için kaldı

Sosyal medya fenomenleri bakanlığın radarında

Gelir kapısı olarak görülen sosyal medyada fenomenler, vergi incelemesi için çağrılıyor

Sosyal medya fenomenleri bakanlığın radarında - Sayfa 1

2016 yılında Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle alt yapısı oluşturulan ve geçtiğimiz aylarda da Youtuber ve fenomenlere yönelik uyarısı yapılan kazanç vergisinde beklenen adım geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı internet ve sosyal medya hesapları üzerinden gelir elde eden ve bunu beyan etmeyen kişileri tek tek kuruma davet etmeye başladı.

1 20
 
Sosyal medya fenomenleri bakanlığın radarında - Sayfa 2

Bazen direk, bazen viral, bazen de hesap sahibinin test ederek reklamını yaptığı ürünlerden fenomenlerin elde ettiği aylık kazançlar ise 500 bin TL'yi aşıyor. Sadece fenomenler değil başta şarkıcılar olmak üzere alanlarında ünlü isimler de sosyal medya hesapları üzerinden şöhretin getirisini hatırı sayılır oranlarla alıyor. Bu tarz hesapların ve Youtube kanallarının çoğunun arka planınında ise artık bir ekip bulunuyor. Etkileşimi ve takipçi sayısını arttırmak için kurulan stüdyolarda her gün çok sayıda özgün içerik üretilmeye çalışılıyor.

2 20
 
Sosyal medya fenomenleri bakanlığın radarında - Sayfa 3

Bu yönde Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Risk Analiz Merkezinde de internet üzerinden yürütülen ticaretin ve dijital hizmetlerin izlenmesi için özel bir birim kuruldu.

3 20
 
Sosyal medya fenomenleri bakanlığın radarında - Sayfa 4

internet üzerinden yaşanan bu hareketliliği gören Hazine ve Maliye Bakanlığı 2016 yılında vergi mevzuatı açısından gerekli tüm alt yapıyı hazırladı. Geçtiğimiz aylarda özellikle Maliye eski Bakanı Naci Ağbal'ın da uyarıda bulunmasının ardından sosyal medya fenomenleri Gelir İdaresi Başkanlığının radarına girdi. Elektronik ticaret platformları başta olmak üzere tüm internet sitelerini tarayan idare, sosyal medya hesapları üzerinden ürün tanıtımı yaparak gelir elde eden ve bunu beyan etmeyerek vergisini ödememiş kişilere yönelik harekete geçti.

4 20