DSÖ'den 194 ülkeye Omicron varyantı uyarısı: Çok yüksek vaka artışına neden olabilir

Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da çıkan Omicron varyantı konusunda uyarı yaptı. Varyant nedeniyle küresel riskin çok yüksek olduğunun belirtildiği açıklamada ileride büyük vaka artışı yaşanabileceğinin altı çizildi.

DSÖ'den 194 ülkeye Omicron varyantı uyarısı: Çok yüksek vaka artışına neden olabilir
Son Güncelleme: 29 Kasım 2021 Pazartesi 11:57
29 Kasım 2021 Pazartesi 11:49

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün dünyayı alarma geçiren ve seyahat yasaklarının geri gelmesine yol açan yeni varyantı Omicron ile ilgili olarak 194 üye ülkeye teknik bilgilendirme yaptı.

Omicron'un küresel çapta yayılması ihtimalinin ve varyantla ilgili küresel riskin çok yüksek olduğunun altını çizen DSÖ yetkilileri, varyantın özelliklerine bağlı olarak ileride büyük vaka artışları yaşanabileceği, bunun da ciddi sonuçları olabileceği uyarısı yaptı. Üye ülkeleri ilk Omicron vakalarını bildirmeye çağıran DSÖ yüksek risk grubundakileri aşılama hızının artırılması gerektiğini de vurguladı.

Öte yandan seyahat engelleri ve sınırların kapatılmasını yanlış bulduğunu bir kez daha dile getiren yetkililer, ülkelerden bu konuda riske dayalı bir yaklaşım benimsemelerini istedi.

AŞILARA KARŞI DİRENCİ ARAŞTIRMA AŞAMASINDA

İlk olarak Güney Afrika`da tespit edilen bir koronavirüs varyantı, şimdi İsrail, Almanya, Belçika ve Kanada dahil olmak üzere diğer birçok ülkeye yayıldı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika`da bir dizi seyahat kısıtlaması yeniden başlatıldı. Yani varyantın kendisi, COVID-19 aşısı aldıktan sonra vücutta gelişen antikorlardan kaçmasını kolaylaştırabilecek birden fazla mutasyona sahip. Ancak aşılara karşı direnci henüz araştırılma aşamasında.

Delta`nın 2,8 milyondan fazla dizisine kıyasla, varyantın küresel olarak 100`den az genom dizisi rapor edildi. Bilim insanları, bilinen vakaların çoğu hala güney Afrika`da yoğunlaştığından, varyantı erken tespit ettiklerini umuyorlar.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar