Sudanlı yazardan 'Türkiye'ye sürece dahil olun' çağrısı

Sudanlı Araştırmacı-Yazar Mayada Kemal Eldeen, askeri müdahalenin ardından yeni bir süreç başladığını belirterek "Türkiye, Sudan'da meydanı boş bırakmamalı, oluşan boşluluğu başka güçlerin doldurmasına izin vermemeli." dedi.

Sudanlı yazardan 'Türkiye'ye sürece dahil olun' çağrısı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
14 Nisan 2019 Pazar 11:31

Sudanlı Araştırmacı-Yazar Mayada Kemal Eldeen, Sudan'daki askeri müdahalenin ardından yeni bir süreç başladığını belirterek "Türkiye, Sudan'da meydanı boş bırakmamalı, oluşan boşluluğu başka güçlerin doldurmasına izin vermemeli." açıklamasını yaptı. Eldeen, Sudan'da ekmek isyanı olarak başlayan gösterilerin siyasi sürece evrilmesi ve ardından askeri müdahale ile sonuçlanmasının nedenini ise mevcut iktidarın sorunlara çözüm üretmemesi olduğunu belirtti. 

''Türkiye sürece dahil olmalı''

Eldeen, Sudan'da gerçekleşen askeri müdahaleden sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarını önemli bulduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin askeri müdahaleden sonra sürece müdahil olması gerektiğine vurgu yapan Eldeen, açıklamalarını "Sudan, Türkiye'nin Afrika'daki müttefikidir. Türkiye, Sudan'ın dostudur. Türkiye her daim Sudan halkının yanında oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2006'da Darfur krizinin en sıcak olduğu dönemde Sudan ve Darfur'u ziyaret eden ilk yabancı lider olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Darfur'a insani yardım yapılmıştı. TİKA, Türk Kızılay ve diğer STK'lar halen Sudan'da faaliyet gösteriyor. Sudanlılara her alanda yardım ediyorlar. Türkiye bunu Sudan halkının refahı ve iyiliği için yapıyor. Bundan sonra da Sudan'da yönetime kim gelirse gelsin Türkiye ile ilişkilerini sürdürecektir. Sürdürmek zorundadır. 15 Temmuz deneyimini yaşayan Türkiye bu deneyimini Sudanlılarla paylaşmalı." cümleleriyle devam ettirdi. 

''Sudan'ın Türkiye'ye çok ihtiyacı var''

Eldeen açıklamasını ''Sudan'da askeri müdahale ile beraber yeni bir sürecin başladığını aktaran Eldeen, "Türkiye, Sudan'da meydanı boş bırakmamalı, oluşan boşluluğu başka güçlerin doldurmasına izin vermemeli. Sudan'ın ekonomisini modernize etmesi, halkının refah ve zenginliğe kavuşması için Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Sudan, Türkiye tarafından ilgi ve alaka ile takip edilmesi gereken önemli bir ülkedir. Sudan, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısıdır. Çavuşoğlu'nun 'Sudan, her zaman bizim Afrika'ya açılan bir kapımız olmuştur.' vurgusu, bu bağlamda iki ülke ilişkileri açısından çok önemli." cümleleriyle sonlandırdı. 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar