Yumurtalarda kod uygulamalı dönem başladı

Organik, köy, doğan ve serbest gezen tavuk yumurtası gibi ifadelerle satılan yumurtalar haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle bakanlık harekete geçti. Bakanlık "a sınıfı" yumurta için damgalama şartı getirdi.

Yumurtalarda kod uygulamalı dönem başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
16 Nisan 2018 Pazartesi 19:05

Organik, köy, doğan ve serbest gezen tavuk yumurtası gibi ifadelerle satılan yumurtalar haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle bakanlık harekete geçti.

Yumurta satışından etiketlerinde yer alan “organik yumurta”, “köy yumurtası”, “doğan yumurta “,”serbest gecen tavuk yumurtası gibi farklı ifadelerle tüketicilerin yanıltıldığı ve satıcılar arasında haksız rekabete yol açtığı belirlendi.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, 2014 yılında Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yapılan değişiklikle doğrudan satılan yumurtalara “A sınıfı” yumurtalar için damgalanma şartı getirildi.

Bakanlık 24 Kasım 2017’deki tebliğ değişikliğiyle “yetiştirme metodu kodu”nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanmasını zorunluluğunu getirdi.

YUMURTA KODLARI NE ANLAMA GELİYOR

Buna göre, "0" kodu organik yetiştiricilik, "1" kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, "2" kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek.

Örneğin, Ankara'da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için "0TR060000060000-01" damgası basılacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar