2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI KÖRFEZ TOSFED YARIŞ PİSTİNDE START ALDI

2019 Türkiye Pist Şampiyonası ilk yarışları, Kocaeli Otomobil Sporları Kulübü (KOSDER)tarafından 3 ayrı kategoride 28 sporcunun katılımıyla TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde düzenlendi...

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI KÖRFEZ TOSFED YARIŞ PİSTİNDE START ALDI
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
3 Temmuz 2019 Çarşamba 09:28

 

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI 1. AYAK YARIŞLARI KÖRFEZ TOSFED YARIŞ PİSTİNDE DÜZENLENDİ

Ben de bu hafta Tosfed Körfez yarış pistine gittim ve yarışları yerinde izledim. Bu yazımda Türkiye Maxi ve Super Grup şampiyonasını sizler için yorumlayacağım. Önümüzdeki hafta ise bu yıl ilk kez düzenlenen Super Production yarışlarını mercek altına alacağım.

Maxi grup' ta katılımın az olması MotorSporları severleri üzdü. Geçen yıl Maxi Grup'ta katılımın iyi olması sezon boyunca hem beni hemde izleyenleri heyecanlandırmıştı. Her yarış rekabetin üst düzey olduğu bir sezonu geride bırakmıştık. Bu yıl daha iyi olur diye umut ederken maalesef katılım ben de hayal kırıklığı yarattı. Türkiye Pist Şampiyonası 1. Ayak yarışı katılımın az olmasından dolayı Maxi ve Super grup otomobillerin birlikte start almasıyla başladı.

Cuma günü gerçekleştirilen antrenman ve sıralama turlarının ardından pazar günü her 3 grupta da 20 turluk iki yarış gerçekleştirildi. Super grupta Borusan Otomotiv Motorsport takımının İzmirli genç sürücüsü Yağız Gedik, BMW 320 Si ile katılırken Honda Civic Type-R ile Ozan Süzgün, bir diğer Honda Civic Type-R ile  Uğur Fatinoğlu ve 3. Honda Civic Type-R  kullanan Demir Eröge katıldı. Hafta sonu Honda Civic Type-R ların arasında rekabet kıran kıran gerçekleşti. Yağız Gedik, BMW 320 Si ile çok rahat bir yarış çıkarttı. Maxi Grup'ta ise Borusan Otomotiv Motorsport takımının tecrübeli pilotu İbrahim Okyay BMW Z4 GT3 ile katılırken Tuğrul Köselerden de Seat Leon Supercopa mücadele etti.

Super Grupta Borusan Otomotiv Motorsport takımının İzmirli genç sürücüsü Yağız Gedik, BMW 320 Si ile bu yıl Türkiye Pist Şampiyonasında Süper Grup şampiyonluğu için mücadele edecek. BOM’un genç sporcusu Yağız Gedik, TPŞ ilk ayak yarışları öncesinde yapılan antrenman ve sıralama turlarında, ilk defa direksiyonuna geçtiği BMW 320si otomobille olan uyumunu geliştirerek derecelerini sürekli iyileştirdi. 

Borusan Otomotiv Motorsport takımı ile bir çok kez yurt dışında başarılara imza atan Yağız Gedik, en son BMW M4 GT4 ile Avrupa 3 Saat dayanıklılık yarışında mücadele etmiş ve podyum başarısı elde etmişti. Bu yıl ise tüm sezon Türkiye Pist Şampiyonası'nda BMW 320 si ile yarışacak.

Formasyon turunun ardından otomobiller gridde ki yerlerini aldı. 1. Grid de BMW Z4 GT3 ile İbrahim Okyay yer alıyor. 2. Grid de ise takım arkadaşı BMW 320 Si ile Yağız Gedik bulunmakta. Honda Civic Type-R ile yarışan Ozan Süzgün 3. cepte, Bir diğer Honda Civic Type-R ile yarışan Uğur Fatinoğlu da 4. ve Seat Leon Supercopa ile Tuğrul Köselerden 5. cepten start alacak.

Kırmızı ışıkların sönmesiyle ilk yarış başladı. 

Borusan Otomotiv Motorsport  takım yöneticilerinin belirtmiş olduğu üzere, şampiyona katılımını artırmak ve izleyicilerle buluşmak amacıyla, yurtdışı yarış takvimine uygun olduğu sürece start alacak olan ikinci turkuaz otomobilin direksiyonunda izlediğimiz İbrahim Okyay güçlü otomobili ile yarışı en önde götürüyor. İzleyicilerin beğenisini kazanan BMW Z4 GT3 ile Maxi Grup’ta start alan Okyay her tur geçildiğinde alkışı topladı. Göze hoş gelen stili ile BMW Z4 GT3'ü kullanan Okyay kameralarımıza güzel görüntüler verdi.

BOM'un genç pilotu Yağız Gedik Takım arkadaşı İbrahim Okyay'ı yakından takip ediyor. İki otomobil arasındaki güç farkı oldukça fazla. BMW 320 si'nin teknik özellliklerine bir göz atalım. BMW, sadece 2.600 araçlık toplam üretim hacmiyle sınırlandırılmış 3 Serisi Sedan'ın motor sporları için özel olarak sınırlı sayıda üretilen bir versiyonu ile müşterilerinin karşısına çıktı. BMW 320 si M Sport Paketi ve yarış versiyonuyla aynı tasarıma sahip. 18 inç jantlarıyla bu model, 7.000 dev/dak'da 173 bg değerinde maksimum güç üreten, yüksek devir kapasiteli, 2.0 litrelik dört-silindirli motora sahip. Bu güç ile 225 km/s'lik bir azami hız sunulurken, 0-100 km/s hızlanması ise sadece 8.1 saniyede gerçekleştiriyor.

Şampiyon pilot İbrahim Okyay'ın kullandığı otomobli BMW Z4 GT3'ün teknik özellikleri ise 4,4 litrelik V8 bir motora sahip. Altı ileri vitesli şanzımana sahip olan Z4 GT3 515 beygir güç üretiyor. Sınıfının en hızlı araçlarından biri olan Z4 GT3, aerodinamik açıdan da sınıfının en iyileri arasında yer alıyor.

BOM Ekibi güçlü otomobilleri ile rakiplerine 20 tur içerisinde tur bindirerek hem otomobillerin gücünü hem de pilotların kabiliyetini sergiledi. İbrahim Okyay yarış boyunca Yağız Gedik'i arkasında tuttu. İki otomobil yarışın son turlarına girilirken arka arkaya finişe doğru ilerlediler.

Damalı bayrağın altından ilk olarak BMW Z4 GT3 ile İbrahim Okyay geçti. Sadece iki katılımın olduğu maxi grupbun ilk yarışını birincilikle tamamladı.

Super grupta Borusan Otomotiv Motorsport takımının sürücüsü Yağız Gedik, BMW 320 Si ile ilk yarışı birinci sırada tamamlamayı başardı.

Honda Civic Type-R ile yarışan Ozan Süzgün yarışı Süper grupta 2. sıarada tamamladı. 3. sırada ise Honda Civic Type-R ile yarışan Uğur Fatinoğlu'nu görüyoruz.

Günün 2. yarışı için otomobiller piste çıktı. Formasyon turundan sonra otomobiller grid deki yerlerini aldılar. İlk yarış sonucuna göre otomobiller tersten dizildi. Bu diziliş izleyenleri çok memnun etti. Güçlü otomobiller arkadan start alacaklar ve öndeki otomobilleri geçmek için mücadele edeceklerdi, biz de heyecanlı anlara tanıklık edecektik. 

Kırmızı ışıklar söndü Maxi ve süper grup otomobiller öne doğru fırladı. Tam da beklediğimiz gibi kalabalık start sonrası otomobiller sağdan soldan öne geçebilmek için ataklara başladı.

Start sıralamasında 1 cepten Seat Leon Supercopa ile Tuğrul Köselerden hemen onun arkasında  Honda Civic Type-R ile yarışan Uğur Fatinoğlu ve onun da arkasında BMW 320 si ile Yağız gedik yer almakta. Daha start düzlüğü bitmeden hem İbrahim Okyay hem de Yağız Gedik rakiplerini hızlıca geçmeyi başarıyor. Deniz şiganına girilirken Honda Civic Type-R ile yarışan Ozan Süzgün'ü birinci sıraya yükseldiğini görüyoruz.  Arkalarında sırasıyla Yağız Gedik, İbrahim Okyay ve Tuğrul Köselerden gelmekte. Arka düzlüğe çıkıldığında ise Bom pilotu Yağız Gedik Ozan Süzgün'ü de geçerek tam gaz yolluna devam etti.

Start düzlüğüne çıkıldığında ise BMW Z4 GT3 Pilotu İbrahim Okyay Honda Civic Type-R ile yarışan Ozan Süzgün'ü geçti. BOM Pilotları birinci ve ikinci olarak önleri açık bir şekilde yarışa devam ettiler. 

Start düzlüğüne çıkılırken İbrahim Okyay takım arkadaşı Yağız Gedik'e baskı uygulamaya başladı. İlk denemesinde Pist kısa kaldı ve çizgisine geri döndü.

Arkalarında Ozan Süzgün maksimum da giderek Honda Civic Type-R'ın adeta canını çıkarttı. Bazen iki tekere kalkan otomobil izleyenleri heyecanlandırdı..

Borusan Otomotiv Motorsport takım menejeri Ahmet Köseleci tur zamanlarını kontrol ederek sürekli notlar tuttu ve pilotlarına bilgi verdi.  

Arka düzlükte İbrahim Okyay atak yapıyor ve Yağız Gedik'i geçiyor. Artık BMW Z4 GT3'ün önü açık. Her tur en iyi zamanı yapmak için İbrahim Okyay Bmw Z4 GT3' ün Gazına yükleniyor. Yağız Gedik de üzerindeki baskıdan kurtulmuş olarak BMW 320 Si ını fazla üzmeden rahat bir tempo ile sürmeye devam ediyor.  

İbrahim Okyay rakiplerine tur bindirmeye başladı. Yağız Gedik de Seat Leon Supercopa ile yarışan Tuğrul Köselerden'e tur bindiriyor.

Borusan Otomotiv Motorsport takım pilotu Yağız Gedik Pitten geçme cezası alıyor ve pit e giriyor. Pitten çıktığında yerini kaybetmiyor ve yarışın lideri olarak piste dönüyor.

BMW Z4 GT3 Pilotu İbrahim Okyay'ın bir ara önü kalabalıklaştı. Pistte trafiğe yakalanan Okyay sırayla diğer yarışmacılara tur bindiriyor. Yarışın sonlarına yaklaşırken İbrahim Okyay  Tuğrul Köselerden'i 2. kez geçiyor. Yağız Gedik ise Honda Civic Type-R ile yarışan Demir Eröge tur bindiriyor.

Yarışın son turu dönülüyor. Damalı bayrağın altından 1. sırada BMW Z4 GT3 ile İbrahim Okyay geçiyor. Maxi grupta her iki yarışıda birinci tamamlayan İbrahim Okyay hem kendisine hem de Borusan Otomotiv Motorsport takımına değerli puanlar kazandırıyor. Maxi Grup'ta Kürsünün ikincilik basmağına çıkan isim ise Seat Leon Supercopa ile Tuğrul Köselerden oldu.

2. sırada BMW 320 si ile Yağız Gedik finiş görüyor. Super grupta Borusan Otomotiv Motorsport takımının İzmirli genç sürücüsü Yağız Gedik, BMW 320 Si ile her iki yarışı da kazanmayı başararak sezona hızlı bir giriş yapmış oldu.

Honda Civic Type-R ile yarışan Ozan Süzgün hafta sonunu iki ikincilikle tamamlarken, üçüncülük ilk yarışta Honda Civic Type-R ile yarışan Uğur Fatinoğlu ikinci yarışta ise Honda Civic Type-R ile yarışan Demir Eröge'nin oldu. 

Bu başarılı derecelerin sonucunda 12 yıldır istikrarlı grafiğini sürdürmekte olan, Türkiye’de 15, İtalya’da 1 şampiyonluk sahibi olan BOM, En İyi Takım kupasının da sahibi oldu. Ekip adına kupayı alan Takım Menajeri Ahmet Köseleci,

“Sponsorlarımıza ve yöneticilerimize 12 sezondur aralıksız sürdürdükleri destek için teşekkür ederiz. Onlar sayesinde ekibimiz yurt içinde ve dışında bugüne kadar start aldığımız 336 yarışta edindiği deneyim ve takım ruhu ile bu kupayı hak etti” diye konuştu.

BOM’un yarış garajı hafta sonunda tüm seyircilerin odak noktası idi. Misafirleri arasında gerçek bir sporsever olan Pentagram grubu gitaristi Metin Türkcan

ve duayen spiker Yiğit Top’un dışında;

takımın 2018 sezonunda organize etmiş olduğu BOM E-Team sanal şampiyonası sonucunda TPŞ’nin bir ayağında start almaya hak kazanmış olan pilotu Tunca Gönüldaş ve sanal BOM E-Team pilotları Batuhan Ünlü ve Mertcan Solak da vardı.

Deneyimli ekip TPŞ ilk ayak yarışları biter bitmez BOM ekibi İtalya’da gerçekleşecek olan GT4 European Series yarışları için yola çıktı.

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), 2008 yılında Türkiye'de motor sporlarının gelişimine ve Türkiye'nin yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Borusan Otomotiv tarafından kurulmuştur. Milli sporculardan oluşan ekibi ile Türkiye dışında; 4 kıtada, 20 farklı ülkede, 32 farklı pistte 300'den fazla yarışta start almıştır. Borusan Otomotiv Motorsport, yurt içinde 10 Türkiye Pilotlar Şampiyonluğu ve 4 Takımlar Şampiyonluğu, yurt dışında WTCC (Dünya Şampiyonası) Takımlar beşinciliği, ETCC (Avrupa Kupası) Pilotlar ikinciliğini ve İtalya EnduranceChampions Cup Pilotlar Şampiyonluğu elde etmiştir. Borusan Otomotiv Motorsport bünyesinde sosyal sorumluluk bilinci ile kurulan BOM Akademi, 2015 yılından itibaren TOSFED ve GSGM lisanslı eğitim kurumu olarak 2000’den fazla katılımcıya sertifikalarını teslim etmiştir. 2018 yılında organize edilmiş olan BOM E-Team GT Kupası sonucunda seçilmiş olan BOM E-Team, 2019’da ülkemizi uluslararası arenada temsil etmektedir.

@bomotorsport @bomakademi @bometeam

Türkiye Otomobil Federasyonu tarafından Fiat ve Petlas katkılarıyla gerçekleştirilen TOSFED Yıldızını Arıyor projesinin 2019 sezonundaki ilk yarışı 22 haziran Cumartesi günü TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Yeni sezonun ilk yarışını Doğa Tosunkazanırken, Reha Aybey ikinciliği, Akın Can Kiper ise üçüncülüğü göğüsleyen isimler oldu. Kadınlar klasmanında ise Halide Kübra Urgancı en hızlı isim olurken, İrem Yeniçeri yarışı ikinci olarak tamamladı.

2019 Türkiye Pist Şampiyonası'nda ikinci ayak yarışları 27-28 Temmuz tarihlerinde yine TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek.

 

 

 





 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar