için kaldı

Yeni Zelanda’daki terörist Türkiye’de de bulunmuş!

Yeni Zelanda’da cuma namazı sırasında 49 insanı öldüren teröristin daha önce bir süre Türkiye’de de bulunduğu belirtildi. Teröristin Türkiye’deyken kimlerle irtibata geçtiği inceleniyor.

Yeni Zelanda’daki terörist Türkiye’de de bulunmuş!
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
16 Mart 2019 Cumartesi 08:38

Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan saldırıda 49 kişi hayatını kaybederken birçok kişi de yaralanmıştı. Olayı gerçekleştiren terörist saldırıyı canlı olarak yayınlanmıştı.

Terörist Türkiye’de bulunmuş

Yeni Zelanda'yı kana bulayan terörist Brenton Tarrant daha önce birden fazla kez Türkiye'yi ziyaret ettiği bildirildi. Saldırganın Türkiye'de uzun bir sure kaldığı ve Türkiye dışında Asya, Afrika ve Avrupa'da başka  ülkeleri de bulunduğu belirtiliyor.

Kimlerle irtibata geçti?

Katilin Türkiye üzerinden Asya Avrupa’da üçüncü ülkelere gittiği tespiti de gelen bilgiler arasında. Saldırganın Türkiye’de kaldığı süre içinde nerelere gittiği ayrıca kimlerle irtibata geçtiği büyük bir titizlikle inceleniyor.

Saldırganla ilgili detaylar

Daily Mail gazetesi, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı.

babasını erken yaşta kanserden kaybettiği belirtilen saldırganı tanıyanlandan biri Daily Mail Avustralia gazetesine Tarrant’ın 2011 yılından bu yana dünyayı dolaştığı bu sürede başka bir kişiliğe büründüğünü aktardı.

Saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve manifestosunu Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

Saldırıyı gerçekleştirmeden önce hazırladığı manifestosunda, kendini sıradan beyaz bir adam olarak tanımlayan saldırgan, düşük gelirli İskoç, İrlanda ve İngiliz kökenli olduğunu belirtiyor.

28 yaşındaki Tarrant, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye yönelik silahlı saldırı düzenlemişti Saldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlayan Avustralya vatandaşı cani, 49 kişinin ölümüne neden olarak Yeni Zelanda tarihinin en büyük terör eylemini gerçekleştirmişti. Olayın ardından Yeni Zelanda polisi aralarında Tarrant'in da olduğu 1'i kadın 4 kişiyi gözaltına aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programıyla paralel mi hareket etti?

Yeni Zelanda'daki katilinin Türkiye'de kaldığı süre içerisinde telefon hattı, o telefon hattının Türkiye çapında ve İstanbul'da nerelerde hareket edip, etmediğiyle ilgili hızlı bir şekilde istihbari çalışmalar başlatılmış durumda. Diğer taraftan katilin 43 günlük bir Türkiye serüveni var. 43 gün nerede kaldı? İstanbul dışına çıktı mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o tarihlerdeki programlarında, katilin kullandığı hattın şebekesinin dahil olup, olmadığı yönünde roming sisteminden eşleştirmeleri yapılıyor. Bütün bunlarda yoğunlaşılıyor.

“Ayasofya, minarelerden kurtulacak”

Saldırganın 70 sayfalık bir bildiri yayımladığı ortaya çıktı. Bu manifestoda Türklerle ilgili bir kısım da yer alıyor ve burada;

"Topraklarınızda barış içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında... Ama Boğaz'ın Batı yakasında herhangi bir yerde yaşamayı dener, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz ve hamamböceği gibi topraklarımızdan atacağız. Konstantinopolis'e (İstanbul'a) gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya,

minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak" ifadeleri yer alıyor.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar