Bakan Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek ancak tespit edilebilmiş değil" dedi.

Bakan Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek
Son Güncelleme: 10 Mart 2020 Salı 15:48
10 Mart 2020 Salı 15:24

Türkiye'de koronavirüs iddialarına ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Koronavirüs salgınının şu anda Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek. Tespit edilebilmiş değil. Tanı ve teşhis konulmadığını, ama tahlil yapılınca ortaya çıkabilir. Bunu toplumu hazırlamak için söylemediğimden emin olun. Yurtdışına giden gelen vatandaşlarımız var. Oradakilerle temas edilmediğini kim söyleyebilir. Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal. Bulaşıcılığını önlememiz gerekiyor." dedi.

Koronavirüs açıklaması yapan Sağlık Bakanı Koca'nın konuşmalarından satırbaşları şöyle:

"(Koronavirüsün) İtalya'da olma sebebi gemide 30 veya 32 vatandaşının getirilmesi ve bu kişileri karantinaya almayıp eve göndermesi, İran'dan gelecek olan binlerce insandan bahsediyoruz. 30 kişi büyün Avrupa'yı etkiledi. İtalya önlem almadı. Avrupa da İtalya ile ilişkisini kesmedi. Her geçen gün Avrupa'da rakamların yükseldiğini görüyoruz. İtalya büyük bir sorun yaşıyor. Almanya, Fransa daha büyük sorunlar yaşayacak. İsviçre'de daha büyük sorunlar yaşayacak. İran'la sınırı kapatma, salgını görüyor olmamız gerekirdi ama görmedik. Ama Avrupa ile olan ilişkimiz her geçen gün daha yoğunlaşıyor. Olmayan ülke kalmadı, bu salgın şu anda Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek. Tespit edilebilmiş değil. Tanı ve teşhis konulmadığını, ama tahlil yapılınca ortaya çıkabilir. Bunu toplumu hazırlamak için söylemediğimden emin olun. Yurtdışına giden gelen vatandaşlarımız var. Oradakilerle temas edilmediğini kim söyleyebilir. Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal. Bulaşıcılığını önlememiz gerekiyor.

Wuhan kentinden 42 yolcuyu getiriyorsunuz. Wuhan o dönem salgının en yoğun olduğu bölgeydi. Kimisi 14 gün kendilerini eve kapatıp, evden çıkmıyor. Evden çıkmamış olmaları onları korudu. Yurtdışından gelen vatandaşımızın kapıları zorlamak yerine buludnukları bölgede kendilerini evlere kapatmaları, dışarı çıkmamaları, çıkılacaksa maskeyle çıkmaları, buna rağmen geleceklerse 14 gün Türkiye'de karantinada olacaklarını bilmeliler.

Kit geliştirildi. 2 bin 900 çalışılan tetkik sayısı var. İran nedeniyle oradan alınan numune sayısının fazlalığı nedeniyle Adana, İzmir, Samsun'da da çalışılıyor. Bilim Kurulu ile çalışılmasının nedeni mevsimsel gribe karşı nasıl önlem alınıyorsa koronavirüse karşı da öyle önlem alınmalı.

Vatandaşların Kum ve Meşhed öyküsü varsa 14 gün sağlık kuruluşuna, hastalık bulgusu varsa sağlık kuruluşuna, hiçbir sorunu yoksa, Kum ve Meşhed geçmişi yoksa 2-3 gün gözlemeyi, gerektğinde ev gözlemeyi ya da 14 gün gözlemeyi yaptık. 16 gün geçti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar