Kılıçdaroğlu: İkili sistem kuracağız

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun karar süreçleri içerisinde 6 parti liderinin imza yetkisine sahip olacağına dair sözlerine ilişkin CHP lideri Kılıçdaroğlu ilk kez konuştu.

Kılıçdaroğlu: İkili sistem kuracağız
Son Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe 14:02
12 Ocak 2023 Perşembe 13:57

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Halk TV'de “Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçler içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. İster içeriden ister dışarıdan olsun genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminattır" ifadesini kullanmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ise Davutoğlu’nun altılı masa liderlerinin iktidardaki rolüne ilişkin sözleriyle ilgili ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, altı partinin liderinin sistemde olacağı ‘ikili mekanizma’ kuracaklarını söyledi.

Davutoğlu dün de katıldığı programda, “Seçilen cumhurbaşkanı dedi ki, ben kabul etmiyorum. Aldığınız oylar da düşüktü. Ben bu kararı veriyorum” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Dediği anda bir kriz çıkar, çok açık söyleyeyim ve o cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder. Ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır.”

'İKİLİ MEKANİZMA KURACAĞIZ'

Kılıçdaroğlu’ysa konuyla ilgili ilk kez konuştu. İsmail Küçükkaya’nın Halk TV’deki programında aktardığına göre, Kılıçdaroğlu ‘ikili mekanizma’ kuracaklarını belirterek şunları dedi:

“Altı partinin de bu işbirliğinde olağanüstü stratejik önemi var. Yüzde 1, yüzde 3, yüzde 25, yüzde 50 diye bakamayız. Çok değerli bu çabalar. İki ayrı kriterimiz var. Altı partinin lideri siyasi partiler yasamıza göre her biri genel başkan olduğu için eşittir. O nedenle biz öyle bir ikili mekanizma kuracağız ki siyasi partiler kanununa göre altısı da sistemde olsun istiyoruz, başkan yardımcılığı olursa çok güzel olur. Demokratik sistem, temsili demokrasi, hangi partinin yüzde kaç oy aldığıyla da ilgilidir, ona göre şekillenir.”

Küçükkaya, Kılıçdaroğlu'nun ifadelerini şöyle açıkladı:

"Altı partinin lideri eşittir ve başkan yardımcısı olacaktır. Aynı zamanda seçimde hangi parti ne kadar oy alırsa temsili demokrasinin ruhuna uygun olarak bakanlık kurulu dağılımında bunu esas alacağız. Bunları incelikli bir şekilde çalıştık" diyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar