Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü?

Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü? Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ilk bölümünün yayınlanması ile birlikte merak konusu oldu. Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
10 Nisan 2018 Salı 14:55

Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü? Soruları Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ilk bölümü ile seyricisi ile buluşmasının ardından merak konusu oldu. Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü? Sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Şehzade Orhan'ın babası kimdir, Şehzade Orhan'ın babası neden öldü?  Sorularının cevabı...

Şehzade Orhan'ın babası kimdir?

Şehzade Orhan, (1412-1453) Orhan Çelebi ya da halk arasında daha yaygın ve bilindik olan Şehzade Orhan beşinci Osmanlı Padişahı olan II. Mehmet'in diğer namı ile Çelebi Mehmet'in ağabeyi Şehzade Kasım Çelebi'nin oğlu olarak bilinmektedir. Bir diğer iddia ise Feridun Dirimtekin ve Hammer’e göre Yıldırım Bayezid’in en büyük oğlu Emir Süleyman’ın torunudur.

Tarihçi Dukas’a göre; Şehzade Orhan Emir Süleyman’ın oğludur.

Tarihçi Kritovulos’a göre, Fatih’in amcalarından diyor. Çelebi Mehmet’in oğlu olması gerekir bu bilgiye ama Çelebi Mehmet’in bilinen Orhan diye bir oğlu yok.

İ. Hakkı Uzunçarşılı’ya göre kim olduğu kesin değildir ama kesin olan Emir Süleyman’ın Ankara savaşından sonra Rumeli’ye geçmek için daha çocuk olan kardeşleri Şehzade Kasım ve Fatma Sultan’ı Bizans’a rehin olarak verdiğidir.

Bizans Şehzade Orhan'ı Fatih'in karşısına geçirmiştir

Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlı tahtına geçtiğinde, Bizans yine entrika yapmaya başladı. Bu sefer Fatih'in karşısına Çelebi Mehmet Han'ın oğlu olarak bilinen Çelebi Orhan'ı çıkardılar.

Şehzade Kasım Çelebi, kız kardeşi Sultan Fatma Hanım ile birlikte Bizans'a rehin olarak yollanmıştır. Orhan Çelebi'nin Ali Şah, Vali Han, Cihan Şah ve Buğa Han isimlerinde dört tane oğlu olmuştur. Şehzade Orhan tarihe Bizans'ın bir entrikası olarak kayıt edilmiştir. Bunun sebebi ise Bizans'ın Şehzade Orhan'ı Fatih Sultan Mehmet'in karşısına geçirmeleri oldu.

Sultan I. Murad zamanında yapılan bir anlaşma gereği İstanbul'da bulunan Şehzade Orhan'a Karasu Nehri etrafında bulunan yerlerin hasılatından senelik olarak üç yüz bin akçe veriliyordu. Bizans İmparatoru Kostantinos bir süre sonra bu duruma itiraz etti ve yeni padişaha şunları söyledi;

''İmparator Kostantinos, her sene kendisine ödenmekte olan üç yüz bin akçeyi kabul etmeye razı olmuyor. Sizin gibi Osman Oğullarından olan Şehzade Orhan, evlilik dönemine gelmiş bir gençtir. Her gün birçok kimseler gelerek kendisine''emir'' diye hitap ediyor ve kendisini bir yönetici, bir padişah ilan etmek istiyorlar. Orhan ise bunlara, bağışlarda bulunmak ve kendilerine hediyeler vermek istiyor olsa bile, kendisinin parası olmadığından dolayı, imparatora başvuruyor.

Konstantinos Fatih'i tehdit etti

İmparator ise zengin olmadığından, onun istediği parayı veremiyor. Şu iki tercihten birini kabul etmenizi talep ediyoruz. Ya tahsisatı iki katına çıkartınız veyahut Orhan'ı serbest bırakacağız. Osmanlı Oğullarını beslemek mecburiyetinde değiliz. Bunların sizin tarafınızdan verilmesi lazımdır. Orhan'ın, bizim tarafımızdan gerçekleştirilmiş olan tedbiri ve şehirden çıkmaması için ortaya çıkardığımız tedbirler bizim için kafidir.
Bizans İmparatoru bu sözleriyle Fatih'e, şayet istediği para verilmeyecek olursa, Şehzade Orhan'ı salıvereceği tehdidinde bulundu.

Sultan Mehmet Han bu cümleleri sabırla dinledi ve elçilerine şu cevabı verdi:
'' Kısa zamanda Edirne'ye döneceğim. Oraya buyurunuz, imparatora ve şehre ait bütün bilgileri orada bana söyleyiniz. Orada görüşerek kendilerinde kararımı bildireceğim.''

Fatih Sultan Mehmet Han, Edirne'ye döndüğünde, Gelibolu'da Karasu Nehri kenarında bulunan Şehzade Orhan'a tahsisi edilmiş olan köylerin gelirine el koyduğu gibi, o mıntıkada bulunan Rumları da kovdurdu.
Fatih Sultan Mehmet Han'ın Bizans İmparatoruna karşı verdiği bu cevaptan dolayı, imparator bir hayli telaşlandı ve derhal Paşa Beşinci Nikola'ya başvurarak Türkler'e karşı destek yardım istediğini bildirdi.

Şehzade Orhan'ın babası neden öldü?

26 Mayıs 1421 tarihinde Edirne’de iken bir av sırasında at üstüne felç geçiren Sultan Mehmet Çelebi, attan düşüp yaralandı. Bu sırada Veziriazam Amasyalı Bayezid Paşa ve vezirleri İvaz Paşa ve Çandarlı İbrahim Paşa’yı yanına çağırdı ve “Tez oğlum Murat'ı getirin. Ben bu döşekten kalkamam. Murat gelmeden ölürsem fitne çıkar. Tedarik görün, ölümümü gizleyin.” emrini verdi. Bu vasiyetten kısa süre sonra hayatını kaybetti ve şehzade Murat’a hızlıca haber verildi. Amasya’da vali olarak görev yapan şehzade Murat, başkent Bursa’ya gidene kadar 42 gün geçti. Bu süre içerisinde Sultan Mehmet Çelebi’nin ölümü gizlendi. Padişahlar arasında ölümü gizlenen ilk Osmanlı padişahıdır. II. Murat Bursa’ya gelip tahta çıktıktan sonra, Çelebi Mehmet’in cenazesi Edirne’den Bursa’ya götürüldü ve Yeşil Türbe’ye defnedildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar