Trump’ın ‘20 millik güvenli bölge’ sözleri ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Trump, Türkiye hakkında yaptığı açıklamada ‘20 millik güvenli bölgeden’ bahsetmişti. Terör uzmanı Abdullah Ağar, Trump’ın bu sözlerini yorumladı.

Trump’ın ‘20 millik güvenli bölge’ sözleri ne anlama geliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
14 Ocak 2019 Pazartesi 16:32

ABD Başkanı Donal Trump, “Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz. Rusya, İran ve Suriye, ABD'nin doğal düşmanları DEAŞ'ı Suriye'de imha etmesinin uzun dönemde faydalananları olacak. Biz de faydalanacağız ama şu anda askerlerimizi eve getirme zamanı. Sonsuz savaşları bitireceğiz.” açıklamasını yapmıştı.

 Türkiye’den tepki

 Trump’ın sözlerine, Cumhurbaşkanlığı Söcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve CHP Parti Parti Sözcüsü Faik Öztrak gibi ismler tepki gösterdi.

‘20 millik güvenli bölge’ sözleri ne anlama geliyor?

Katıldığı bir programda konuşan terör uzmanı Abdullah Ağar şu açıklamaları yaptı:

"Bu 20 millik 33 - 34 kilometreye denk gelen derinlik, 'güvenli bölge' ya da 'tampon bölge'yi, Türkiye kontrol etsin veya etmesin, zımnen de olsa aşağıdaki PKK'yı Türkiye'ye kabul ettiren bir denklemin içerisine dahil olmuş oluyoruz.

Suriye'nin üniter yapısının bozulması, yani bu özerkliğin Türkiye tarafından tanınıyor olması demek. Şu ana kadar ortaya koyduğumuz tezi reddetmemiz demek. Bir diğer tarafıyla da Suriye'nin üniter yapısı bozulduktan sonra zaten gelecekte Türkiye için tehdit edecek demek.”

“Demarkasyon hattı oluşturmaya çalışıyorlar”

Türkiye sınırına paralel ilerleyen, Menbiç'ten Kamışlı'ya uzanan M4 karayolun'da "demarkasyon hattı" oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ağar, Trump'ın "birilerinden" akıl aldığını öne sürdü. Ağar "Bir ara form peşindeler, bu ara form da bugünkü tweetlerde kendini gösterdi. '20 mil"lik bir güvenli bölge' veya tampon bölge olarak tanımlanan ve M4 karayolunun o eksende demarkasyon hattı oluşturan bir formül üzerinde çalıştıkları gözüküyor." ifadelerini kullandı.

“Ne yaptığını bilmiyor”

Ağar, son zamanlarda Trump'ın açıklamalarındaki çelişki hakkında ise "Ne yaptığını bilmediğini düşünüyorum. Birileri aklı ve zihniyle çok ciddi anlamda oynuyorlar. Bunu söylerken bir hakaret cümlesi kurmuyorum. Çünkü Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Trump birbiriyle çelişen, hem anlamsal, kavramsal, değerler anlamında, hem de saha uygulamaları anlamında o kadar çok tweet attı ki. Birileri hem Trump'ı küçük düşürücü, hem de Trump'ın ortaya koymuş olduğu akılla, zihinle oynayıcı bir etki yaratıyor. Bunlar kimlerdir? bakıldığı zaman etrafındaki danışmanlara, Bolton'a Dışişleri Bakanı'na, Pentagon'a, CIA'ya bakıyoruz ve özellikle İsrail ve İsrail lobisinin istediği tarzda twetler atmaya başladığını görüyoruz. Bir diğer taraftan da "Müesses nizam" ( Derin Devlet) yani özellikle CENTCOM'un, SOCOM'un ve onların diplomasideki, siyasetteki ve istihbarattaki eş güdümünün ortaya koymuş olduğu denklem üzerinden hareket etmekte olduğunu görüyoruz. " diye konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar