Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir? gibi sorular tasarının 7. maddesinin kabul edilmesiyle gündemde. Peki ya Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir? sorularıyla ilgili detaylar haberimizde.

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Mayıs 2018 Perşembe 16:15

Son günlerde gündeme gelen Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir? sorusuyla ilgili birçok fikir ortaya atıldı. Üniversitelerin bölünmesi için hazırlanan kanun tasarısı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde günlerdir protesto edilmeye devam ediyor. Peki ya Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?  

ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİ NEDİR? ÜNİVERSİTELER NEDEN BÖLÜNÜYOR? BÖLÜNME TASARISI NEDİR?

Hükümetin aylar sonra gündeme getirmeyi planladığı 'Üniversitelerin Bölünme Tasarısı''yla ilgili düzenlemeler Eğitim Komisyonu'na sunulan önergelerle son şeklini aldı. Bölünme tasarısı, kalabalık üniversitelerin parçalanması ve yeni üniversitelerin kurulması anlamına geliyor.

BÖLÜNME TASARISI NEDİR?? sorusuyla ilgili detaylara gelecek olursak;

"Kalabalık üniversitelerin" parçalanması ve yeni üniversitelerin kurulmasına ilişkin düzenleme, erken seçim öncesinde TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda karara bağlandı. Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı gelen tepkilerin ardından Eğitim Komisyonu'na sunulan önergelerle son şeklini aldı.

Türkiye'deki köklü 10 üniversiteyi bölerek, önemli bazı fakültelerin yeni kurulacak 15 yeni üniversiteye bağlanmasını içeren yasa tasarısı (Bölünme Tasarısı) TBMM Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan geçti. AK Parti'li vekillerin hazırladığı önergelerin tümünün kabul edildiği komisyon toplantısında, "parçalanacak üniversite" listesine, Anadolu Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi de eklendi. Böylece parçalanan üniversite sayısı 13'e çıktı. Yeni kararla bölünen üniversitelerden devralınacak fakültelerle kurulacak yeni üniversite sayısı ise 20'ye ulaştı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin bağlanması planlanan İbn-i Sina Üniversitesi'nin kurulmasından ise vazgeçildi. Yeni kararla Çapa Tıp, İstanbul Üniversitesi'nde kalacak; aynı üniversiteye bağlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ise İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) adıyla yeni kurulacak üniversite bünyesinde eğitim öğretime devam edecek. Gazi Üniversitesi'nin tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi "sağlık fakülteleri" de Gazi Üniversitesi'nde kalacak. 

BÖLÜNEN ÜNİVERSİTELERE NE OLACAK?

Hükümetin İstanbul, Gazi, İnönü Üniversitesi gibi köklü üniversiteleri parçalayan düzenlemesine Anadolu Üniversitesi'nin de eklenmesi dikkat çekti. Milli Eğitim eski Bakanı Nabi Avcı, sürecin 7 yıllık bir çalışma olduğunu, Anadolu Üniversite'nin bölünmesinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Odunpazarı Mitingi'ndeki vaadleri kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi'nin fen, mühendislik, mimarlık ve tasarım, havacılık ve uzay bilimleri, spor bilimleri fakülteleri ile Porsuk ve ulaştırma meslek yüksek okulları, fen bilimleri, yer ve uzay bilimleri, ulaştırma enstitüleri de yeni kurulacak Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne dahil edildi. Ayrıca önergeyle Süleyman Demirel Üniversitesi bölünerek Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi; Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden ise tıp, diş hekimliği, eczacılık fakülteleri ayrılarak Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin kurulmasına karar verildi.

BÖLÜNMENİN ASIL NEDENİ NE?

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, hükümetin kanun teklifi ile 10 üniversitenin bölünerek toplam 15 yeni üniversite kurulması kararının hata olduğunu söyledi. Geylan’ın açıklamaları şöyle: Öncelikle şu gerçek görülmelidir: Yönetilebilir olma zafiyetlerinin nedeni, çalışan ve öğrenci sayısının büyüklüğü değil; liyakatli yönetici yoksunluğu, özerklik eksikliği, katılımcı, modern ve demokratik yönetim anlayışının tesis edilememesi gibi daha temel unsurlardır. TBMM’ye sunulan teklifle 15 yeni üniversite kuruluyor. Bunlardan 10 tanesi mevcut üniversitelerin bölünmesiyle oluşturuluyor.

 

ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİ DOĞRU MU?

Eğitim caddesi sitesine Geylan'ın yaptığı açıklamalara göre; Bu durum, yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Akademik çevreler, üniversitelerin bu şekilde bölünmesini doğru bulmuyor. Hükümet çevreleri ise bu üniversitelerin çalışan ve öğrenci sayısı bakımından çok fazla büyümüş olmasının, yönetim sorunları oluşturduğu iddiasıyla bölündüğünü öne sürmekte.

Peki bu iddia ne derece doğru?

EĞER BÜYÜKLÜKLERİ YÜZÜNDEN OLSAYDI
Bölünen üniversitelerin çok büyük olduğu için yönetilebilir olma kabiliyetini kaybettiği tezi doğru olsaydı; şimdi bölünen Sütçü İmam, Dumlupınar ya da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden çok daha büyük olan başka üniversiteler de pakete dahil edilmez miydi?

Öncelikle şu gerçek görülmelidir: Yönetilebilir olma zafiyetinin nedeni, çalışan ve öğrenci sayısının büyüklüğü değil; liyakatli yönetici yoksunluğu, özerklik eksikliği, katılımcı, modern ve demokratik yönetim anlayışının tesis edilememesi gibi daha temel unsurlardır.

Ayrıca bu üniversitelerimizdeki akademik ve idari personel tarafından, üniversitelerin yaşadığı sorunlar nedeniyle bölünmesi gerektiği yönünde bir ihtiyaç olduğu talebi hiç gündeme getirilmemiş iken; Hükümet, bu tasarrufu hangi gerekçeyle kullanmak istediğini dürüstlükle açıklamalıdır.

Hiç tartışılmadan, hele ki, konunun doğrudan muhatabı olan söz konusu üniversitelerin akademik ve idari çalışanlarının görüşü dahi alınmadan, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla kurumların kaderini tayin eden böylesi radikal bir karar alınıyor olması sağlıklı bir tavır değildir.

BÖLÜNME TASARISINA GELEN TEPKİLER, İSTANBUL, GAZİ VE İNÖNÜ ÜNİVERSİTELERİ'NDE NELER OLUYOR?

Bazı üniversitelerin ikiye bölünerek yeni üniversiteler kurulacağına dair haberlerle birlikte öğrenciler fakültelerinin geleceğini merak etmeye başladı. 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı TBMM'ye sunuldu. Bu teklif ile bazı üniversiteler ikiye bölünecek, İstanbul, Gazi ve İnönü üniversitelerini doğrudan etkileyecek olan bölünme haberiyle öğrenciler #FakültemeDokunma ve #ÜniversitemeDokunma etkiketi altında paylaşımlar yapmaya başladı...

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?

CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ BÖLÜNECEK Mİ?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde protestolar devam ediyor. Üniversitelerin bölünmesi için hazırlanan kanun tasarısı kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi'nden ayrılarak yeni bir üniversite olması protesto edilİyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın önünde toplanan öğrenci, akademisyen ve öğretim üyeleri “Cerrahpaşa Bizimdir, Bizim Kalacak” sloganlarıyla eylem yaptı.

Üniversitelerin bölünmesi nedir? Üniversiteler neden bölünüyor? Bölünme tasarısı nedir?

Öğrencilerin protestosuyla ilgili sosyal medya platformu Instagram'da cerrahpasayadokunmayin adıyla profil oluştu. Konuyla ilgili birçok detay bu hesaptan paylaşılıyor. 

ÜNLÜ İSİMLERDE ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Altan Erkekli 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

Şarkıcı Nez 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

Halil Ergün 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı. 

Yüzyüzeyken Konuşuruz grubu 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

Müjdat Gezen

'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

Demet Akbağ 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

Ercan Kesal 'Üniversitelerin bölünmesi'yle ilgilli bu videoyu paylaştı.

 

Üniversiteleri Bölen Tasarının İlk Altı Maddesi Kabul Edildi
Üniversitelerin bölünmesini içeren tasarının ilk altı maddesi kabul edildi. Muhalefet bölünmelere karşı çıktı. Tasarı bugün bölünmeleri içeren maddeden görüşülmeye devam edilecek.

BMM Genel Kurulunda, 13 üniversitenin bölünmesini içeren kanun tasarısının ilk altı maddesi kabul edildi.

17 maddelik “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” üniversitelerin bölünmesini içeren yedinci maddeden itibaren görüşmeler bugün devam edecek.

İlk altı madde özel okullara haciz işleminin eğitim öğretim yılı sonuna bırakılması, Tüksek öğretim Kurulu denetleme Kurulu’nda görevlendirilmeler, vakıf yükseköğretim kurumlarının mali denetimi ve hizmet alımları, YÖK’te ihtiyaç duyulan uzman personelin diğer kurumlardan tesisi ve 13 üniversitenin adına bulunduğu şehrin eklenmesini içeriyor. 

Üniversitelerin bölünmesiyle ilgili kabul edilen ilk altı maddede neler var?

Altı maddede ne var?
* Özel okullar ile özel öğrenci yurt ve benzeri kurumların taşınır ve taşınmaz mallarının haczi, yürütülen takipler hariç olmak üzere içinde bulunulan eğitim ve öğretim yılı sonunda yapılacak.

* Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarına ait kadrolarındaki müfettiş, denetçi ve uzman personel, YÖK'ün talebi üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nda, 2 yıla kadar görevlendirilebilecek.

* YÖK, gözetim ve denetim görevi kapsamında, vakıf yükseköğretim kurumlarının ilişkili kişiler ile yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satımlarına veya parasal hareketlere ilişkin olarak bu kişilerden bilgi ve belge isteyebilecek ya da inceleme talep edebilecek.

* İlişkili kişi, kurucu vakıf ve vakıf yükseköğretim kurumlarının mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerinin ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı olduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade edecek.

* Mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin eşleri, mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılacak.

* YÖK, vakıf üniversitelerinin yurt dışı mali ve finansal ilişkilerinin denetimini, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından talep edebilecek.

* Vakıf üniversitelerinin satım, kiralama, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde uyacakları usul ve esaslar, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

* YÖK'te ihtiyaç duyulan uzman personel, 3 yıllık süre zarfında diğer kurumlardan Yükseköğretim Kurulu uzmanı olarak atanabilecek. Atanacakların sayısı, Yükseköğretim Kurulu uzmanı kadro sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.

* İlahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar YÖK tarafından belirlenecek.

* Uludağ Üniversitesinin adı "Bursa Uludağ Üniversitesi", Cumhuriyet Üniversitesinin adı "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi", Adnan Menderes Üniversitesinin adı "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi", Abant İzzet Baysal Üniversitesinin adı "Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi", Mustafa Kemal Üniversitesi'nin adı "Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi", Dumlupınar Üniversitesinin adı "Kütahya Dumlupınar Üniversitesi", Gaziosmanpaşa Üniversitesinin adı "Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi", Okan Üniversitesinin adı "İstanbul Okan Üniversitesi", Namık Kemal Üniversitesinin adı "Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi", Ahi Evran Üniversitesinin adı "Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi", Mehmet Akif Üniversitesinin adı "Burdur Mehmet Akif Üniversitesi", Erzincan Üniversitesinin adı "Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi" ve Bozok Üniversitesinin adı "Yozgat Bozok Üniversitesi" olarak değiştirilecek.

Tasarının 22 ek maddeyi içeren 7. maddesi kabul edildi

Tasarının bir maddesi daha kabul edildi

Tasarının bugünkü görüşmelerinde, 22 ek maddeyi içeren 7. maddesi kabul edildi. 

Buna göre, öğrenci sayısının en az yüzde 50'si tam burslu olan ve toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50'si tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerden oluşan vakıf üniversitelerinde çalışan personelin ücretlerinden kesilecek gelir vergisi tutarı, özel bir hesaba aktarılacak.

Bu kaynak, vakıf üniversitesinin eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme, her türlü yatırım harcamalarının gerektirdiği giderler için kullanılacak.

Özel hesabın oluşturulması, kullanımı, denetimine ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile YÖK tarafından belirlenecek.

4 vakıf üniversitesi kuruluyor

4 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. Ankara'da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından Ankara Medipol Üniversitesi, Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul Atlas Üniversitesi, İstanbul'da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfınca İzmir Tınaztepe Üniversitesi eğitim hayatına katılacak.

Konya'da Teknik Üniversite eğitime başlayacak. Selçuk Üniversitesine bağlı Mühendislik, Mimarlık Fakülteleri, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun isimleri değiştirilerek bu üniversiteye bağlanacak, yeni olarak İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi kurulacak.

Kütahya'da açılacak Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesine ait bazı fakülte ve yüksekokulların da yer alacağı birimlerden meydana gelecek.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, İnönü Üniversitesine bağlı Su Ürünleri ve Ziraat Fakülteleri, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulları ile yeni fakültelerden oluşacak. 

Cerrahpaşa Üniversitesi'nin adı ne oluyor?

İstanbul Üniversitesi bölünerek, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, İstanbul Üniversitesine bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik Fakültelerinden oluşacak. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri de olacak.

Ayrıca İstanbul Üniversitesine bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Ormancılık, Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulları, Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüleri de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Cerrahpaşa Tıp, Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner Fakülteleri Anabilim Dallarında öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, Mimarlık Fakültesi Anabilim Dallarında, Eğitim Bilimleri Enstitüsünde öğrenim gören lisansüstü öğrenciler, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesine Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bu eğitim öğretim dönemi sonrasından geçerli olmak üzere aktarılacak.

Gazi Üniversitesi Bölünüyor mu?

Gazi Üniversitesinden bazı bölümlerin bağlanacağı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite eğitim hayatına katılacak.

Yeni üniversiteye, Gazi Üniversitesine ait Güzel Sanatlar, Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Polatlı Fen-Edebiyat, Polatlı İlahiyat, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri ile Tapu Kadastro Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Adalet Meslek Yüksekokulu, Polatlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bağlanacak. Yabancı Diller Yüksekokulu yeni oluşturulacak.

Daha önce Sakarya Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların da yer aldığı "Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi", Mersin Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Tarsus Üniversitesi", Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Trabzon Üniversitesi", Erciyes Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Kayseri Üniversitesi", Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi", Anadolu Üniversitesine bağlı bazı fakülte, meslek yüksekokulu ve enstitülerin yer aldığı "Eskişehir Teknik Üniversitesi", Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi", Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi", Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı "Samsun Üniversitesi" açılacak.

Ayrıca Sivas'ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de yeni kurulacak üniversiteler arasında yer alacak.

Dünyada Üniversiteler Bölünüyor mu?

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarıyla aralarında İstanbul, Gazi ve İnönü’nün de bulunduğu 13 üniversite bölünerek 20 yeni yükseköğretim kurumu kurulacak. Yurt dışında İngiltere, Fransa ve ABD’de gibi ülkelerde de üniversitelerin ‘bölünmesi’yle ilgili örnekler var. Bunlar genel olarak bir üniversitenin çatısı altında, kendi özerkliği hatta rektörleri olan ‘college’lardan oluşuyor. İşte o uygulamalar...

ABD
ABD’de Yale Üniversitesi; Oxford ve Cambridge’e oldukça benzeyen bir sisteme sahip. 14 farklı ‘college’, Yale Üniversitesi’ni oluşturuyor. Berkeley, Branford, Davenport ve Ezra Stiles gibi kurumlar çeşitli uzmanlık alanlarına göre ayrılıyor. Ancak Londra Üniversitesi’nde olduğu gibi bu kurumlar, bir üniversiteden çok, gelişmiş birer fakülte görünümüne sahip olduğu bilinmektedir.

FRANSA
Yükseköğretimin ücretsiz ve görece üniversiteye geçiş sürecinin ABD, İngiltere ve Avustralya’ya göre daha az rekabetçi olduğu Fransa’da, Paris gibi büyük şehirlerde yükseköğretim kurumlarını daha iyi yönetmek için üniversiteler, birçok bağlı ‘college’a bölünüyor. Bunun 2010’da kurulan son örneği olan PSL Araştırma Üniversitesi’ne Ecole Normale Superieure, College de France, Paris-Dauphine Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales gibi dört yükseköğretim kurumu bağlı. 


İNGİLTERE
İngiltere’de Londra Üniversitesi, ‘bölünme’ için verilebilecek en iyi örneklerden biri. ‘Collegiate university’, yani bağlı yüksekokulları olan bir üniversite. Londra Üniversitesi’nde, içerisinde belli fakültelerin yer aldığı ‘Kurucu College’ adı verilen yükseköğretim kurumları bulunuyor. Bu kurumlar genellikle müzik, sanat ve sosyal bilimler gibi alanlarda uzmanlığa sahip. Bir rektörünün yanı sıra kaynak yaratma ve bunu kullanma yetkileri de var. Londra Üniversitesi şemsiyesinin altındaki kurumlar, dünya sıralamalarında ilk 20’de temsil ediliyor. University College London, King’s College London, Londra Ekonomi Okulu (LSE) bunlar arasında. Ancak ülkede tüm bağlı ‘college’ları olan üniversitelerde sistem aynı şekilde işlemiyor. Örneğin, Oxford ve Cambridge üniversitelerinin ‘college’ları, eğitim ve öğretim konusunda bağımsız değil. Bu kurumlar, üniversitelerin belirlediği öğretim yaklaşımını takip etmektedir.

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 devlet üniversitesi, 4 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun ile emeklilere bayram öncesi ikramiye verilmesini ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum yasalarını KHK ile hayata geçirme imkanı tanıyan "Yetki Kanunu"nu onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yeni üniversite kurulmasını öngören kanunu onayladı.

Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kurulacak.

Ayrıca, Ankara Medipol Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla dört yeni vakıf üniversitesi açılacak.


Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum yasalarını KHK ile hayata geçirme imkanı tanıyan "Yetki Kanunu"nu da onayladı.

Erdoğan, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi gibi düzenlemeleri içeren kanunu onayladı.

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

merve En beğenilen yorum
çk güzel