düşüş yaşandı. Zaten Pazartesi günü genelge ile beraber restoranlar kapatıldı.

3 18
 
Salgın devam ederse yeme-içme sektörünü gelecekte neler bekliyor? - Sayfa 4

Pandemi sürecinde işyerlerini kapatan işletmelerde oldu. Yine yeme-içme sektörü bunların başında geliyor. Siz bu süreçte ayakta kalmayı nasıl başardınız? Ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

Hepimiz için inanılmaz sıkıntılı bir süreçti. Bazı işyerleri online olarak satışlarına devam etttiler. Bu durum tabi ki tatmin edici değil fakat ne kadar iş azalsa da bir sirkülasyon sağladı. Biz şubelerimizi tamamen kapattık. Kişisel olarak Bomonti anlamında yeni açılan bir şube olduğumuzdan dolayı maddi bir ilerleme kaydettiğimizde, özel hayatımda hemen yeni olarak ne yapabiliriz, nereye gidebiliriz diye geçer, açıkçası birikim odaklı olmadan vaktimi ve bütçemi keyif aldığım şeylere yönlendirirdim. Tabi ki kimse böyle bir süreç yaşanacağını beklemiyordu. Bu süreçle birlikte ' bugün iyi kazandık hadi gidip şunu yapalım, bunu alalım, şuraya gidelim' gibi günlük odaklı değil, birikimi hedefleyen ve kendimizi güvence altına alan tedbirler almamız gerektiğini deneyimledik.

4 18