Suriye sınırına askeri sevkiyat

Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen tanklar Hatay'a geldi.

Suriye sınırına askeri sevkiyat
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
17 Ocak 2018 Çarşamba 18:13

Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen tanklar Hatay'a geldi. Suriye sınırına yakın mahallelerde vatandaşların evlerini Türk bayraklarıyla donattığı görüldü.

AFRİN NEREDE? Afrin, Suriye'nin kuzey batısında bulunan kenttir. 50 binin üzerinde nüfusu olan Afrin'in ortasında Afrin Çayı vardır. Ekonomi yönünden Zeytin ağacı Afrin'nin sembolüdür ve Afrin zeytin için önemli bir üretim merkezidir. TSK operasyonu ile Afrin'de kontrol sağlanırsa, Türkiye'nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olur.

KUZEY SURİYE'DE KİM HANGİ BÖLGEDE NE KADAR ETKİN?

Suriye'nin kuzeyini kabaca dört ayrı etkinlik bölgesine ayırmak mümkün;

* Suriye'nin Kuzeydoğusunda, Kobani bölgesinde kontrol PYD-YPG'nin elinde. Ancak bu bölgede Amerikan askeri üsleri bulunuyor.

* Kobani bölgesinin hemen batısında, Fırat Kalkanı operasyonunun yapıldığı alan var; burada TSK destekli Özgür Suriye Ordusu birimleri etkin

* Suriye'nin en kuzeybatı bölümünde, İdlib'de ise El Kaide'nın uzantısı gruplar yer alıyor. Türkiye, İran ve Rusya, bu bölgeyi “çatışmasızlık bölgesi” ilan etmiş, her üç ülkeden de askeri unsurlar çatışmasızlık gözlemcisi olarak bölgeye girmişti. Bölge, halen cihatçı grupların etkisinde, ancak burada “gözlemci” olarak TSK'ya bağlı küçük çaplı birimler de yer alıyor.

AFRİN NEDEN TÜRKİYE'YE TEHDİT? Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin Türkiye sınırının büyük bölümünü işgal ederek Ankara için başlıca güvenlik tehdidi haline geldi. Afrin'deki terörist yuvalanması, Türkiye'nin sınır illerini, Fırat Kalkanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgelerini de tehdit ederken, ABD desteğiyle örgütün gelecekte Akdeniz'e çıkış için sıçrama noktası olma potansiyeli taşıyor. Suriye'nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep'in en büyük ilçelerinden. Türkiye'nin Hatay ve Kilis illerine sınır Afrin, Hatay'ın Amanos Dağları'na açılıyor. Suriye'de rejim karşıtı halk hareketlerinin başladığı 2011 yılı ve ardından gelen iç savaş döneminde, Afrin terör örgütü PYD/PKK'nın en fazla yuvalandığı sahalardan oldu. Afrin'deki terör örgütü varlığı, Beşşar Esad rejimi ve Rusya'nın taktik destekleri ile Fırat Nehri'nin doğusunda ABD'nin yardımları sayesinde zaman içinde daha da güçlendi. ABD'nin yoğun askeri desteğiyle hızla büyüyen örgüt halihazırda, Suriye-Türkiye sınırının da yüzde 65'ini işgalinde tutuyor.

Hatay'ın Amanos Dağları'nın Suriye tarafındaki uzantısı olan Afrin Dağları, ilçeye doğal bir koruma sağlıyor. Buna karşın, Afrin Dağları'nın fiziki hakimiyeti, terör örgütüne, Kilis il merkezinin tümünü ve Hatay'ın önemli bir bölümünü ateş menziline alabilmesine imkan veriyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar