Tornado savaş uçağının özellikleri nelerdir?

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Suriye operasyonuna 4 Tornado savaş uçağıyla katıldıklarını açıklamasının ardından Tornado savaş uçaklarının özellikleri merak edilmeye başladı.

Tornado savaş uçağının özellikleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
14 Nisan 2018 Cumartesi 11:51

Suriye’de hakim olan Esad rejiminin kullandığı kimyasal silahlar nedeniyle ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’ye yönelik harekata geçti. ABD Suriye yönelik operasyonda Tomahawk füzeleri ile saldırıya başladı. İngiltere ise Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasını durdurmak amacıyla kimyasal silah kapasitesine yönelik olarak Tornado savaş uçakları ile operasyona katıldı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şu şekilde;

İngiltere Savunma Bakanlığı, ülkenin Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflere yönelik harekatına 4 Tornado savaş uçağıyla katıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere saatiyle 02.00’de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ABD ve Fransa ile Suriye’deki hedefleri vurmaya başladığı kaydedildi. Suriye rejiminin kimyasal kapasitesiyle ilgili hedeflere yönelik harekata, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Hava Üssünden kalkan Tornado tipi 4 savaş uçağı ile katıldığı açıklandı.     

İngiliz Tornada savaş uçakları Humus’taki eski füze üssünü hedef aldığı ve saldırıda "Storm Shadow" (Fırtına Gölge) füzelerinin kullanıldığı belirtildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre İngiliz savaş uçakları saldırılarını Suriye hava sahasına girmeden gerçekleştirdi. ABD, Fransa ve İngiltere Suriye rejimi kimyasal silah kullanımına yönelik saldırıda Şam yakınlarında bulunan kimyasal silah araştırma merkezi, Humus’un batısında yer alan kimyasal silah deposu ve kimyasal silahlarla ilişkili bir komuta merkezinin vurulduğunu bildirdi.

Tornado savaş uçağının özellikleri nelerdir?

Tornada savaş uçakları İngiltere, Almanya ve İtalya’nın ortak yapımı olan çift motorlu savaş uçaklarıdır. Bu kapsamda üç ada Tornado savaş uçağı versiyonu vardır;

--Tornado IDS, bombardıman, düşman yer hedeflerinin yok edilmesi

-Tornado ECR, elektronik savaş ve istihbarat

-Tornado ADV, av önleme

Tornado savaş uçakları kıvrılan ve değişken açılı kanatlara sahip olan bir uçaktır. Yüksek hız durumlarında kanatlar geriye doğru kıvrılır ve Tornado savaş uçakları daha hızlı ve etkin uçuş gerçekleştirir.  Kısa mesafelerden kalkış kapasitesine sahiptir. Kanatlarının normal hali uçağa daha fazla kaldırma kuvveti verir ve uçağın havalanması için gerekli olan mesafeyi azaltır. Tornado savaş uçağını kullanan pilot yavaş gidiyorsa kanatların konumu ileriye doğru kıvrıktır. Pilot yüksek hızda gittiğinde kanatları arkaya doğru kıvırır. Bu uçakları lazer güdümlü bomba taşıma özelliğine sahiptir. Üç ülkenin ortak çalışması olarak üretilen Tornado savaş uçaklarının asıl görevi alçaktan uçarak düşman hedeflerine saldırıda bulunmak. Yaklaşık 9 ton ağırlığında bomba ve füze taşıyabilen Tornado iki kişilik mürettebata sahip.

Tornado Sava Uçakları İlk Ne Zaman Kullanıldı?

1974 yılında üretilen Tornado savaş uçakları ilk olarak 1991 yılında Körfez Savaşı’nda operasyona dahil olmuştur. RAF, Luftwaffe, İtalyan Hava Kuvvetleri ve Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde kullanılmaktadır.  1991'de Körfez Savaşı'nda kullanılan Tornado'lar özellikle Irak hava üslerine yapılan akınlarda uçaksavar ateşiyle kayıp vermesi nedeniyle eleştirilmişti. Bu eleştiri üzerine İngiliz Hava Kuvvetleri 250 kilometre menzilli "Storm Shadow" füzelerini geliştirdi. Bu füzeler sayesinde Tornado savaş uçakları yüksek riske sahip hedeflere çok yaklaşmadan her türlü hava şartında uzaktan hassas atış yapılabiliyor.

 

 

Tornado savaş uçağı fotoğrafları

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar