Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da: 'Terör örgütleri iki ülkenin de başının belası'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney ile görüştü. İran ile karşılıklı mutabakat zaptları imzalandı. Erdoğan ve Reisi açıklamalarda bulundu. İki lider, teröre karşı ve Suriye'nin toprak bütünlüğüyle ilgili ortak duruşu vurgularken ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması yönünde görüş bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da: 'Terör örgütleri iki ülkenin de başının belası'
Son Güncelleme: 19 Temmuz 2022 Salı 15:38
19 Temmuz 2022 Salı 15:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Az önce değerli kardeşimle dar kapsamlı, sonra da heyetler arası görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişare Toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. İran'ın komşuları ile ilişkilerini geliştirme vizyonunu çok değerli buluyorum.

Siyasi, askeri, ekonomik, ticari konularda etraflıca görüşmelerimizi gerek bizler, gerek bakan arkadaşlarımız ifade etme şansı bulduk. Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hedefe ulaşma hedefimiz var.

Maalesef kovid olayı nedeniyle ciddi manada bir gerileme ile karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7.5 milyar doları yakaladık. Ben inanıyorum ki iki ülkenin kararlı duruşu ile 30 milyar dolara ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bunu sağlamamız mümkün.

Gerek petrol gerek doğal gaz adımlarında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir. Türkiye olarak savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçramamız mümkün. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da ifade ettiği gibi terör ile mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ İKİ ÜLKENİN DE BAŞININ BELASI"

PJAK, PKK, YPG, PYD terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi anlamda başının belasıdır. Biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Bugün burada Yüksek Düzeyli İstişari Toplantımızın yanı sıra bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana 3'lüsü olarak liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek Putin gerek şahsım gerek ise Reisi gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız.

Bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki mutabakatı, dayanışmayı devam ettirmelerini özellikle kendilerinden rica ediyorum."

"TİCARET 3 KATINA ÇIKACAK"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin açıklamaları şöyle:

"Bu ziyaret şüphesiz ki dönüm noktası olacaktır. Toplantılarımızda iki ülkenin ekonomik ve ticari konular başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme konusunda irademizi ortaya koyduk. İki ülkenin potansiyeline göre ticaret hacmi çok düşük. İki ülkenin de iradesi ile 30 milyar dolar hedef belirledik. Bu da mevcut ticaretin 3 katına çıkacağı anlamına gelmektedir.

İki ülkede bilgi ve teknoloji şirketlerinin kurulması müzakere konularımızdan biriydi.

İki ülke arasında doğal gaz ihracatı konusunda bulunan 25 yıllık anlaşmanın uzatılması konuşuldu. Doğal gaz anlaşmasının süresi uzatılacak. Bugünkü toplantılarımızda yatırımların geliştirilmesi konusu da ele alındı.

İki ülkede aktif olarak çalışan şirketlerin faaliyetlerinin artması ve artırılması, yatırım konularının geliştirilmesine vesile olacaktır.

Sınır güvenliği konusu ele alındı, bu en önemli konulardan biriydi. Terörizm ile, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuları iki ülke tarafından da görüşüldü, vurgulandı.

"SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ"

Teröristlerin ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir. Hangi örgüt halklarımızı tehlikeye atıyor ise bunlar teröristtir, bunlarla mücadele etmek gerekir.

Her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamışlardır. İki ülke arasındaki iyi ilişkiler bölgesel anlaşmalar ile sonuçlandırılabilir. Bölgenin uluslararası güvenliğinin artmasına iyi ilişkiler vesile olacaktır. Bugün bunları konuştuk."

İKİ ÜLKE ARASINDA ANLAŞMALAR İMZALANDI

Sadabad Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin 7'nci Toplantısının ardından anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Bu kapsamda, "Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması", "Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma", "Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı",

"Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015'te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde Eylem Planı", "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı",

"İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı" imza altına alındı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar