Son dakika! CHP'li Öztürk Yılmaz, ‘İkinci aşama Türkiye’nin karıştırılmasıdır'

Ankara’da CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Amerika’nın PYD ile ordu kurması hakkında açıklamalarda bulundu.

Son dakika! CHP'li Öztürk Yılmaz, ‘İkinci aşama Türkiye’nin karıştırılmasıdır'
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
15 Ocak 2018 Pazartesi 14:39

CHP’li Yılmaz, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündem hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de özellikle PKK ve PYD'nin bulunduğu alanda sınır güvenliği amacıyla kuracağını açıkladığı 30 bin kişiden oluşacak ordunun Suriye ve Irak'ı baskı altına alma amacı taşıdığını söyledi. Yılmaz, ABD'nin Suriye'de ayrıştırma götürecek çaba içinde olmasını üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Yılmaz, "Biz Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgede oynamaya başladığı rolü yapıcı değil, yıkıcı görüyoruz. bölgenin daha fazla ufalanmasına, taşeronlaşmasına ve bölge içerisindeki farklı yapıların devlet formasyonuna kazanıyormuş gibi ilerleyip birbiriyle kavga etmesine dönüşecek bir süreci başlatacaktır" ifadelerini kullandı. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz Suriye'nin bir an önce siyasi birliğinin sağlanmasını, bu konuda yeni bir siyasi sürecin başlamasını gerekli görüyoruz ve destekliyoruz. Astana, Cenevre çatışmasının devam ettiğini, 2018 yılında Suriye'de birleşmeye değil bölünmeye doğru yol alındığını görüyoruz. Hükümetin 'Bir gece ansızın gelebiliriz' söylemlerini bir yıldan fazladır duyuyoruz. Dış politika uygulamaları yük haline gelmiş bulunuyor. 2018 yılında OHAL devam ederse Türkiye turist akınında ciddi zorluklar yaşarız."

BİR ÖNCE KARAR VERİLMELİ

Yılmaz, Suriye'de İran, Suudi Arabistan taraf olduğunu söyleyerek, "Türkiye herhangi bir tarafın kendi senaryosunu uygulayabilmek için bir tarafın gazına gelip çatışmaya sürüklenebilir. Türkiye eğer terör örgütleriyle çatışmaya sürüklenirse, Türkiye'nin içinin karıştırılması ikinci aşamadır. Bu halkın, ulusal güvenliği ciddi anlamda riske atılmış olacaktır.

Hükümetin muhalefeti dinlemesi gerekiyor. Bölge Kayseri'de, Konya'da, Zonguldak'ta seçim mitinglerinde yapılan açıklamalarla okunacak bölge değildir. Bir an önce İdlib konusunda karar verilmeli. İdlib merkezi hükümete devredilmeli. Bu konuda Suriye'de toprak bütünlüğünü hızlı şekilde sağlaması konusunda devrede olunmalı ve yardımcı olunmalı. Türkiye, dünyada yıpranan imajını yıpratmak istemiyorsa acilen siyaset değişikliğine gitmesi ve durumu düzeltmesi gerekiyor. Gelinen aşama karar verme aşamasıdır" dedi.

İstanbul İl Başkanı'na Twitter'da attığı mesajlar yüzünde soruşturma açılmasıyla ilgili soruya Yılmaz, "Bu konularla ilgili parti içinde görüşülecektir. Bu konular konuşulacaktır. Benim parti değerlendirmesi yapılmadan önce herhangi bir parti adına bir şey söylemem doğru değildir. Ben, Atatürkçü bir insanım. Bu ülkeyi kuran, kurtaran, Atatürk'e sonsuz minnettarım. İyi ki bu ülkede doğmuşuz, iyi ki bu ülkenin vatandaşı olmuşuz" şeklinde konuştu.

AÇIKÇASI İFŞADIR

ABD'nin 30 bin kişilik ordu kurmasına ilişkin soruya Yılmaz, "Bu Suriye dosyasındaki en kritik gelişmedir. Bundan daha önemli gelişme olamaz. Amerika Birleşik Devletleri'nin 5-6 yıldır Suriye'de ne ile uğraştığının açıkça ifşasıdır. Bundan daha iyi izah olamaz. Amerika Birleşik Devletleri bölgede taşeronlar arıyor. Her milleti taşeron görüyor ve onlarla bölgeyi dizayn etmek istiyor. Bunu Irak'a, Türkiye'ye, Suriye'ye karşı kullanmak istiyor. Trump yönetiminin dış politikadaki adımları doğru bulmuyoruz. Bunun bölgeyi bölme, parçalama olarak görüyoruz" diye konuştu.

KARAR ALMAK LAZIM!

Afrin'e operasyona ilişkin soruya Yılmaz, "Türkiye tuzağa çekilmemeli, bir çatışma alanına sürüklenmemeli ve bilmeliyiz ki Türkiye orada terör örgütleriyle boğuşturulursa, içeride de bazı olaylar patlatabilirler. Çok dikkatli karar almak lazım" dedi.

Suriye konusunda Meclis'te bir oturum yapılmasına işaret eden Yılmaz, sorumluluk almaları gerektiğinin altını çizdi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar