Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gün özeti

Türkiye, Afrine yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nda 3. gün geride kaldı.

Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gün özeti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
22 Ocak 2018 Pazartesi 22:35

Türkiye'nin Afrin'e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gününde yaşanan gelişmeler;  

*TSK: Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gününde 1 askerimiz şehit oldu

*Beyaz Saray: Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. NATO müttefiki olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz.

*Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "PKK/PYD/YPG söz konusu olunca birilerinin 'endişe' beyan etmesi ve 'savaş karşıtlığı' söylemine sığınması' iki yüzlülüktür" dedi

*Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter üzerinden yaptığı açıklama, "Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik birkaç yıldır devam eden tacizler karşılıksız kalmıyor, kalmayacak. Bu konudaki kararlılığımız ortadadır. Geri adım atmak yok" dedi. 

*Bekir Bozdağ: Operasyonla ilgili hiçbir ülkeye güvence vermedik. Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit ya da yaralı askerimiz yok.

*Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar:  Son terörist bitene kadar mücadelemiz devam edecek.  

*Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afrin operasyonu tıpkı Fırat Kalkanı gibi, hedeflerine ulaştığında sona erecektir. Bazıları diyor ki, bunu diyen de enteresan, Amerika, 'Süre belli olmalı, fazla uzun olmamalı'. Peki o zaman ben de Amerika'ya soruyorum, Afganistan'da sizin süreniz belli oldu mu, ne zaman bitecek o? Biz iktidara gelmeden önce siz Irak'a girdiniz. Irak'ta bitti mi bu süre hala Irak'tasınız." İfadelerini kullandı

*Başbakan Yıldırım, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu kabul etti. Afrin konusu masaya yatırıldı. 

*Kremlin, ABD kasıtlı olarak kışkırtıcı adımlar atıyor.

*Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca Hatay'ın Kırıkhan ilçesine havan mermisi atılması sonucu 2 kişi şehit oldu, 2 kişi yaralandı.

 *TSK: Afrin'in doğusundaki Azez'den de harekat başlatıldı

*Kremlin yaptığı açıklamada, "Rusya, Afrin operasyonunu çok yakından takip ediyor. Türk ve Suriye liderliği ile temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

 *Zeytin Dalı Operasyonu'nun üçüncü gününde havalanan Türk savaş uçakları, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor.

*İçişleri Bakanlığı,  Afrin operasyonuna yönelik olarak sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 kişinin gözaltına alındığını söyledi

*Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Afrin operasyonu konusunda yaptığı açıklamada "Piyasalara mesajım bnunun bütçeye ekonomiye etkisi son derece sınırlı; bütçemiz güçlü mali alanımız çok" dedi.

*Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 46 kişinin kişinin de yaralandığı roket saldırılarının boyutu gün ağırınca ortaya çıktı. Bölgede esnaf kepenk açmazken, hasar gören yerlerin temizliği yapılıyor.  (İHA)

*Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'e yönelik başlatılan operasyonda Hatay'ın Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tanklarla hazır bekletiliyor. 

*Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Afrin'de PKKKCKPYD-YPG terör örgütüne ait silah ve mühimmat deposunun tam isabetle vurulduğunu açıklandı.  

*Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Hatay'ın Hassa ilçesinde sınırda bekleyen askerler için köylüler kurban kesti. Afrin'de bulunan teröristlere yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı üçüncü gününde devam ediyor. Hatay'ın Hassa ilçesi Sugediği Mahallesi'nde bulunan sınırın sıfır noktasında ise askerler obüs ve tanklarla nöbet tutuyor. Bunu gören köylüler ise askerlere moral vermek için kurban kesip, kurban kanını askerlerin alnına sürdü. Askerler de köylülerin ellerini öpüp, 'Allah sizlerden razı olsun' dedi. 

*Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) güçleri, Suriye'nin Azez-Afrin sınırı çevresinde bulunan YPG mevzilerini ateş altına aldı.  Terör örgütü PKK/PYD-YPG mevzilerinden yapılan Azez çevresindeki ÖSO mevzilerine yapılan saldırı sonrasında ÖSO güçleri ağır silahlarla karşılık verdi

*İlk iki günde 104 uçakla 153 hedef vuruldu.

zellikle Kırıkhan-Hassa hattının karşındaki Afrin’e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde çatışmaların yoğunlaştığı ifade edilirken, PKK’nın kontrol altında tuttuğu 21 nokta kullanılamaz hale getirildi. 130 kilometre genişlik ve 7-9 kilometre derinlikteki operasyon sahasında TSK, MİT ve ÖSO eşgüdümlü faaliyet yürüttü. Afrin’e 9 koldan ilerleyen birlikler, PKK ve YPG kontrolündeki 69 köye girdi, 9’unu tamamen temizledi. Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi, 240. Tepe ve 2 tepe daha ele geçirildi. Sınırın Türkiye tarafında kurulan 7 askeri üsten 3’ünün, “ileri askeri üs” olarak Raco, Kırmızı Köy ve Şedia’ya taşınacağı kaydedildi. Alandaki 2 bin 150 kişilik öncü askeri kuvvete, bugün alan kontrolü sağlayacak bin kişilik grubun ekleneceği öğrenildi.

BEYAZ BAYRAK ÇEKTİLER Öte yandan, terör örgütü PKK’nın yollara döşediği 17 tuzak imha edildi. Bölgedeki 370 PKK’lı teröristin TSK hatlarından 7 kilometre geri çekildiği kaydedildi. Şırnak Silopi’deki Altubey Hudut Karakolu sorumluluk sahasından gözlenen PYD karakolu ile Yankale Hudut Karakolu sahasından gözlenen karakoldaki sözde PYD flamasının indirildiği, yerine beyaz bayrak asıldığı belirtildi.

Afrin kent merkezinde panikleyen PYD yöneticilerinin Rusya ve Şam rejimi ile 4 görüşme yaptığı ve kenti Suriye rejimine devredebileceklerini ilettiği belirtildi. Teröristlerin Şam rejimine “Afrin’i birlikte savunalım” çağrısı da yaptığı ancak rejimin bu teklife sıcak bakmadığı öğrenildi. Alan takibi için sahadaki 3 İHA’nın günde 58 saatlik görüntü aktarımı yaptığı kaydedildi.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar