Yurt dışında oy kullanılacak gümrük kapıları hangileri?

Yurt dışında oy kullanacaklar için kurulacak olan sandıkların bulunduğu gümrük kapıları hangileri?

Yurt dışında oy kullanılacak gümrük kapıları hangileri?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
1 Haziran 2018 Cuma 09:03

24 seçimleri için 2 aydan az bir zaman kaldı. 2019 yılında gerçekleşeceği düşünülen Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili Genel Seçimi 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Yurt dışında oy kullanma işlemi ise 7 Haziran’da başlıyor ve 24 Haziran’da sona eriyor.  Yurt dışı temsilciliklerde sandık kurulması için gereken asgari seçmen sayısı ülke genelinde 500 olarak belirlenirken, bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı ise bin 200 olarak tespit edildi. 24 Haziran'da birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 7-10 Haziran tarihlerinde ve azami 13 gün süre ile oy kullandırılmasına, başlangıç ve biliş tarihlerinin ise ülkelere göre farklı olabileceğine karar verildi.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise 30 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde ve azami 5 gün süre ile oy kullandırılması, başlangıç ve bitiş tarihlerinin de ülkelere göre farklı olabileceği kararlaştırıldı. YSK kararı uyarınca yurt dışı seçmen listeleri çevrim içi (on-line) uygulanacak ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler sandık kurulan herhangi bir temsilcilik çevresinde oy kullanabilecek. Yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanacağı ülkelerden Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da dörder, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran ve Kazakistan'da ise üçer temsilcilikte oy verilebilecek.

Yurt dışında ilk defa oy kullanacak Türkiye vatandaşlarının ne yapması gerekiyor?

-Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesinden "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümüne gelerek, Yurtdışında seçmen kaydınızın olup olmadığına bakmalısınız.

-Eğer burada kaydınız yoksa ve yurtdışında oy kullanacaksanız “Yurtdışında yaşayanlar için Adres Beyan Formu”nu doldurmanız gerekiyor.

-Nüfus cüzdanınız ile en yakın yurtdışı temsilciliğe başvurarak, doldurduğunuz formu imza karşılığı teslim edebilirsiniz, ya da formu doldurup, nüfus cüzdanı fotokopisini de ekleyerek en yakın yurtdışı temsilciliğe gönderebilirsiniz.

-Seçmen kaydınızı oluşturduktan sonra bulunduğunuz ülkede başvuru yaptığınız dış temsilcilikte veya gümrük kapısında kullanabilirsiniz. Nerede ve hangi tarihte oy kullanacağınızı teyit etmek için Seçme Sorgulama sayfasına da bakabilirsiniz.

Yurt dışında oy kullanılacak gümrük kapıları

Karar uyarınca Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı vatandaşların tatil günleri dahil 24 saat süre ile oy kullanabilecekleri gümrük kapıları şöyle:

"Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Karkamış Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Öncüpınar Karayolu, Çobanbey Karayolu, Dereköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Çardak Havalimanı, Hasan Polatkan Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Süleyman Demirel Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Çaycuma Havalimanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı ve Samsun Limanı."

Ayrıca söz konusu gümrük bölgelerinin bulunduğu 37 ilçede 24 Mayıs Perşembe saat 17.00'ye kadar "geçici gümrük kapıları seçim kurulları" oluşturulacak ancak İstanbul Atatürk Havalimanı gümrük kapısında oy pusulalarının yurt dışına gönderilmesi ile yurt dışından gelen oy torbalarının teslim alınması ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılması işlerini yürütmekle görevli Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu, 12 Mayıs Cumartesi günü göreve başlayacak şekilde kurulacak. Her bir geçici gümrük kapısı seçim kurulu; kendilerine bağlı olarak üçer sandık kurulu oluşturacak ancak lüzum gördüğü takdirde sandık kurulu adedini artırmaya veya azaltmaya, oy verme saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerini 8 saatlik dilimler halinde belirlemeye yetkili olacak.

YURT DIŞI SEÇMENLERİN OY KULLANMASINA İLİŞKİN MERAK EDİLENLER

OY VERME TEMSİLCİLİKLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar