Erdoğan "Türkiye Yüzyılı" vizyon belgesini açıkladı: Yeni bir Anayasa vizyonumuzun ilk hedeflerindendir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ikinci yüzyılına dair yeni program ve hedeflerin yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan, "Ülkemizi darbe Anayasası ayıbından kurtaracak yeni, sivil, özgürlükçü bir Anayasa kavuşturma girişimlerimiz hayata geçemedi. 12 Eylül Anayasası'nın raf ömrü çoktan doldu. Yeni bir Anayasayı ülkemize kazandırmak vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir" dedi.

Erdoğan "Türkiye Yüzyılı" vizyon belgesini açıkladı: Yeni bir Anayasa vizyonumuzun ilk hedeflerindendir
Son Güncelleme: 28 Ekim 2022 Cuma 19:27
28 Ekim 2022 Cuma 19:23

"AK Parti Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı" Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. Binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren salona geldi. Salona giremeyenler de kongreyi dışarıda kurulan dev ekranlardan takip etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tek konuşmacı olduğu törende şu sıralar ülkenin ikinci yüzyılına dair yeni program ve hedeflerin yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" vizyonunu açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı'nda konuşuyor. Türkiye Yüzyılı vizyonunun ilk hedefinin özgürlükçü ve sivil bir anayasa olduğunu söyleyen Erdoğan, başörtüsü teklifinin de önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacağını açıkladı

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar; 

"Cumhuriyetimizin birinci asrının son yılına girmeye hazırlandığımız günlerde Türkiye Yüzyılı'nın ahdi için bir araya geldik. Türkiye Yüzyılı'nı da milli hafızamıza kazıyacağız. Osmanlı Devleti ile birlikte milletimizi tarihe gömmek isteyenler Çanakkale ya da Kut'ül Amare'deki gibi doğrudan karşımıza çıkmadılar. 

Milletimiz Milli Mücadeleyi başlattı ve zafere ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilanı ile yeni bir döneme adım attık. Tüm sıkıntı ve kazanımlarıyla ilk yüzyılımızı geride bırakırkan küllerinden yeniden doğuşun öncülerini selamlamak istiyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmet, şükran ve minnetle yad ediyorum.

Cumhuriyetimiz maalesef kendi içinde barışık yaşayamadı. Kirli hesaplarda kullanılan maşalar hiç eksik olmadı. Dün vardı bugün de var. Ülkemiz vvesayet güçlerinin yönetiminde kalanların elinde yıllarını heba etti. Şehit Başbakan Menderes'in yeter söz milletin diyerek başlattığı hamle idam sehpasında kesintiye uğradı. Rahmetli Özal'ın devlet millet içindir diyerek ülkeyi kalkınma rotasın sokma girişimi koalisyonlar arasında kayboldu gitti.

"GELİŞTİRDİK, GÜÇLENDİRDİK, ZENGİNLEŞTİRDİK"

Ülkemizin ulaşmış olması gereken kalkınma ve demokrasi seviyesi arasındaki fark çok büyüktü. Biz işte bu anlayışla Türkiye'yi 20 yıl boyunca durmak yok yola devam diyerek büyüttük. Geliştirdik, güçlendirdik, zenginleştirdik. 15 Temmuz'da olduğu gibi bize sahip çıkan milletimizin desteğiyle ülkemizin asırlık kayıplarını telafi edecek çalışmalar gerçekleştirdik.

"AYASOFYA'YI CAMİ YAPMAMIZ BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA"

Darbecilerin ne kadar aparatı varsa hepsi üzerimize salındı. Biz çözümü sadece milletin sinesinde milli iradenin gücünde aradık. En kritik demokrasi ve kalkınma atılımını bir ortak akılla ortak iradeyle ortak vicdanla gerçekleştirdik. Geçmişte ayrıştırılmaya çatıştırılmaya çalışılan kim varsa bu büyük devrime katkı vermiştir. Bu ülkede vesayetin kadrine uğrayan kim varsa yanında olduk. Ayasofya'yı yeniden cami yapmamız bile küresel vesayete karşı gerçekleştirdiğimiz büyük bir meydan okumadır.

HİÇBİR BEŞERİ HIRSIMIZ YOK"

Ekonomiyi büyüterek refahı tabana yaymak suretiyle ülkemizi tüm fertleriyle birlikte zenginleştirdik. Milletimizin karşısına böyle bir mirasla çıkıyoruz. Milletimize kazandırdığımız eser ve hizmetleri sadece bir girizgah olarak görüyoruz. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına iyi bir giriş yapmak istiyoruz. Milletimize hizmet yolculuğumuzu Türkiye Yüzyılı ile zirveye çıkaracağız. Bunun dışında başka hiçbir beşeri hırsımızın olmadığının bilinmesini isterim. MHP'nin değerli Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve arkadaşlarına, Cumhur İttifakı altında verdiği güçlü destek için şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. 

"ANAYASANIN RAF ÖMRÜ DOLDU"

Geçtiğimiz 20 yılda ülkemize eğitim, sağlık, enerji, sanayi, tarım alanlarında eserler kazandırırken hayata geçiremediğimiz işler de oldu. Ülkemizi darbe anayasasından kurtararak özgürlükçü ve sivil bir anayasaya kavuşturma girişimlerimiz geliyor. Bu konuda halen süren eksikliği görmemize ve hayıflanmamıza mani değildir. 12 Eylül anayasasının raf ömrü çoktan doldu. Tekliflerimiz muhaleferin destek vermemesi sebebiyle yarım kaldı. Her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir Anayasayı ülkemize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir.

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ HAFTAYA MECLİS'TE

Başı açık-örtülü herkesin hakkı güvence altında alacak, ailelerimizi sapkın akımlardan koruyacak yeni bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık. Önümüzdeki hafta teklifi Meclis'e sunarak ülkemizin gündeminden çıkaracağız. Ülkemizin gündeminde yoktu birileri zorla soktu. 

"KRİTİK BİR EŞİKTEYİZ"

Cumhuriyetimizin 99 yılını 2023'te 100'e tamamlarken bütün dikkatimizi Türkiye Yüzyılı'nın inşasına vereceğimizi herkesle paylaşıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın bir devrim olduğunu da paylaşıyoruz.  Dünyanın krizlerle boğuştuğu bir dönemde Türkiye Yüzyılı gibi bir projeyle karşınıza çıkmak kolay değil. Öyle kritik bir eşikteyiz ki bundan sonra atacağımız adımlarla bu ligin ön sıralarında yerimizi alacağız ya da geriye düşme riski ile karşı karşıya kalacağız. Üstesinden gelinmesi zor bir yükün altına giriyoruz.

"BİZİ DEĞİL MİLLETİ KÜÇÜMSEDİLER"

Türkiye Yüzyılı hep birlikte daha büyük hedeflere yönelebileceğimiz yeni bir başlangıçtır. Bugün ülkemizde evladının ana sınıfından üniversiteye kadar evladının en iyi eğitimi almasını isteyenler hiçbir külfete girmeden bunu yapabilir. Yaptığımız bölünmüş yollarda güvenle seyahat eden gitmek istediği yerel tren veya uçakla çabucak ulaşan insanlar kendisine daha çok vakit ayırabilmektedir.

Hükümete ilk geldiğimizde Türkiye'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştik. Birileri o zaman sözümüzü küçümsemişti. Bunların asıl küçümsediği milletimizin kendisiydi. Vesayetin desteğiyle eğitimden iş hayatına dışladıkları önlerini kestikleri gençlerimizi küçümsüyorlardı. Asker evladının yemin törenini zileyen yemenili anneleri sakallı babaları küçümsüyorlardı. Biz hiçbir zaman ayrım yapmaksızın, bu sistemin küçümsemesinden kurtaracak adımlar attık. İnsanımızı gelişmiş ülkelerde ne varsa hepsine sahip olacabileceği bir altyapı kurduk."

"MİLLETİMİZİ SAHİPSİZ BIRAKMADIK"

Net asgari ücreti hem çalışanı hem işvereni koruyacak şekilde 184 liradan 5500 liraya çıkardık. Toplam istihdamı 31 milyonun üzerine yükselttik. Mahkeme sayısını adli yargıda yzüde 91, idari yargıda yüzde 41 artırdık. Hakim ve savcı sayımızı 9 bin 349'dan 22 bin 727'ye yükselttik. Her türlü suç ve suçluyla mücadeleyi etkinleştirerek insanlarımızın sokakta evinde işyerinde huzurla hayatını sürdürebilmesini sağladık. Demokrasimizin uç beyleri muhtarlarımızı asgari ücret düzeyinde gelire kavuşturduk. Afet yönetiminden eğitim ve yardım faaliyetlerine kadar sivil toplum kuruluşlarımızın sayısını 76 binden 122 bine yükselttik. Dünyanın en etkin afet yönetim kurumu olan AFAD'ı kurarak her konuda vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadık.

"TERÖR KORİDORUNU PARÇALADIK"

Düzensiz göçle etkin mücadele için 30 geri gönderim merkezi kurduk. Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgelere yaklaşık 530 bin kişinin gönüllü dönüş yapmasını sağladık. Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu operasyonlarla parçalayıp attık. 

ENFLASYON MESAJI

Son olarak 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri hedefimizi milletimizle paylaştık. İlk etabını 2 yıl içerisinde tamamlıyoruz. Dünyada orman varlığını artıran ender ülkelerden biriyiz. Evcil hayvanların korunması konusunda da dünyanın en iyi düzenlemelerden birini gerçekleştirdik. Satın alma paritesine göre ülkemizi düdnyanın en büyük 11. Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi konumuna çıkardık. Enflasyonu kontrol altına alarak ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüteceğiz.

"YENİ MÜJDELERİ PAYLAŞACAĞIZ"

Bir vatandaşımızı önümüzdeki yıl Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderme hazırlıklarına başladık. Yarın Togg'un ilk aracını banttan indiriyoruz. Ülkemizi salgın ve savaşla sarsılan dünyanın yeni tedarik merkezi haline getirecek altyapıyı kurduk şimdi de geliştiriyoruz. Karadeniz'de yeni müjdelerin sevincini sizlerle paylaşacağız. Yerli enerji üretimine yaptığımız yatırımlarla ülkemizin dışa bağımlılığını azaltıyoruz. Putin'in açıklamalarını duydunuz. Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den Avrupa'ya yapacağız. Bunlar durup dururken olmadı. Gerçek manada diplomasinin işletilmesiyle oldu. 50 milyon ruist 44 milyar dolar turist hedefimize doğru ilerliyoruz. Ne kadar özetlersek özetleyelim eser ve hizmetlerimiz saymakla bitmiyor. "

"KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ"

Bir de Türkiye Yüzyılı kapsamında yapmayı hedeflediğimiz çalışmalar var. Kanal İstanbul projesi... Muhalefet karşı çıkıyor. Siz bugüne kadar neye karşı çıkmadınız? Dikili bir taşınız yok. Biz yapacağız diyoruz, onlar olmaz. Ya yapacağız. Yakında Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak. İstanbul Boğazı'nı çevre tehdidinden kurtaracağız. Bunlar Çanakkale ve Yavuz Sultan Köprüsü'ne de karşı çıkıyorlardı, yaptık. Siz ne derseniz deyin. Biz yolumuza devam ediyoruz. Bu proje Türkiye Yüzyılı'mızdaki sözlerimizden biri olarak yerini korumaktadır.

Türkiye Yüzyılı sürdürülebilirliğin yüzyılıdır. Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanlarında tüm kurumlarımızla birlitke ortak hedeflere yürüyeceğiz. 

Türkiye Yüzyılı huzurun yüzyılıdır. Dünya derin ekonomik adaletsizlikten savrulmalar yaşarken biz tam ortasında bulunduğumuz sıkıntılı fotoğraftan ayrışıyoruz. 

Türkiye Yüzyılı başarının yüzyılıdır. Ülkemizi daha nice başarılarla, enlerle tanıştırarak ülkemizi zirveye çıkartmakta kararlıyız.

Türkiye Yüzyılı güven ve istikrarın yüzyılıdır. İstihdam gücünü kazanan ülkemiz güven ve istikrar iklimi sayesinde bunu elde etmiştir. Gücü artan Türkiye'nin istikrarına sahip çıkması halinde ulaşamayacağı hedef yoktur. Ülkemize eser ve hizmet kazandırmaya devam edeceğiz.

Türkiye Yüzyılı üretimin yüzyılıdır. Sanayiden tarıma her alanda dünyadaki rekabet gücümüzü artırıyoruz. Türkiye'yi en büyük sanayi ve ticaret merkezlerinden biri haline getireceğiz

Türkiye Yüzyılı verimliliğin yüzyılıdır. Salgın ve savaşın tetiklediği ekonomik dalgalanmalar krizleri derinleştirirken biz bu kötü krizden ayrışmayı başardık. Türkiye ekonomi programını da verimlilik üzerine inşa ediyoruz. Yeşil kalkınma devrimine katkı verecek faaliyetleri geliştireceğiz.

Türkiye Yüzyılı gücün yüzyılıdır. Kazandığımız her başarı ülkemizin gücüne güç katmaktadır. Ülkemizin siyasi ve ekonomik bir güç olarak küresel yükselişini daha da geliştireceğimiz altyapımızla sürdüreceğiz. Duraklamaya ve gerilemeye izin vermeden büyük Türkiye'nin inşasını tamamlayacağız.

Türkiye Yüzyılı dijitalin yüzyıldır. Ülkemizi metaverse'ten blokzincire ülkemizi her alanda en üst seviyeye çıkaracağız. 

Türkiye Yüzyılı iletişimin yüzyılıdır. Ülkemizle diğer ülkeler arasındaki iletişimi hızlı ve şeffaf hale getirecek düzenlemeleri milli güvenliğin teminatı olarak görüyoruz. Dezenformasyona karşı etkili tedbirler almayı sürdüreceğiz.

Türkiye Yüzyılı bilimin yüzyılıdır. Bilimin ilerleyişinin insanlığı nasıl etkileyeceğinin tartışıldığı farklı bir dönemden geçiyoruz. Yürütülen bilimsel çalışmaları destekleyerek bu alanda da söz ve iddia sahibi olacağız.

Türkiye Yüzyılı kalkınmanın yüzyılıdır. Küresel krizler karşısında kendi önceliklerimizi korumayı başardık. Her alanda gelişmiş ülkelerin önüne geçecek altyapıyı daha da geliştireceğiz. Yeni bir ekonomik sosyal kalkınma atılımını gerçekleştirmenin eşiğindeyiz.

Türkiye Yüzyılı barışın yüzyılıdır. Savaşların ve çatışmaların arttığı bir dönemde tüm taraflarla eşit bir ilişki geliştiren tek ülke konumundayız. Çok yönlü dengeler üzerinde hem masa hem sahada sergilediğimiz insani duruş daha çok takdir topluyor.

Türkiye Yüzyılı değerlerin yüzyılıdır. Kadim değerleri yeni gerçekler ışığında geliştirerek sonraki nesillere aktaracağız.

Türkiye Yüzyılı haklının yüzyılıdır. Temel özgürlüklerin eksiksiz kullanılması için haklının güvencesi ve doğrunun tarafı olacak bir demokrasi işleyişinin tarafı olmak istiyoruz. Hiçbir ayrım olmadan herbir bireyin hakkını teminat altına alacağız.

Türkiye Yüzyılı şefkatin yüzyılıdır. Bizim sesimiz aynı gürlükte çıkmaya devam etmiştir. Sosyal destekler başta olmak üzere vatandaşımıza daha kuşatıcı hizmetler sunacağız.

Türkiye Yüzyılı istiklalin ve istikbalin yüzyılıdır. Bugün güçlüyüz yarın daha da güçlü olacağız. Yeni projeler ve programlar peşinde koşmaya devam edeceğiz.

Türkiye Yüzyılı gençlerin yüzyılıdır. İstikbalimizin teminatı gençlerimizi en üst düzeyde yetiştirmek için gerekli altyapıyı tamamladık. Gençlerimizi, değerlerine bağlı ne istediğini bilen bireyler olarak geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz.

"HESABINI SORMAK BİZE DÜŞTÜ"

Gerçek devrimler gerçek reformlar milletin özünden çıkıp gelen enerjinin hareketin çabanın neticesi olarak hayat bulur. Ülkemizi zenginliklerden uzak tutanlar güvenini insanlarımızın önünü kapatmalarından alıyordu. Bu seti kökünden söküp atmak bize nasip oldu. Kaybolan nesillerin hesabını sormak da bize düştü. Daha fazla adalet daha fazla fırsat eşitliği için çalıştık. İnsanımızın tüm dünyada başı dik gezebilmesini sağladık. Bize ödetilen bedellere hiç bakmadan adaletsiz kalkınma kalkınmasız adalet olmayacağı anlayışıyla çalıştık. Ülkemizin her şehrini aynı imkanlarla buluşturmanın mücadelesini verdik. Bu ülkede evladını okula gönderemediği için yoksulluğa kurban verme veya terör örgütüne kaptırma sitemini değil çocuğunun diploma törenini gururla seyreden insanlarımızın sevincini paylaşıyoruz.

"HERKESLE YÜRÜMEYE HAZIRIZ"

Her gördüğü yabancıya nefretle bakan hastalıklı zihniyet anlamasa da Türkiye küresel ve bölgesel bir cazibe merkezine dönüşmüştür. Türkiye'nin büyümesine kalkınmasına katkı veren herkesi bağrımıza basıyoruz, basacağız. Küresel zenginlikten ülkemizin aldığı payı yükseltmenin bir yolu da budur. GÜvenliğini sağlamış, demokrasisini güçlendirmiş, ekonomisini büyütmüş, sosyal devlet uygulamasını yaygınlaştırmış hakim bir güç haline gelmiş ülkemizin yeni kızılelması ancak Türkiye Yüzyılı olabilir. Herkesin bir hayali vardır, bizim hayalimiz de Türkiye Yüzyılıdır. Bu hayali bugün kurmuyoruz, aklımız ermeye başladığından beri bu hayalin peşindeyiz. Bizimle bu hayali paylaşacak, yanlışa yanlış dediği gibi doğruya da doğru diyecek herkesle yürümeye hazırız. Biz cumhuriyetimizin 100. yılını aynı zamanda yeni bir dönemin miladı haline getirmek istiyoruz. Türkiye Yüzyılı'na yapılacak her katkı bizim için çok önemlidir. Gelin 2023 Ekim'e kadar Türkiye Yüzyılını birlikte oluşturalım. Türkiye Yüzyılı'nı bir mutabakat haline getirelim. Türkiye Yüzyılı'nda tam fırsat eşitliği ve sosyal adalet anlayışını birlikte tesis edelim. Gelin Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizi kendi yankı odasından çıkıp birbirini dinlediği bir yer haline getirelim. Gelin Türkiye Yüzyılı'nı farklılıklarıyla zenginleşen bir ülke yapalım. Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizi küresel çarkın bir dişlisi olmak yerine lokomotifi haline dönüştürelim."

"BİZ ESERLERİMİZLE KONUŞUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öncesinde kongreyi dışardan takip eden kalabalığa hitaben kısa bir konuşma yaptı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Bayramı arifesinde Türkiye Yüzyılı'nı kutluyoruz. Biraz sonra Türkiye Yüzyılı'nda ne var, bunları sizlere açıklayacağım. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Onlara da sorun, siz bu ülkede ne yaptınız? Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda ne yaptık biliyorsunuz. Enerjide nereden nereye geldik biliyorsunuz? Birazdan bundan sonra neler yapacağız onları açıklayacağız. 7 ayımız var, 7 ay içerisinde durmak yok yola devam."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar