için kaldı

Orgazm Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Orgazm, birçok kadın için hala bir muamma. Şimdilerde kadınlar kendi bedenleri ve zevk aldıkları noktaları tanımaya daha hevesli olsalar da ve bilgi sahibi olmak için araştırsalar da hala orgazm sorunu yaşayan pek çok kadın var.

Orgazm Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? - Sayfa 1

Cinsellik yetişkin ve sağlıklı olan her bireyin yaşamının doğal bir parçasıdır. Sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayatın olumlu katkıları oldukça fazladır. Doyumu ve kalitesi yüksek cinsel deneyimler çiftlerin ilişkilerini güçlendireceği gibi bireysel olarak fizyolojik ve ruhsal kazanımlar sağlar.

Kadın ve erkek anatomisinin farklı oluşu cinsel hazzın ve orgazmın da farklı yaşanmasına neden olur. Orgazmın evrelerini Master&Jhonson dörde ayırmıştır. Hem kadın hem erkek için bu evreler ortaktır.

1 9
 
Orgazm Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? - Sayfa 2

Uyarılma evresi: Cinsel uyaranların başladığı evredir. Fiziksel veya kurgu yoluyla alınan uyaranlar cinsel dürtüyü aktifleştirir. Kadınlarda vajinal ıslanma, meme uçlarında sertleşme, erkeklerde ereksiyon ve ön sıvının gelmesiyle karakterizedir.

2 9
 
Orgazm Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? - Sayfa 3

Plato evresi: Cinsel uyaranın devam etmesiyle haz duygusunun yoğunlaştığı evredir. Plato evresinde kadın genital anatomisinde değişimler başlar. İç dudaklar şişer, klitoris sertleşir, vajina kanalı esner. Erkeklerde ereksiyon daha güçlü hale gelir.

3 9
 
Orgazm Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? - Sayfa 4

Orgazm evresi: Cinsel uyaranın devamlılığı sağlandığında plato evresinin devamı niteliğinde olan bu evrede haz duygusu giderek yoğunlaşır, üst seviyeye çıkar. Vajina içerisindeki pelvik kaslarda ve klitoriste birkaç saniyelik ritmik kasılma, göğüs ve yanaklarda kızarma ve sıcak basması, kadın orgazmının en tipik belirtileridir. Erkeklerde boşalma şeklinde kendini gösterir.

4 9