için kaldı

Taliban başkent Kabil'e girdi!

Taliban güçleri Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmeye başladı. Örgüt sözcüsü, kenti güç kullanarak ele geçirmek istemediklerini duyurdu. Bunun üzerine bir açıklama yapan Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Taliban başkent Kabil'e girdi!
Son Güncelleme: 15 Ağustos 2021 Pazar 14:46
15 Ağustos 2021 Pazar 14:43

Taliban, Afganistan'daki ilerleyişini günden güne hızlandırırken bu sabah itibarıyla ise Kabil'e girdi. Önceki günlerde Afganistan'ın büyük vilayetlerini ele geçiren Taliban, uluslararası yetkililerin tahminlerinin aksine çok daha kısa bir sürede Kabil'i ele geçirmek için harekete geçti.

TALİBAN YETKİLİSİ: GÜVENLİ ÇIKIŞ HAKKI VERECEĞİZ

Taliban yetkilisi yaptığı açıklamada “Kabil’den çıkmak isteyen herkese güvenli çıkış hakkı vereceğiz. Kadınlardan güvenli yere geçmelerini talep ediyoruz. Savaşçılarımıza, şiddete başvurmamaları yönünde talimat verdik" dedi.

"KABİL'İ GÜÇ KULLANARAK ELE GEÇİRMEYECEĞİZ"

Taliban'dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil'in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

TÜRK ASKERİ TEHLİKEDE

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, yaptığı açıklamada, bölgede bulunan Türk askerlerinin ve özel harekat polislerinin tehlikede olduğunu söyledi. Eslen, “Acil tahliye gerekli” uyarısını yineledi.

Eslen şunları söyledi:

"ABD, Taliban’a Amerikan elçiliğinin tahliyesinde zarar vermemesi için talepte bulundu. Daha önce de ifade etmişti. Kabil Havaalanını işleten Türk askeri risk altında. En uygun hareket tarzı bu askerlerin bir an önce çekilmesi diye ifade etmiştik. Artık tahliye işlemi de zora gelebilir. Bunun yanında büyükelçilikteki personeller var. Özel harekat polisleri de var. Onların da tahliye edilmesi gerekiyor. Bundan sonra hızlı bir tahliye planlanmalı. O kadar ikaz etmemize rağmen Kabil Havaalanı’ndaki Türk askeri Taliban’ın insafına kaldı. ABD de çok kötü bir duruma düştü. ABD’li yetkililer, tahliye için Taliban’a adeta yalvarıyor."

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar