Oxford açıkladı: İnternette siyasi görüş açıklamaktan korkuyoruz

Oxford Üniversitesi 37 ülkede araştırma yaptı yapılan araştırmada ise internette en çok Türklerin görüşünü açıklamaktan korktuğunu belirtti.

Oxford açıkladı: İnternette siyasi görüş açıklamaktan korkuyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
14 Kasım 2018 Çarşamba 10:59

Oxford Üniversitesi yaptığı araştırmada en çok Türklerin internette görüşünü açıklamaktan korktuğunu açıkladı.

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü “2018 Türkiye Dijital Haber Raporu” Çarşamba günü yayınladı. Türkiye’den 2 bin 19 kişinin katıldığı araştırma ocak ve şubat aylarında internet üzerinden YouGov tarafından gerçekleştirildi.

Raporda öne çıkan unsurlardan birisi internette siyasi paylaşımdan Türklerin yüksek oranda endişe etmesi. “İnternette siyasi görüşlerimi açık bir şekilde ifade etme konusunda dikkatli düşünme eğilimindeyim çünkü bu durum yetkililerle sorun yaşamama sebep olabilir.” ifadesine Türkiye’den katılımcıların yüzde 65’i “evet” dedi. Türkiye bu alanda 37 ülke içinde zirvede yer aldı. Türkiye’yi Singapur (yüzde 63), Malezya (yüzde 57), Brezilya (yüzde 56) ve Güney Kore (yüzde 52) takip etti. En düşük oranlar ise yüzde 21 ile Norveç, Şili ve Çek Cumhuriyeti’nde ölçüldü. Bu soruda endişe edenlerin oranı Fransa’da yüzde 45, Almanya’da yüzde 41, İngiltere’de yüzde 27 ve ABD’de yüzde 23 çıktı.

Araştırma Türkiye’den her siyasi düşünceden katılımcının görüşlerini açıklamaktan endişe ettiğini gösteriyor. Kendisini “solcu” olarak tanımlayanların yüzde 72’si, “merkez”dekilerin yüzde 66’sı ve “sağcı”ların yüzde 61’i bu konuda endişeli olduğunu açıkladı.

Araştırmaya göre habere güven konusunda Türkiye 37 ülke arasında 27’nci sırada yer aldı. Habere güvenenlerin oranı yüzde 38 çıkarken, güvenmeyenlerin oranı yüzde 40 oldu. Katılımcıların yüzde 22’si ise ‘çekimser’ kaldı. Raporu hazırlayan Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nden Misafir Araştırmacı Dr. Servet Yanatma habere güven ve güvensizlik oranının birbirine bu kadar yakın çıkmasının Türk medyasındaki kutuplaşmanın önemli bir işareti olduğunu söyledi.

İnternette siyasi görüşünü açıklamaktan endişe edenlerin oranının yüksek çıkması sosyal medya ve mesajlaşma programlarının “haber bulmak, okumak, seyretmek, paylaşmak veya üzerinde tartışmak” amaçlı kullanımına da yansıdı. Facebook’un haber amaçlı kullanımı dört seneden beri düzenli olarak düşerken WhatsApp’ta ciddi bir artış görülüyor.

Rapora göre kendisini siyasi olarak "sol"da konumlandıranların ana haber kaynağı yüzde 45 ile online medya. Ancak "merkez" ve "sağ"dakilerin ana haber kaynağı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 59 ile TV. Bu durum televizyon yayınlarının büyük ölçüde hükümetin etkisinde bulunması ve "sol"dakilerin alternatif haber kaynakları için online medyaya yönelmeleriyle açıklanıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar