TBMM Başkanı Şentop: S-400 alınması NATO'ya bağlılığımızdan sapma olarak görülemez

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, S-400 konusunda açıklamalarda bulundu. Şentop, Türkiye’nin S-400 almasının NATO’ya bağlılığından sapma olarak görülemeyeceğini belirtti.

TBMM Başkanı Şentop: S-400 alınması NATO'ya bağlılığımızdan sapma olarak görülemez
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
12 Nisan 2019 Cuma 12:09

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Antalya’da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi (PA) 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısı'nda konuştu.

NATO’nun önemine değinen Şentop, Avrupa- Atlantik bölgesinin güvenirliğinin ve istikrarının korunması bakımından önemli bir aktör olduğunu söyledi.

“Yeni paradigmalar inşa etmenin eşiğindeyiz”

NATO'nun, 2. Dünya Savaşı'nın doğurduğu şartlara bir cevap olmak üzere tasarlanan örgüt olduğunu vurgulayan Şentop, şunları söyledi:

"Bu örgüt, soğuk savaşın sona erdiği 1990'ların başına kadar sadece askeri bir savunma paktı olarak değil, liberal ve özgürlükçü değerleri, demokrasiyi savunan bir ittifak olarak da öne çıkmıştır. Soğuk savaşın sona ermesi, birçok kimseyi umutlu bir iyimserliğe sevk etmişti. Ne yazık ki beklenen olmadı ve 1990'lar kanlı çatışmalara, etnik boğuşmalara sahne oldu. 2000'li yıllar da kanlı çatışmalar bakımından 1990'ları aratmayacak bir tablo olarak karşımıza çıktı. Şimdi yeni bir yüz yılın, hatta daha geniş bir perspektifle yeni bir bin yılın ve yeni bir dünyanın, yeni arayışların, yeni paradigmalar inşa etmenin eşiğindeyiz."

“Türkiye'nin NATO'ya bağlılığından sapma olarak asla görülemez”

 Türkiye’nin S-400 kararına da değinen TBMM Başkanı Mustafa Şentop şu ifadeleri kullandı:

“Rusya bize çok iyi bir teklif sunmuştu. Bu teklif, teknik kabiliyetler, teslimat ve zaman çizelgesi ve fiyat açısından beklentilerimizi karşılayan bir mahiyetteydi. Sonunda, acil ihtiyaçlarımızı karşılamak için S-400 sistemini satın almaya karar verdik. S-400 sistemi, NATO sistemleriyle bütünleşmeyecek veya çatışmayacaktır.

Daha önce S-300 sistemi satın alan ve konuşlandıran diğer bazı NATO ülkeleri olmuştur. Onlara karşı herhangi bir NATO üyesinden ciddi bir itiraz gelmemiştir. Şimdi, bizim bu sistemi satın almamıza gösterilen bu tepki, Türkiye için, diğer NATO üyelerine uygulanandan farklı ikinci bir standart mı, sorusunu aklımıza getiriyor.

'Bazı NATO üyelerinin Rusya'dan S-300 almasında sorun yok ama Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasında sorun var' diyen bir mantık samimi ve dürüst kabul edilemez. Şu noktayı da üstüne basarak vurgulamak istiyorum ki, S-400 sistemini satın alma kararımız, Türkiye'nin NATO'ya bağlılığından sapma olarak asla görülemez.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar