Yeşilçam'dan nostaljik esintiler

Türk sinemasının 1970'li yıllardaki seks sembolü, Playboy'da fotoğrafı yayınlanan ilk Türk olan Seher Şeniz, iki kez intihar etti. İkincisinde kurtarılmayan Şeniz, 44 yaşındayken hayatını kaybetti

Yeşilçam'dan nostaljik esintiler - Sayfa 1

SEHER ŞENİZ

1962'de 'Kelle Koltukta' ile oyunculuğa başlayan Seher Şeniz, 1965´te Seyyal Taner'in üçüncü olduğu yarışmada 'Plaj Güzeli' seçildi. Şeniz, 1966 Türkiye Güzellik Yarışması'nda ikinci olunca sinirlenip ikincilik kurdelesini jüriye fırlatmasıyla ünlendi.

Kariyeri boyunca 22 filmde yardımcı kadın oyuncu rolleriyle kamera karşısına geçen Seher Şeniz, ilki 16 yaşında olmak üzere 3 kez evlendi.

Son evliliğini yaptığı Ermeni asıllı eşi Teknur Kiraz ile Paris'e yerleşen Seher Şeniz, aralarında Moulin Rouge'un da olduğu ünlü striptiz kulüplerinde çalıştı.
Playboy'da fotoğrafı yayınlanan ilk Türk olan Seher Şeniz, Paris'ten döndükten sonra oryantal dansa yöneldi ve İstanbul'un ünlü gazinolarında sahneye çıktı.

1970'li yılların seks sembolleri arasındaki Seher Şeniz, 1984'te intihar girişiminden son anda kurtarıldı. 1992'deki intihar girişiminden ise kurtarılamadı. Şeniz, henüz 44 yaşındayken 14 Mayıs 1992'de hayatını kaybetti.

1 5
 
Yeşilçam'dan nostaljik esintiler - Sayfa 2

ALİYE RONA

Türk sinemasının karakter oyuncularından Aliye Rona, yönetmen ve oyuncu Avni Dilligil'in kız kardeşi.
1921'de Suriye'nin Dera kentinde doğan Aliye Rona, ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındıktan sonra Beyoğlu Akşam Kız Sanat Okulu'nda okudu. 1930'ların sonlarında Kadıköy Halkevi'nde amatör olarak tiyatro oyunculuğuna başlayan Rona, sinemaya 1947'de 'Kerim'in Çilesi" ile başladı.

Genellikle çilekeş, dikbaşlı, kavgacı, töreci köylü kadını ve anne rolleriyle Yeşilçam'ın unutulmazları arasına giren Aliye Rona, 204 filmde rol aldı.
1965'te 'Hepimiz Kardeşiz', 1967'de 'Zalimler', 1968'de 'Son Gece' ile Antalya Film Festivali'nde 'En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncu' dalında Altın Portakal, 1969'da Adana Film Festivali'nde 'Kuyu' ile 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' dalında Altın Koza kazanan Aliye Rona,1996'da 75 yaşındayken vefat etti.

2 5
 
Yeşilçam'dan nostaljik esintiler - Sayfa 3

BİTMEYEN YOL (1964)

Selma Güneri - Aliye Rona - Güner Sümer - Erdoğan Tokatlı - Asaf Çiyiltepe - Ayfer Feray

Duygu Sağıroğlu'nun yönettiği film, içinde yaşadıkları köylerinin dayanılmaz baskısı nedeniyle İstanbul'a göç eden altı köylünün büyük şehirde var olma savaşlarını ve sınıf atlama mücadelelerini hikâye ediniyor.

Göç eden erkek grubu içinde yer alan 'Ahmet', hemşehrisi 'Güllü Ana'ya sığınır. 'Güllü Ana', iki kızı ve torunlarıyla birlikte tek odalı bir gecekonduda yaşamaktadır. Kızlarından biri 'Fatma', zengin bir kadının evinde temizlikçi olarak çalışır. Kocası cezaevindedir.

3 5
 
Yeşilçam'dan nostaljik esintiler - Sayfa 4

YATIK EMİNE (1974)

Renan Fosforoğlu - Mahmut Hekimoğlu - Osman Alyanak

Ömer Kavur'un ilk yönetmenlik çalışması olan film, Refik Halit Karay'ın 'Memleket Hikâyeleri' dizisinde yer alan 'Yatık Emine'den aynı adla sinemaya uyarlandı.

'Emine', fahişe olduğu iddiasıyla bir köye sürülür. Burada kimse tarafından hoş karşılanmaz. Gittiği her yerde dayak yer, tacize uğrar. 'Emine', uğradığı hiçbir haksızlığa karşılık veremez. 'Emine'nin köyde sıradan bir hayat yaşaması mümkün olmayacaktır.

4 5