Milletvekili olma şartları neler? Milletvekili başvurusu 2018

İnsanların merak ettiği konular arasında Milletvekili olma şartları ve Milletvekili olma yaşı yer alıyor. azonceoldu.com olarak sizler için bu konuyu derledik.

Milletvekili olma şartları neler? Milletvekili başvurusu 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Mayıs 2018 Cuma 09:23

Birçok kişinin bildiği üzere Milletvekilleri görevlerine seçim ile başlar. Hangi partiden aday olmak istiyorsa adaylığını ortaya koyar ve yeterli oy potansiyeline sahip olduğu takdirde Milletvekili olmaya hak kazanır. İşte Milletvekili olabilmenin şartları ve 2018 Milletvekili başvuru detayları..

Ülkemiz 24 Haziran 2018’de erken seçime gidiyor. 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimlerinin olması nedeniyle vatandaşlar Milletvekili olma şartlarını araştırmaya başladı. Milletvekili göreve seçimi kazanırsa başlar ancak seçim öncesi adaylığını koyabilmesi için belli başlı şartları taşıyor olması gerekir. Bu şartların dışında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Milletvekili adayı olabilir.

Milletvekili başvurusu 2018 İçin Son Tarih Ne Zaman?

Milletvekili adaylığı için istifa edecekler için son tarih 26 Nisan 2018. YSK, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin aday bildirimleri tarihi 21 Mayıs Pazartesi günü saat 17:00'de sona erecek. Siyasi partiler aday listelerini DVD olarak ve kağıt ortamında cetveller halinde teslim edecek. Bağımsız olarak milletvekili adayı olacaklar için de son başvuru tarihi 21 Mayıs 2018.

Milletvekili Olmanın Şartları Nelerdir?

Milletvekili olma şartları anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.

-25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)

-Türk vatandaşı olmalısınız.

-En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusunun da cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)

-Askerlik hizmetini yapmış olmak.

Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)

-Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.

-Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.

-Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.

Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.

Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

Milletvekili Nasıl Olunur?

Milletvekili olmak isteyen kişiler yukarıdaki kriterleri taşıyorsa eğer seçim öncesi siyasi partilere adaylık için başvuruda bulunması gerekir. Adaylık başvurusu için siyasi partiye belli miktarda ücret ödemesi yapar. Bu ücret başvuru sırasında sizden alınır. Milletvekili adaylığı başvuru ücreti engellilerden alınmaz. Başvuru sırasında ücretin ödenmesi dışında istenilen başvuru evrakları da teslim edilir. Bu işlemlerden sonra adaylığın kesinleşmesi için beklenir. Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.  Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır. Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar. Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.

Bağımsız Milletvekili Nasıl Olunur?

Bağımsız milletvekili adayı olmak için adayın milletvekili seçilmek istediği çevrenin il seçim kurulu başkanlığına, bu kanunun adaylık için aradığı şart ve niteliklerini belirten bir yazı ile başvuru yapılmalıdır. Bu gerekli şartları yazımızın başında milletvekili olmak için gerekli şartlar kısmında verdik. Daha sonra ise kurul başkanlığı başvurunun alındığına dair belge verir ve bunu Yüksek Seçim Kurulu’na duyurur. Yüksek Seçim Kurulu da bu başvuruları, il seçim kurulları da kendi çevrelerine ait olanları, alışılmış araçlarla geçici listeler halinde ilan eder.  Ayrıca bağımsız adaylık için başvuranların en yüksek derecedeki Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına emaneten yatırıp makbuzunu milletvekili seçilebilmek için gerekli belgelerine ekleyecekler.

Ak Parti (AKP) Milletvekili Adayı Nasıl Olunur?

AK Parti milletvekili adaylığı başvurusu yapmak için milletvekili adayı başvuru şartlarını sağlıyor olabilmeniz gerekir. Milletvekili adaylık başvurusunda talep edilen özel aidat miktarını yatırmanız gerekmektedir. Bu miktar erkek adaylar için 6000 TL, kadın adaylar için ise 3000 TL’dir. Engelli adaylardan herhangi bir başvuru ücreti talep edilmez.  Daha sonra Milletvekili adaylık başvurusunu AK Parti Genel Merkezi’ne veya İl Başkanlıklarına, “alındı belgesi” karşılığında, bizzat yapmalısınız.

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Milletvekili Adayı Nasıl Olunur?

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili adayı olabilmek için yine yukarıdaki şartların dışında Bunun yanında en az 1 senedir parti üyesi olmanız CHP milletvekili adayı olmak için aranılan bir diğer şarttır. Başvurunuzu, sizden talep edilen belgelerle beraber bir dosya hazırlayarak CHP genel sekreterliğine bizzat ya da posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir. Bu ücret kontenjan adaylığı için 7.500 TL,  diğer adaylıklar için 5.000 TL ve kadın, genç adaylar için ise 2.500 TL’dir.

Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP ) Milletvekili Adayı Nasıl Olunur?

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili aday adayı olmak için adayların seçim için belirtilen başvuru tarihleri içerisinde MHP genel merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen müracaat etmeleri ve başvuru dilekçelerine istenilen belgeleri eklemeleri, bunun yanında da 2.000 TL olan başvuru ücretini yatırmaları gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar