Wikipedia(Vikipedi) yasağı ne zaman kalkacak?

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yasak getirilen Wikipedia(Vikipedi) yasağı ne zaman kalkacak?

Wikipedia(Vikipedi) yasağı ne zaman kalkacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
19 Mayıs 2018 Cumartesi 11:53

Wikipedia(Vikipedi) yasağı kalkıyor mu? Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan konuyla ilgili açıklamada bulundu. Yaklaşık 1 yıldır erişim yasağı süren Wikipedia(Vikipedi) yasağı hakkında bakan ne dedi? Detaylar haberimizde.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, erişim yasağı süren Wikipedia’nın halen daha hatalı bilgileri düzeltmediğini dile getirerek görüşmelerin sürdüğünü ve adım attıkları anda mahkemelerin gerekli kararı alacağını söyledi. Wikipedia’ya Türkiye’de getirilen erişim yasağının kaldırılması için görüşmelerin sürdüğünü belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Hatalı bilgilerin düzeltilmesi yönünde bir adım atmadılar. Adımı attıkları andan itibaren mahkemeler de gerekli kararları alır, biz de gerekli uygulamayı yaparız” dedi. Bakan Arslan, yasağının kalkması için Wikipedia’nın geri adım atmadığını ve bu nedenle yasağın kalkmayacağını ifade etti.

Ahmet Arslan Wikipedia(Vikipedi) yasağı için ne dedi?

“Wikipedia, ülke insanımızın memnuniyetle yararlandığı bir mecra ve dünyanın her yerinde olduğu gibi ülke insanımızın da bu hizmeti kullanmasını istiyoruz. Bütün alanlarda olduğu gibi kullanımla ilgili memnuniyet güzel ama eğer kullanımda bir art niyet varsa, onun gereğini yetirmek gibi de bir sorumluluğumuz var. Şehit vermek pahasına mücadele ettiğimiz ve 3 binin üzerinde teröristi yok ettiğimiz DEAŞ’ın destekleyicisi konumunda Türkiye’yi gösterdikleri sürece kusura bakmasınlar Wikipedia değil kim olursa olsun, onların burada yayın yapmasına elbette ki ülkemiz mahkemeleri zaten karar vermez. Nitekim mahkemelerin aldığı karar çerçevesinde biz ülkedeki yayınlarını durdurduk. Sadece o değil. Atatürk’ün sadece bu ülkenin değil, bu coğrafyanın değeri olduğu, dünyadaki mazlumların mağdurların değeri olduğunu bütün dünya kabul etmiş biliyor. Bütün dünyanın kabul ettiği bir liderle ilgili karalayıcı ifadelerin yer aldığı yayınlara izin verme şansımız yok.”

Wikipedia(Vikipedi) Türkiye’de neden yasaklandı?

Wikipedia'ya 29 Nisan 2017'den beri ülkemizden erişim sağlanamıyor. Wikipedia’da yayınlanan "Suriye İç Savaşı’na Yabancı Müdahalesi", "Devlet Destekli Terörizm" gibi makalelerin İngilizce versiyonlarında Türkiye, teröre destek veren ülkeler arasında gösterilmişti. Türkçe Vikipedi, engellemeye tepki olarak sitenin ana logosu üzerine siyah bant yerleştirerek kararı protesto etti. 2 Mayıs'ta verilen itiraz dilekçeleri sonucunda İngilizce Vikipedi'de yer alan Turkish occupation of northern Syria (Kuzey Suriye'de Türk İşgali), Foreign involvement in the Syrian Civil War (Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi) ve State-sponsored terrorism (Devlet destekli terörizm) maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümlerin erişim engeline neden olduğu öğrenildi. Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales katılacağı World Cities Expo İstanbul 2017 davetli listesinden çıkarıldı. 5 Mayıs'ta Vikipedi'nin bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak kararın kaldırılmasını istedi, fakat itiraz reddedildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar