için kaldı

DÜNYA RALLİ ŞAMPİYONASI (WRC) 2019 İSVEÇ RALLİSİNİ TOYOTA'NIN ESTONYALI PİLOTU OTT TANAK KAZANDI

WRC İSVEÇ RALLİSİ 2019 4. GÜN Ott Tanak, 2019 İsveç Rallisini kazandı. Ott Tanak ikinci sıradaki Esa-Pekka Lappi'den 53 saniye ve üçüncü sıradaki Neuville'den 56 saniye daha iyi zaman yaparak yarışı önde tamamladı.

Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
18 Şubat 2019 Pazartesi 20:53

DÜNYA RALLİ ŞAMPİYONASI (WRC) İSVEÇ RALLİSİ 1. GÜN

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, Perşembe günü İsveç rallisi seromonik startı ile başladı. Ekip buz ve karla kaplı süper özel seyirci etabında hazırdı. Takımın sürücü Ott Tänak, Jari-Matti Latvala ve Kris Meeke ve hepsi bu akşam genel klasman ilk 10 içinde Karlstad paça pistinde başa baş mücadele etti.

Shakedown bu sabah Torsby'deki servis parkının yakınında düzenlendi. Ekiplere ve sürücülere ralliden önceki ayarları onaylama şansı verdi. Tänak, Meeke Dördüncü ve Latvala ile dokuzuncu sırada ikinci oldu.

Karlstad'da rekabetçi hareket başladığında, Tänak yine dördüncü en hızlı zamanı yapan Toyota sürücüsü oldu. 197'nci FIA Dünya Ralli Şampiyonası etkinliğine başlayarak resmen yeni bir rekora imza atan Latvala, tam beşte geride kaldı. Meeke, dokuzuncu sıradaydı ve liderin 4.4 saniye gerisindeydi. Geri dönen iki kez şampiyon olan Marcus Gröhnholm'un Yaris WRC'si de sekizinci sırada yer aldı.

TANAK: “Buradaki ilk etap zorlu geçti ama sorunsuz geçtiği için sevinçliyiz. Yarın, yolun erken saatlerinde mümkün olan en iyi koşullara sahip olmamız gerektiği gibi görünüyor, bu yüzden bizim için önemli bir gün olacak ve iyi bir performansa sahip olmak çok uğraşacağız. Shakedown'da ikinci geçişte çok fazla çakıl gelebileceğini gördük, böylece lastik seçimi zorlaşacak. Otomobil çok iyiydi ve kendime güveniyordum, bu yüzden her şey iyi görünüyor ve hazırız. Bakalım sabah ne olacak? ”

PERŞEMBE GÜNÜ SONUNDA GENEL KLASMAN

1 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 1m34.9s

2 Sebastien Ogier / Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) + 0.8s

3 Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1.1s

4 Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) + 1.9s

5 Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) + 2.0s

6 Tarihçi Suninen / Marko Salminen (Ford Fiesta WRC) + 2.7s

7 Esapekka Lappi / Janne Ferm (Citroën C3 WRC) + 3.0s

8 Marcus Grönholm / Timo Rautiainen (Toyota Yaris WRC) + 4.1s

9 = Eerik Pietarinen / Juhana Raitanen (Skoda Fabia R5) + 4.4s

9 = Kris Meeke / Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) + 4.4s Sırada

CUMA GECESİ  TEEMU SUNİNEN, FIA DÜNYA RALLİ ŞAMPİYONASINDA İLK DEFA İSVEÇ'TE LİDERLİĞE ULAŞTI

Hafta sonunun en uzun günü (137.41km'lik uzun etaplar oluşturuyor. Ekipler Tam 7 özel etap koştu.), Günün açılış etabı çoğunlukla Norveç sınırında, genellikle daha teknik aşamalarda yapıldı. Her zamankinden daha fazla karla kaplı, yollar son birkaç günün ılıman havalarına dayanamadı erimeye başladı. Sonunda etaplar çamur banyosuna dönmeye başladı.

 M-Sport Ford Dünya Ralli Takımı'ndan Teemu Suninen ve Marko Salminen İsveç Rallisinde liderliğe çıktı. Tabi bu başarıyı tek başına elde etmedi, otomobili EcoBoost destekli Ford Fiesta WRC'si de onun kadar başarılıydı.

Finli pilot, zorlu ayağın lideri oldu. Ralli donmuş orman yollarına inmesiyle dramatik bir finalden sonra M-Sport Ford pilotu 2 saniye avantaj elde etti.

25 kilometrelik parkurun son 8.93 km'sini Ford Fiesta'nın ön lamba bölmesi kaputta çarparak örüşü engelledi. Aydınlatması azalan Suninen'in işi gece etabında zorlaştı. Parkurda kar yağışıda ekleninze zor anlar yaşadı. Ancak Ott Tänak etapta hata yapınca 13 saniye geriye düştü bu da Suninen'in işine yaradı.

SUNİNEN: “Bu duygu inanılmaz. Özellikle hatalardan uzak dururken gerçekten iyi bir iş çıkardık. Herkesin en hızlı olmak hedefi ancak zor şartlara girmenin iki günü olduğunu ve sürüşüme konsantre olmam gerektiğini hatırlamamız gerekiyor.

İlk rallim de lider olmak harika bir duygu. Büyük hatalar yapmadık ve bütün gün gerçekten çok iyi bir tempo yakaladık. Bundan mutlu dolayı mutluyuz. Son etapta ışıklar bizi rahatsız etti ve küçük bir hata yaptığım için çok utanç vericiydi. Aksi takdirde liderliğimiz şimdi olduğundan 10 saniye daha iyi zaman olabilirdi.

 “Otomobili gerçekten iyi hissediyorum ve arabayı kullanmaktan gerçekten zevk aldım. Bu etkinliğin başlangıcında gerçekten iyi bir test yaptık ve tüm ekip arabayı daha iyi olması için sürekli çaba gösterdi.

 “Elbette herkesin hedefi en hızlı olmak, ancak bazı çok zor şartlarla devam etmek için hala iki gün olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Devam etmemiz ve sürmeye konsantre olmamız gerekiyor. Elbette Ott Tanak yarın hızlı olacak, ama onun önündeyız ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız ” dedi .

Gece etabında kayma yaşamadan önce lider olan Tänak, kaymadan sonra ikinciliğe düştü.

 

Toyota Yaris takım arkadaşı Jari-Matti Latvala arabasını bir kar yığınına gömdü.

Aracı kardan çıkarmak Finli'ye neredeyse 25 dakikaya mal oldu. 197. WRC yarışında start alan ve rekor kıran Latvala'nın zafer umutları sona erdi. 

 Latvala, günün son aşamasına girerken liderliği geride bıraktı. Beş dakika geride kaldı, ancak dakikalar sonra, Ogier ile aynı şeyi yaptı, kardan kurtulma imkanı yoktu. Finli yaklaşık 20 dakika kaybettikten sonra pek iddası kalmadı. Ancak artık zafer kazanmak için değil bir puan kazanmak için savaşmaya başladı.

En azından hiçbiri otomobillerini parçalamamıştı, böylece yarın yarışa devam edebileceklerdi.

 Bu sabah mükemmel kar ve buzla kaplı yollar, çoğu Norveç sınırında yapılan hızlı parkurlarda gerçekleşti. Bu öğleden sonra tekrarlandığında çakıllar yola çıktı ve birkaç öncü otomobil zarar gördü.

SÉBASTIEN OGIER, CİTROËN C3'Ü KARA SAPLANDI VE GÜNÜ NOKTALADI

Açılış ayağına sağlam bir başlangıç ​​yapan Sébastien Ogier ve Julien Ingrassia, ne yazık ki öğleden sonra bir kar yığınına girdiklerinde günü noktalamak zorunda kaldı.

 Her ne kadar C3 WRC'si hasar görmemiş olsa da, sınırda kaldı ve tekrar gidemediler. Rallye Monte-Carlo'nun son kazananları yarın tekrar katılacak.

 Sébastien Ogier, Citroën Total WRT sürücüsü

 “ Sabah çok iyi başladık ancak, buradaki yolun her zaman çok zor olduğunu biliyorduk, özellikle de ilk bu zeminde öncü araç çıkmak çok zor olacaktı. Sadece bir kar yığınına çarparak hafif hasar yaptık, ama malesef bittik. Yakında hiç izleyici olmayınca otomobili çıkartamadık ve tekrar gitme şansımız olmadı. ” dedi.

Dünya şampiyonu, bu etapta 20 dakikadan fazla zaman harcadı ve daha büyük puanlar için rekabet etme şansını kaybetti.

Hof-Finnskog'da (SS5, 21,26 km), Esapekka Lappi ve Janne Ferm ne yazık ki, zaman açısından pahalıya mal olan yüksek hızlı bir spin yaşadı.

Thierry Neuville Hyundai i20'yi iki kez döndürüp (Spin attı) otomobilin aerodinamiğine zarar verdikten sonra yedinci sırada finiş gördü.

 Kaza anı

Norveçli Andreas Mikkelsen, i20'si ile liderin 17.8 saniye gerisinde üçüncü bitirerek hayranlarını memnun etti. Günün üçüncüsü, gün geçtikçe daha da güçlenen güçlü bir Andreas Mikkelsen'i görüyoruz. Sonunda sürüşünü daha yüksek seviyelere çıkarttı. Mikkelsen, günün lideri Suninen'DEN 17 saniye geride kaldı.

M-Sport Ford Fiesta pilotu Elfyn Evans öğleden sonraki iki tur etabını kazandı. Günü dördüncü sırada tamamladı.

 C3 pilotu Esapekka Lappi beşinci oldu. Hızlı bir şekilde yolda döndükten sonra şansının da yardımıyla yola devam etti. Sébastien Loeb yavaşça güven kazandıktan sonra altıncı basamağa çıktı.

 Kris Meeke, Yaris’in motoru son etap başında durduğunda sekizinciliğe düştü. Pontus Tidemand, gaz pedalı sensörü sorunuyla zaman kaybettikten sonra dokuzuncu oldu.

 WRC 2 lideri Ole Christian Veiby ilk 10'u tamamladı.

 Son WRC yarışından dokuz yıl sonra misafir olarak katılan Marcus Grönholm için korkunç bir gündü. Yaris'i bir kar yığınına sapladı ve çok zaman kaybetti. Sonra yarışa döndü ancak günü 11. sırada tamamlayabildi.

 WRC2'de Mads Ostberg, Kalle Rovanperä'dan bir buçuk dakika önde rahatça yoluna devam ediyor. Gus Greensmith üçüncü, bir dakika daha geride kaldı.

WRC2, Ole Christian Veiby'yi 24 saniye ileride görüyor, yakından takip eden Jari Huttunen, Torsby'deki tüm WRC arabalarını yenmeyi başardı. Gerçekten etkileyici.

Junior WRC'nin tepesinde İsveçli bir çift var ve Dennis Rådström Tom Kristersson'dan bir dakikadan biraz daha fazla zaman alıyor. Alman Julius Tannert üçüncü, bir buçuk dakika geride kaldı.

WRC İSVEÇ RALLİSİNDE 3. GÜN

 

3. Gün liderliğindeki Teemu Suninen ile başladı ancak şansı günün ikinci aşamasında bile sürmedi.

Hagfors'un sonunda virajı biraz fazla geniş alınca yoldan çıktı ve yaklaşık bir buçuk dakika zaman kaybetti. Podyumun en üst basamağında yer almak için şansını fazla zorladı ve kaçınılmaz bir sonla karşılaştı.

Tänak, Mikkelsen'den yarım dakikadan daha kısa bir sürede finişe ulaştı. Tänak daha sonra gün boyunca liderliğini galibiyetle uzattı ve iyi bir gece uykusu çekerken 54 saniye öne geçti.

Mikkelsen ve Lappi ikinci sırayı paylaşıyor ve Neuville sadece birkaç saniye geride yer alıyor.

WRC2 Pro'da Mads Ostberg, hem Rovanperä hem de Greensmith’in mücadele ediyor ama elde ettiği iki dakika fark ile çoktan rahat bir nefes aldı. Podyuma göz kırptı.

WRC2 liderde hala Ole Christian Veiby var ancak şimdi Jari Huttunen'den 12 saniye ilerideydi. Üçüncüsü, Huttunen'ın arkasında bir dakikadan fazla bir sürede Emil Lindholm var ve Kristoffersson sıkıntılı bir gün geçirdikten sonra ikincilikten beşinciliğe düştü.

Junior WRC ölümcül bir yarışma oldu ve sürücülere tekrar tekrar eğlence geldi. Sadece dört isim kaldı ve Tom Kristensson şimdi Roland Poom'un iki dakika ilerisinde ve Jan Solans Baldo'nun iki dakika önünde yer aldı.

 

WRC İSVEÇ RALLİSİ 2019 4. GÜN

 

Ott Tänak, 2019 İsveç Rallisini kazandı.

Estonyalı, finiş etabı oaln Power Stage’de etkileyici bir sürüşle parkuru tamamladığında her zamanki gibi sakin duruşu dikkatleri çekti.

Ott Tänak ikinci sıradaki Esa-Pekka Lappi'den 53 saniye ve üçüncü sıradaki Neuville'den 56 saniye daha iyi zaman yaparak yarışı önde tamamladı.

Mads Ostberg WRC 2 Pro'da bitiş çizgisine giderken çok kontrolüydü, büyük hatalar yapmamaya dikkat etti ve yarışı lider tamamladı. Kalle Rovanperä Ostberg'den üç dakikadan daha uzun bir süre geride kaldı ve yarışı ikinci sırada tamamladı. Cuma sonrasında mücadele eden Greensmith, Ostberg'den beş dakika geride yarışı tamamlayarak üçüncü oldu.

WRC 2'de yakın bir rekabet vardı. Bu sefer Ole Christian Veiby için bir başka Norveç seyiriyle sonuçlandı. Günün başlangıcında sadece 12 saniye geride kalan Huttunen, Likenäs'ta hata yaptı ve yoldan çıktı. Bunun yerine, ülke vatandaşı Emil Lindholm iki dakikadan fazla bir süre geride kaldı ama ikinci olmayaı başardı. Johan Kristoffersson ise yarışı üçüncü sırada tamamladı.

Junior WRC, Estonyalı Tom Kristensson finişe lider geldi ve podyumun en üst basamağına çıkmayı hak etti. Roland Poom ise Kristensson'dan bir buçuk dakika geride kalarak yarışı ikinci sırada tamamladı. Üçüncü ise Jan Solans Baldo dört dakika fark ile finişe ulaştı.

 GÜNÜN ÖZETİ

 

FIA Dünya Ralli Şampiyonası'nın ikinci raundunu 53.7 saniye fark ile kazanmak için Toyota Yaris'i kar ve buzla kaplı yollardaki kısa final ayağından geçirdi. Estonyalıların başarısı onu sıralamalarda yedi puan liderliğe taşıdı.

Tänak dört günlük etkinliği erken başlattı, ancak şartlar Cuma öğleden sonra ona karşı geldiğinde geri döndü. Cumartesi günü girişimi tekrar kazandı ve en yakın rakibi olan Teemu Suninen karlara gömüldüğünde, Tänak rahat bir yarım dakika öne geçti. Bunu neredeyse bir dakikaya kadar uzattı ve Pazar günü Torsby'nin ralli üssünün yakınındaki üç etapta kolay bir sürüş yaptı. Şampiyonanın tek saf kış rallisini kazanmak için sadece İskandinavya dördüncü pilotu oldu ve başarısını akıl hocası ve taşralı Markko Märtin'e adadı.

Tänak : “Çok iyi bir arkadaşım Markko'nun İsveç'te kazanmanın ne kadar zor olduğunu ve bir zamanlar kazanmaya çok yakındı bunu biliyordum. Bu yüzden nihayet yaptığımız için mutluyum ve şimdi takımda bu galibiyet kazandık, ” dedi.

Esapekka Lappi Thierry Neuville'i ikinci kez yakaladı.

Geriye kalan podyum yerleri için büyük bir dörtlü savaş yapıldı. Esapekka Lappi ile Thierry Neuville'in son Wolf Power Aşamasına girerken 4.4 saniye aralarında kalması işini zorlaştırdı. Ancak son kilometre mesafedeki kararlı bir sürüş onu ikinciliğe taşıdı.

Citroën C3 kullanan Finli, Thierry Neuville'in Hyundai i20'sinden 3.0sn temiz kaldı ve neredeyse Cuma günü yuvarlandığında otomobili beşinci viteste kaldığı için şükretti ve hayatta kaldı.

Belçikalı Neuville, haftasonu boyunca takım arkadaşı Andreas Mikkelsen 'in 8.7sn. önünde yer aldı. Norveçliler bir gecede Lappi ile ikinci sıradaydılar, ancak bugünkü hızlarına ayak uyduramadı.

Elfyn Evans, tutarsız bir hafta sonundan sonra, Ford Fiesta ile beşinci sırada ralliye geri dönd. Britonyalı Kris Meeke Yaris'i ile ilk altıyı  tamamladı. Hızlandırılmış kış yollarına dokuz kez şampiyon olan Sébastien Loeb ile mücadele etti.

Kaynak: www.wrc.com/en

Metin Kaynak: www.automobilsport.com

 

Şampiyona, bu sezon ilk kez önümüzdeki ay çakıllaşmaya başlıyor. Ralli Guanajuato Meksika, Leon'da 7 - 10 Mart tarihlerinde yapılacak.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar