Nedeni bilinmiyor!Aynı fırından ekmek alan 300 kasabalı aklını yitirdi

Tarihte gizemi çözülmemiş en önemli olaylardan biri şüphesiz "Lanetli Ekmek" olayı. Fransızca tabiriyle ”l'affaire du pain maudit” yani Lanetli Ekmek olayında 300'den fazla insan akıl sağlığını yitirdi. Üzerinden yıllar geçse de trajik olayın nedeni hala araştırılıyor.

Nedeni bilinmiyor!Aynı fırından ekmek alan 300 kasabalı aklını yitirdi - Sayfa 1

15 Ağustos 1951 tarihinde Fransa'nın güneyinde yer alan Pont-Saint-Esprit kasabasında yaşayan yüzlerce kişi, yalnızca bir gecede tuhaf davranışlar sergilemeye başladı. Birçok kişi akıl sağlığını yitirdi, halüsinasyonlar gördü. Kasaba halkı bir sabah uyandıklarında kimse eskisi gibi değildi. Hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu küçük yerde, herkes birbirine saldırıyor ve olmayan şeyler gördüğünü iddia ediyordu.

1 11
 
Nedeni bilinmiyor!Aynı fırından ekmek alan 300 kasabalı aklını yitirdi - Sayfa 2

Hastalanan kişilerin ayrıca, mide bulantısı, kusma, titreme, ateş basması gibi şikayetleri de bulunuyordu. 16 Ağustos günü ise kasabadaki iki doktorun ofisleri benzer şikayetlerle doldu taştı.

2 11
 
Nedeni bilinmiyor!Aynı fırından ekmek alan 300 kasabalı aklını yitirdi - Sayfa 3

Doktorlar hastaların çokluğundan bir gıda zehirlenmesi olduğunu anladı. Ancak ilerleyen saatlerde durum daha da kötüleşti. Kendisinin uçak olduğunu sanan bir adam, ikinci kattaki pencereden atlayarak yaşamını yitirdi. Kasabanın bir diğer ucunda ise 11 yaşında bir çocuk annesini boğarak öldürdü.

3 11
 
Nedeni bilinmiyor!Aynı fırından ekmek alan 300 kasabalı aklını yitirdi - Sayfa 4

Kasabanın doktorları bu geceye "nuit d'apocalypse" yani kıyamet gecesi adını verdi. Benzer durumda olan pek çok kişi hastaneye kaldırıldı. Zihinsel olarak etkilenenler akıl hastanelerinde zincirlendi çünkü kendilerine ve çevrelerine zarar veriyorlardı.

4 11