Mehmed Bir Cihan Fatihi Zağanos Paşa (Atsız Karaduman) kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncuları merak ediliyor. Dizinin güçlü kadrosunda yer alan lala paşası Zağanos Paşa (Atsız Karaduman) kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi Zağanos Paşa (Atsız Karaduman) kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
13 Mart 2018 Salı 15:33

20 Mart'ta ilk bölümü ile ekranlara gelecek olan Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosundaki isimlerin önemli yeri ve görevleri var. Şimdi birlikte dizide hakim olan 4 paşayı tanıyalım..

Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ve konusu ile izleyicilerin gündemine girmeye hazırlanıyor. Anadolu'nun Avrupa'ya açılan şehri, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed'in hayatı, Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde ele alınacak. Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları arasında Kenan İmirzalıoğlu, Çetin Tekindor, Gürkan Uygun gibi önemli isimler yer alıyor. İşte, Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ve dizi hakkında bazı bilgiler..

Mehmed Bir Cihan Fatihi, yayınlanan yeni bölüm fragmanları ile dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor. İstanbul'un fethinin baş mimarı, Fatih Sultan Mehmed'in dönemini ele alan Mehmed Bir Cihan Fatihi, güçlü oyuncu kadrosu ile tarih tutkunu izleyicileri ekrana kilitleyecek.

Kanal D’nin yönetmenliğini Cevdet Mercan’ın üstlendiği 2018’in en iddialı projelerinden olan Mehmed Bir Cihan Fatihi, 20 Mart Salı akşamı izleyici karşısına çıkacak. Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan, Fatih Sultan Mehmed’in hayatından esinlenerek ekrana aktarılacak olan Mehmed Bir Cihan Fatihi’nde, dönemin önemli devlet adamları da izleyici ile buluşacak.

Çandarlı Halil, Zağanos, Şahabettin ve İshak Paşa!

Yayınlanan tanıtımları ile birlikte rüya kadro olarak adlandırılan Mehmed Bir Cihan Fatihi’nde; Çetin Tekindor, Atsız Karaduman, Burak Tamdoğan ve Kaan Çakır, Osmanlı’nın paşaları olarak seyirci karşısına çıkacak. Devlet-i Aliyye’nin en önemli isimlerinden Çandarlı Halil Paşa (Çetin Tekindor), Sultan Murat Han’dan kalan vezir-i azamlık görevini Sultan Mehmed Han ile devam ettirecek ancak aynı zamanda onun her konuda en büyük engeli olacak.

Atsız Karaduman Kimdir?

Ankara’da 1956 yılında doğan Atsız Karaduman, bugüne kadar pek çok önemli projede yer aldı. Oyuncunun tiyatrodan gelmesi bu konuda iyi bir performans sergilemesini sağladığı gibi özellikle yer aldığı projelerin Türkiye’nin iyi projeleri arasında yer alması, Atsız Karaduman’ın da bu konuda daha fazla tanınmasına katkı sağladı.

Oyuncunun eğitim aldığı yer Ankara oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda bir süre görev aldıktan sonra İstanbul’a geçiş yapan oyuncu, burada da İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda görev aldı. İki ilde de pek çok farklı tiyatro eserinde rol alan Atsız Karaduman, böylece tiyatro sayesinde kendini geliştirme fırsatı elde etti. Kendini farklı alanlarda geliştiren oyuncu aynı zamanda ders de vermektedir. Diyalog Anlatım, İletişim’de Diksiyon, Fonetik dersleri veren oyuncu seslendirme çalışmalarında da yer almaktadır.

Oyuncu gösterdiği performans ile 2007 Afife Jale Ödülleri’nde de ödül almayı başardı. Oyuncu için İnihman’ın Sakatı adlı yapımdaki rolüyle En İyi Yardımcı Oyuncu ödülü layık görüldü. Oyuncu dizi projelerinde de yer aldı. Bugüne kadar oyuncunun yer aldığı önemli dizilerden bazıları şöyle; Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam, Kılıç Günü, Kurtlar Vadisi Pusu, Güz Yangını, Kimsesiz Zaman Tasfiri, Küçük Dünya, Duvardaki Kan. 2017 yılı itibari ile Kanal D’de yayınlanan İsimsizler adlı dizi kadrosuna da dahil olan Atsız Karaduman, böylece kariyerine önemli bir yapımı daha eklemiş oldu.

Zağanos Paşa kimdir?

Zağanos Paşa, 1453-1456 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Zağanos lakabıyla anılmasının sebebi, denizcilikte gözetleme için zağanos (keskin görüşlü, yırtıcı bir kuş) kullanmasından kaynaklanmaktadır. Eğitimini Edirne Enderun'da yapan Zağanos, eğitiminden hemen sonra umera sınıfına dahil olmuştur.Sultan II. Murat, oğlu ve veliahti olan Şehzade Mehmet'i Manisa sancakbeyi için gönderince önce Nişancı Mehmet Bey onun lalası olarak görevlendirilmiş ve çok geçmeden Zağanos Paşa'ya lalalık görevi verilmiştir. 1449 senesinin Aralık ayında Saruca Kasım Paşa lalalık görevine atanmasına kadar bu görevi sürdürmüştür.

Zağanos Paşa, İstanbul'un fethi'nden sonra azledilerek idam edilen Çandarlı Halil Paşa'nın yerine vezir-i azamlığa getirilmiştir. Osmanlılar, Belgrad Kuşatması'nda Sırbistan'ın her yanını fethetmesine karşın şehri alamayıp; şehri savunan János Hunyadi komutasındaki Macar ordusu ve Haçlı birliklerine yenilip ağır kayıplar neticesi kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldığı zaman, bu başarızlığın en büyük sorumlusu olarak Zağanos Paşa gösterilmiş ve vezir-i azamlıktan alınmıştır. Bunun ardından, bazı kaynaklara göre kızı sultanın hareminden dışlanmış ve her ikisi de Balıkesir'e sürgün gönderilmiştir. Zağanos Paşa Balıkesir'e yerleştikten sonra vakıflar kurmuş, cami, medrese, hamam yaptırmış ve şehrin çehresini değiştirmiştir.

Bundan sonraki hayat hikâyesi ise tam net değildir. Bazı kaynaklara göre 1459 senesinde Balıkesir'den geri çağrılmıştır. 1463'te gelişmeye başlayan Osmanlı Donanması'nın başına Kaptan-ı Derya olarak getirilmiş ve 1466 senesinde de Teselya ve Makedonya'ya vali olarak atanmıştır. Hakkındaki diğer bir rivayete göre 1461 senesinde Trabzon'un fethine katılmış ve Trabzon'un fethi esnasında Prenses Anna ile evlenmiştir. 1467-1469 yılları arasında ise Trabzon'da sancak beyliği yapmıştır. Başka bir iddiaya göre ise 1461'de Trabzon'un fethi sonrası 1462 yılında Balıkesir'de vefat etmiştir.

Zağanos Mehmet Paşa Balıkesir'de kendi ismini taşıyan Zağanos Paşa Camii'ni yaptırmıştır ve eşi Fatma Sultan ile bu caminin avlusunda bulunan türbede medfundur. Bundan başka yine Balıkesir'de camiye ek imaret, medrese yaptırmıştır. Bursa'da ise camii, mektep ve köprü; Edirne'de mescit ve Tokat'ta kütüphane yaptırmıştır. Hakkında Kadir Mısıroğlu tarafından yazılan tarihi bir roman mevcuttur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar