Beşar Esad Soçi öncesi 8 yıl sonra İdlib'e ziyaret gerçekleştirdi

Suriye savaşıyla ilgili önemli kararların alınacağı tahmin edilen Erdoğan ve Putin'in Soçi buluşmasına saatler kala Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad sekiz yıl sonra ilk kez İdlib'i ziyaret etti.

Beşar Esad Soçi öncesi 8 yıl sonra İdlib'e ziyaret gerçekleştirdi
Son Güncelleme: 22 Ekim 2019 Salı 20:05
22 Ekim 2019 Salı 19:46

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam'a bağlı birliklerle Türkiye destekli muhalif grupların çatıştığı İdlib vilayetine beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi. Suriye medyasında yayınlanan görüntülerde Suriye askerleriyle birlikte görüntülendi. 

Erdoğan-Putin görüşmesi

Esad'ın İdlib ziyaretini Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi buluşması öncesinde gerçekleştirmesi dikkat çekti. Soçi'de Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlara beş gün ara vermesinin ardından atılacak adımlar ele alınacak. Erdoğan da buluşma öncesi yaptığı açıklamalarda Putin'le buluşmasında önemli kararlar alınacağına ilişkin mesajlar vermişti.

Türkiye'nin ABD ile anlaşmaya vararak operasyona verdiği 120 saatlik ara bu akşam sona eriyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in geçen hafta Ankara ziyaretinde varılan 13 maddelik mutabakat uyarınca, Türkiye'nin operasyonlara ara vermesi  ve bu süre içinde de Kürt birliklerinin geri çekilmesi öngörülmüştü.

İdlib'de çatışmalar devam ediyor

Suriye'de birleşerek Milli Ordu adını alan muhalif grupların ana faaliyet alanlarından biri İdlib. Öte yandan El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütü de bölgedeki güçlü gruplardan bir diğeri.

Suriye ordusu Rusya'nın hava desteğiyle Nisan ayı sonunda İdlib vilayetinde HTŞ unsurlarına yönelik geniş çaplı operasyon başlatmıştı. Türkiye'nin Rusya ile geçen yıl Eylül ayında imzalanan mutabakat çerçevesinde İdlib vilayetinde 12 gözlem noktası bulunuyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar