Ekmekten koronavirüs bulaşır mı?

Koronavirüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin'de bir firmaya ait dondurmada koronavirüs tespit edildi. Bu durum tüm dünyada 'gıda ürünlerinden koronavirüs bulaşabilir mi?' tartışmalarına neden oldu. Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara bu konuda sorulara yanıt verdi.

Ekmekten koronavirüs bulaşır mı?
Son Güncelleme: 18 Ocak 2021 Pazartesi 11:46
18 Ocak 2021 Pazartesi 11:38

Koronavirüs salgınıyla yaklaşık bir yıldır süren mücadeye rağmen vakaların yeniden artışa geçmesi tüm dünyada umutsuzluğa neden oldu. Hayal kırıklıkları, aşılamanın başlamasıyla yeniden yerini mutluluğa bıraktı.

Gıdadan koronavirüs bulaşır mı?

Ancak koronavirüsün ortaya çıktığı ülke olan Çin'den gelen bir haber yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Tianjin kentinde bir firmaya ait dondurmaa koronavirüs tespit edildi. Firmanın tüm ürünlerine el konulurken, gıdadan koronavirüs bulaşıp bulaşmadığı konusu yeniden gündeme geldi.

 

Koronavirü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da bu konuda soru bombardımanına tutuldu. Prof. Dr. Kara, vatandaşların kendisine sorduğu soruları sosyal medya hesabından yanıtladı.

Çin’de dondurmada koronavirüs tespit edilmesi ilgili soruya yanıt veren Prof. Dr. Ateş Kara, durumun büyük ihtimalle üretim esnasında koronavirüs pozitif birinden bulaş olması ile ilgili olabileceğini söyledi.

"Şimdiye kadar gıdadan geçiş yaşanmadı"

Dondurmanın soğuk ortamda olduğu için daha uzun süre tespit edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kara, bunun bulaşa neden olmayacağını söyledi.

Dünyada şimdiye kadar gıdayla geçiş yaşanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kara, "Daha önce Çin’de donmuş balık ürünlerinde de virüs tespit edildi, ancak benzer şekilde hiç geçiş gösterilmedi." diye konuştu.

Ekmekten bulaşır mı?


Ekmek satan kişilerin sigara içerken elini ağzına değdirdiğini sonra da ekmeğe değdiğini belirten bir kişinin 'O kişide korona varsa ben de eve gelince o kmeği yersem bana da bulaşır mı?' sorusunu da yanıtlayan Kara,

Kişinin eliyle aynı noktaya dokunması, sonrasında göz, burun veya ağzına götürmesi durumunda riskin olabileceğini belirtti. Ancak bu şekilde geçişi destekleyen bilimsel veri olmadığının altını çizen Prof. Dr. Kara "Elinizi yıkadığınız anda risk kalmaz." ifadesini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar