Feyzioğlu: Yargı Reformu Strateji Belgesi ilk paketi genişletilecek

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ekim ayında TBMM'de görüşülecek Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketinin kapsamının genişletileceğini söyledi.

Feyzioğlu: Yargı Reformu Strateji Belgesi ilk paketi genişletilecek
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
26 Temmuz 2019 Cuma 15:52

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan,  bakanlık bürokratları ve Türkiye Barolar Birliği yönetimi ile Ankara Hakimevi'nde  bir araya geldi.
 
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni yasama döneminde TBMM gündemine  gelecek Yargı Reformunun ilk paketinin genişletilmesi konusunda  değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

TBMM'nin tatile girmesi nedeniyle paketin yetişmediğini belirten  Feyzioğlu "Sayın Bakanımızın önayak olmasıyla inşallah bu paketi Ekim ayında çok  daha kapsamlı hale getirerek, Meclis'ten çıkmasını bekliyoruz." dedi.
 
Toplantıda, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketinin daha da  genişletilmesi noktasında uzlaşıya vardıklarını açıklayan Feyzioğlu, "Türkiye'nin  önünü açacak hukuk devletini güçlendirecek, tüm dünyaya demokrasimizin gücü  konusunda en pozitif mesajı verecek ilk paketin Meclisimiz açıldığında ilk gündem  maddesi olması için geniş bir mutabakatın bulunduğu özellikle ifade edildi." diye  konuştu.
 
Pakete eklenecek konular hakkında bilgi veren Feyzioğlu, hak ve  özgürlükleri genişleten, güvence altına alan hükümlerin iyice güçleneceğini  söyledi. Feyzioğlu, "Bu çerçevede, soruşturmada tutukluluk sürelerinin kısalması  belki bir müjde olarak ifade edilebilir. Çünkü vatandaşlarımızda böyle bir  beklenti var. Cezaevleri artık doluluk haddini fazlasıyla doldurmuş durumda ve  soruşturma evresinde azami süreler kısalarak geliyor." bilgisini paylaştı.
 
"Belgelerin asılları istenmeyecek"
 
Pakete eklenecek konulardan bir diğerinin de "avukatların sunduğu  belgelerin bir kez de mahkeme tarafından asıllarının ilgili kamu kurumlarından  istenmemesi" olduğunu ifade eden Feyzioğlu, bu konunun karar verme sürecini  uzattığına işaret etti. Feyzioğlu, yeni düzenlemeyle mahkemenin ihtiyaç ve  zorunluluk olmadığı sürece avukatın belgelerini yeniden ilgili kurumlardan talep  etmeyeceğini belirtti.
 
"Avukatlara, savcılara, hakimlere sınav"
 
Reform paketine eklenecek bir madde ile "hukuk alanındaki mesleklere  giriş sınavı" getirileceğini de aktaran Feyzioğlu, şunları kaydetti:
 
"Dünyada sınavsız avukatlığa, hakimliğe, savcılığa girilen bir  uygulama yok. Hukuk fakültelerinin kalitesini artırma zorunluluğumuz var. Sınavla  ilgili tüm düzenleme tamam. Bu bir avukatlık sınavı değil. Hukuk alanındaki  mesleklere giriş sınavı. Hukuk fakültesi mezunu olacak genç arkadaşlarımız ama  avukat adaylığına, hakim adaylığına, savcı adaylığına müracaat edeceklerse yılda  2 kez açılmasını düşündüğümüz bu hukuk alanındaki giriş sınavına girecekler. 70  barajını aşarlarsa o belgeyle birlikte baroya müracaat edecekler."
 
Metin Feyzioğlu, sınavın merkezi sınav sistemi ile devlet tarafından  yapılacağını, sınav danışma heyetinde, Barolar Birliği ve ilgili kurumlardan  yetkililerin olacağını bildirdi.
 
"Sınav stajdan önce olacak"
 
Sınavın avukatlık stajından önce yapılacağını belirten Feyzioğlu,  "Staja başlayabilmek için aranan ön şart gibi düşünün bunu. Tüm hukuk  fakültelerinin kendilerine düzen vermesini sağlayabilecek bir düzenleme. Bugün  maalesef 5 profesörü, doçenti bulup, 400 öğrenciyi bir salona doldurup hukuk  eğitim öğretimi vermeye teşebbüs eden fakültelerimiz var." değerlendirmesini  yaptı.
 
Metin Feyzioğlu, hukuk fakültesini bitiren bir öğrencinin bu sınava  girmemesi ya da geçememesi durumunda ne olacağı sorusuna, "Hukuk  fakültesi  mezunlarının özellikle kamuda daha çok istihdam edilmesi için sayın bakanımızın  etkili önerileri var. Bu, belli alanlarda kaliteyi arttıracaktır." yanıtını  verdi.
 
"Paket, tokat gibi cevap olacak"
 
Feyzioğlu, son 25 yılda yapılan en çoğulcu ve katılımcı çalışma olarak  nitelendirdiği reform paketinin, ilgili kesimlerin işin içine katılarak  hazırlandığını kaydetti. Metin Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Dünyada, 'Türkiye bu konuda ciddi değildir, oyalama taktiği  içindedir, hukuk devletini güçlendirme niyeti yoktur, demokrasiden sapmıştır'  diyenlere tokat gibi cevap olacaktır. Hukuk devletini güçlendirmeyi düşünmeyen  bir devlet, niçin bir buçuk senedir on binlerce kişinin emek harcadığı bir reform  paketi hazırlama işine girişsin ki? Burada bir samimiyet vardır."
 
"Paketi yeşil pasaporta indirgemek kötü niyetli"
 
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, yargı reformu belgesi açıklandığında  avukatlara yeşil pasaport meselesinin öne çıktığını belirterek, şunları aktardı:
 
Bu kadar kapsamlı bu kadar üzerinde uzun uzun düşünülmüş bir paketi  yeşil pasaport basitliğine indirmek kötü niyetliydi, küçümsemek amaçlıydı. Sizi savunan avukatın sizi yargılayan hakimle eşit olması sadece sizin  menfaatinizedir. Bir avukatın vatandaşı yargılayan hakim karşısında eşitim demesi  o vatandaşın o mahkemede birey olarak güçlü olması anlamına gelir. Avukatlar  yeşil pasaport almak için kuyruğa girecekler hepsi yurt dışına çıkacaklar diye  bir şey yok.
 
Paketin Ekim ayında TBMM'de ilk gündem olacağını vurgulayan Feyzioğlu,  partilerin pakette karşı çıkacağı maddelerin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar