için kaldı

Ezel Akay'dan ''Türkiye travesti bir ülke'' açıklaması

Ünlü oyuncu, yönetmen ve senarist Ezel Akay, Posta'dan Nilüfer Türkoğluna konuştu. Röportajda oyuncu Akay, Türkiye'deki taciz olaylarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Ezel Akay'dan ''Türkiye travesti bir ülke'' açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
20 Ekim 2018 Cumartesi 10:33

Geçtiğimiz haftalarda Moda Kayıkhane’de üniversite yıllarında kurdukları müzik grubu Mozaik’le sahne alan Ezel Akay, 'Şarkıcılığa geri döndü' haberleriyle gündem olmuştu. 

Ezel Akay: Türkiye travesti bir ülke

Posta gazetesi röportajında şarkıcılığa geri dönmediği belirten Akay, ''Hollywood'daki taciz skandalları hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Türkiye'de de üstü örtülmüş pek çok vaka var...'' sorusuna, ''Cinsel taciz genel olarak aklımıza ilk olarak erkeklerin kadınlara yaptığı cinsel tacizi getiriyor. Tabii daha önemli olanı o, onu da söylemek lazım. Cinsel tacize uğrayan çok büyük bir erkek kitlesi de var. Bu toprakların bir geleneği. Çocuklardan olgun yaşa gelmiş erkeklere kadar... Senin istemediğin bir şey yapılıyor. Onur kırıcı bir şey bu. Kadınlar üzerindeki çok daha ağır, çok daha gizli. Bu konuda Türkiye’ye bir tür ‘travesti’* ülke demek gerekiyor. ‘İki kişilikli, iki tür giysisi olan.’ Esas milli problemimiz budur. Her ülkenin milli psikolojik bir problemi vardır. Burada ikiyüzlülük çok ağır bir problem. “Kadının kadına ettiği kötülük, erkekler tarafından yapılmamıştır” deriz ya bazen, bunun da en büyük nedeni o. Öyle bir baskı var ki yer altından, ne yapacaksan yapmak zorunda kalıyorsun. Çift kişiliklilik durumu, Türkiye’de cinsel taciz dediğimiz şeyin açığa çıkmasını çok engelliyor. Ama şunu da söylemeliyim, Amerika’daki ‘siyasi doğruculuk’ meselesinde de bir şov ve sahtekarlık görüyorum. Bence burada iyice anlamak lazım, tacizin ne olduğunu, kırıştırmanın ne olduğunu, kimin cezbedici olduğunu, kimin duygusal şiddet gösterdiğini. Analiz edilmesi gereken çok şey var. Ama bunun kesinlikle Türkiye için Amerika’dan katbekat daha önemli ve karanlık bir konu olduğunu bilmemiz lazım.'' yanıtını verdi.

*travesti: Tiyatroda kılık değiştiren aktör. (Meydan-Larousse, 1969) 

''Türkiye'den gitmekten yana değilim.''

Türkoğlu'nun ''Türkiye'de yaşamaya devam mı etmeli yoksa bu ülkeden gitmeli mi?'' sorusuna Akay, ''Ben bu ömrü burada heba etmeyeyim, burada istediğimi yapamıyorum” diyorsan tabii ki gitmen lazım. Ama “Ben burada yaşıyorum, en iyi bu dili konuşuyorum, evim, işim, dostlarım burada, bütün ailem burada, onların başına gelenleri ben engelleyebilirim” diyorsan burada kalacaksın. Yani ben buradan gitmekle burada kalmak arasında ahlaki bir problem görmüyorum. Ama bir insan vardır gitmesi büyük ahlaksızlıktır, bir insan vardır kalması büyük aptallıktır. Çok zor bir karar ama ben gitmeliden yana değilim.

Ezel Akay kimdir, ne iş yapar, önceki adı nedir, müzisyen mi?

20 Ocak 1961 tarihinde İnegöl-Bursa'da dünyaya geldi. Ender Akay adında müzisyen kardeşi vardır.Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika’da Villanova Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi aldı. İFR’nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı.Aralarında hafızalara kazınan birçok ünlü reklamın da bulıunduğu 500’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı. 1996 yılında Derviş Zaim ile “Tabutta Rövaşata” filminin yapımcılığını üstlendi. 2004 yılında Ahmet Uluçay’ın yönettiği, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde birçok ödül kazanan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filminin de genel yapım sorumluluğunu üstlendi.Böylece sinema sektöründe ün kazanmayı başaran Akay, başrollerinde Haluk Bilginer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ’ın olduğu Levent Kazak'ın senaryosunu yazdığı, “Neredesin Firuze” filmiyle ilk uzun metraj filmini tamamladı. Bu filmle Türkiye'de halk tarafından da tanındı ve sevildi. 2006 yılında yine Levent Kazak'ın yazdığı, başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk'ün paylaştıkları "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?" filminin yönetmenliğini yaptı.
20 Ağustos 2004 tarihinde Şebnem Dönmez ile ikinci evliliğini yaptı. Şubat 2007 tarihinde boşandı. İlk evliliğinden ise 1998 doğumlu Hasan adında bir oğlu var. Daha sonra 7 Kocalı Hürmüz, Tehlikeyle Flört gibi sevilen filmlere imza atan başarılı yönetmenin bir sonraki projesi ise Aziz Nesin'in unutulmaz eseri "Zübük"'ü beyazperdeye uyarlamak oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar