Çavuşoğlu ve Lavrov görüştü! Tahıl koridoru açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile Ankara'da bir araya geldi. Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" diye konuştu. Lavrov ise, "Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1" derken, "Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Lavrov görüştü! Tahıl koridoru açıklaması
Son Güncelleme: 8 Haziran 2022 Çarşamba 12:37
8 Haziran 2022 Çarşamba 12:31

Tahıl krizi, Ukrayna savaşı ve Suriye'deki son durum gibi önemli konuşmaları konuları değerlendirmek için Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Bakanlar yaptıkları ikili görüşmenin ardından kameralar karşısına geçti.

Toplantıda ilk olarak sözü alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Savaşta 3.5 ayı geride bıraktık savaşın yol açtığı insani kayıpların giderek artığını üzülerek görüyoruz. Türkiye'nin savaşın başsından beri ortaya koyduğu ilkeli tutum herkesin malumu. Savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

"Biz hala bu tutumuzu koruyoruz savaşın müzakereler yolu ile sone erdirilmesi insanlığın yararına olur. Bu görüşümü açık bir şekilde Lavrov ile paylaştım. Son günlerde müzakerelere dönme konusunda bir zeminin olabileceğini görüyoruz biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

RUSYA VE UKRAYNA'NIN BU PLANI KABUL ETMESİ GEREK

En öncelikli konu Ukrayna ve Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin önündeki engellerdir. Ukrayna tahılının piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli planlar ortaya çıktı. BM'nin Türkiye Rusya Ukrayna arasındaki bir mekanizmayı içeren planı makul buluyor ve uygulanabilir görüyoruz.

Ukrayna ve Rusya'nın da bu planı kabul etmesi gerekiyor. Bunun için İstanbul'da görüşülebileceğini belirttik. Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edecek ürünlere ihtiyacı var ve bunun önünün birlikte açılması gerektiğini söylüyoruz.

Teknik düzeyde hazırlıkların tamamlanması ve bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olduğunu düşünüyoruz

TERÖR ÖRGÜTLERİNE MÜSADE EDİLMEMELİ

Suriye ve Libya'daki gelişmeleri de ele aldık. Farklı görüşlerimiz olsa da Rusya birlikte çalıştığımız bir ülkedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha vurguladık ve terör örgütlerine müsaade edilmemesi gerekiyor.

Kafkasya'da Ermenistan ile normalleşmeyi de ele aldık. Bu konuda Rusya'ya verdikleri, destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Afganistan ve orta Asya'da işbirliğimizi nasıl gelişiriz konularını da ele aldık.

Görüşmelere devam edeceğiz ayrıca karşılıklı ziyaretler ile bu konuları ele almaya devam edeceğiz. Önceliğimiz Ukrayna'daki barışın kalıcı olarak tesis edilmesi. Bu ziyareti için Lavrov'a teşekkür ediyorum

LAVROV: TİCARET HACMİMİZ İKİYE KATLANDI

Bakan Çavuşoğlu'ndan sonra konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise sözlerine, "Öncelikle dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok faydalı bir görüşme oldu. Tabi ki burada iki ülkenin arasındaki ilişkiler olgunluk seviyesine ulaştı. Karşılıklı fayda var ve bu da ilişkilerimizin temelini oluşturuyor." diyerek başladı.

Lavrov konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

"Çok daha fazla müzakere yapılacak Fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ticaret hacmimiz ikiye katlandı. Yılın bu sürecinde 14 milyar dolara yükseldi ve ticaret konusunda büyük bir potansiyelimiz var kendi para birimlerimizi kullanarak bunu artırabiliriz. Enerji konusu da değindik bu hususta Akkuyu santralinin inşası Devam ediyor. Planlar uygulanıyor.

MİNİMUM SİVİL HASARI İLE BİTİRMEK İSTİYORUZ

Tabii ki uluslararası gündem de konuşuldu Ukrayna meselesini ele aldık burada hâlihazırda ortada olan zorlukları dile getirdim. Bir takım sorunlar var bunlar ülkemizin güvenliğine tehdit teşkil ediyor. Bir takım güvenlik endişelerimiz oldu askeri operasyonumuz hakkında bilgi verdim. Yapmaya çalıştığımız şey minimum sivil hasarı ile bu operasyonu bitirmek ve Rus vatandaşlarını korumak.

GIDA GÜVENLİĞİ KRİZİ SAVAŞTAN KAYNAKLANMIYOR

Gıda güvenliği krizi bu savaştan kaynaklanmıyor. Bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemek doğru olmaz. Türk meslektaşımın çabaları hayati öneme sahip kendileri ellerinde gelenleri yapıyorlar ki gemiler limandan çıkabilsin.

Basında buradaki insanları esir tuttuğumuz söyleniyor bu doğru değil biz sürekli insani yardım koridorları açıyoruz. İsteyen herkes bu koridorları kullanarak hareket edebilir. Bir takım mayın temizleme operasyonlarımız var.

Zelenski bize silah verin gemilere karşı kullanabiliriz dedi bu Ukrayna'nın hedefini açıkça ortaya koymaktadır. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar