Siyasetin gözünden MHP'nin af teklifi

MHP seçim vaadi olarak sunduğu af teklifinin arkasından olduğunu bir kez daha yineledi.  MHP Genel Başkan Yardımcısı, “Kalaycı, Başta af olmak üzere tüm vaatlerimizi önümüzdeki süreçte gündeme getireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Siyasetin gözünden MHP'nin af teklifi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
28 Ağustos 2018 Salı 15:03

Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim beyannamesinde yer verdiği ve 24 Haziran seçimleri boyunca gündeme getirdiği tüm vaatlerinin arkasında olduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı şu açıklamalarda bulunmuştu: İnşallah peyderpey bunların gerçekleştiğini de göreceğiz. Daha önceki seçimlerde de vaat ettiğimizin bir çoğu gerçekleşmiştir. Hele ki bu dönemde MHP kilit bir konumdadır. Yasama faaliyetlerinde daha etkin bir konumdadır. Başta af olmak üzere tüm vaatlerimizi önümüzdeki süreçte gündeme getireceğiz. Ben inanıyorum ki af konusunda da AK Parti ile de görüşüp bir sonuca bağlayacağız. Gerekli hazırlığımızı yaptık MHP olarak. Meclis açıldığı zaman gündeme getireceğimiz ilk kanun tekliflerinden birisi olacak. Gerek AK Parti gerek diğer siyasi partilerle görüşme yapıp bu konuyu çözüme kavuşturacağız. Bu bir toplumsal ihtiyaç artık bunun geri dönülmez bir durum söz konusu.

“Tasarıda Af da Erteleme de var”

8 Maddeden oluşan af teklifi hakkında açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız,” Hazırladığımız teklif taslağının içerisinde ceza indirimi de var, af da var, erteleme de var. Elbette tutuklu ve hükümlünün ailelerini düşünürken, suçtan zarar görenleri, mağdurları gözetmek zorundayız. Bu konuda toplumda bir mutabakat oluşmalı. Bizim suçu meslek edinmiş insanları affetmek gibi bir amacımız yok. 'Kader mahkumu', adı üstünde” vurgusunu yapmıştı.

 

Af tasarısı Kimleri Kapsamıyor?

MHP’nin taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi.

AK Parti ve MHP’nin Af Tasarısında Anlaştığı İddia Edildi  

MHP'nin 1 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılmasıyla gündeme almayı planladığı af kanun teklifinin detayları belli oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Ceza İnfaz Kanunu değişikliği ile kısmi af ve bazı suçlarda idam cezasının geri getirilmesine yönelik değişiklik konusunda çalışma yapma kararı aldığı iddia edildi. Şartlar olgunlaştığı taktirde infaz yasası değişiklik teklifinin, AK Parti ve MHP'li grup başkanvekilleri tarafından, anayasa değişikliğinin ise iki parti ve BBP ile birlikte toplam 341 vekilin imzası ile TBMM'ye sunacağı ifade edildi

 

“Aflar Son Derece Hassas Konular”

MHP’nin 8 maddelik af tasarısı hakkında açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik  Öztrak, “Ortada somut bir şey yok. Özellikle bunun olabilmesi için iktidar partisinin de buna ilişkin görüşlerini açıklaması gerekiyor. Aflar son derece hassas konular. Hele hele şu dönemde af meselesinin son derece dikkatli izlenmesi lazım. Gerçekten acaba kader mahkumları mı affolunacak, yoksa 17/25 Aralık'a kadar uzanan, o dönemle suçlananlara belli bir rahatlık, garanti sağlayacak bir paket mi gündeme gelecek? Bütün bunları görmek istiyoruz. İktidarın da bu paket karşısındaki tavrını gördükten sonra bunu konuşmanın doğru olacağına inanıyorum." yanıtını verdi.

“Gerçek Bir Af Konuşulacaksa Sınırı Genişletilmeli”

Çağlar Cilara’nın konuğu olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu MHP’nin af teklifiyle ilgili olarak şunları söyledi: Meclis’in açılmasıyla birlikte bir genel affın gündeme gerekir diye düşünüyorum. Bazı yüz kızartıcı suçlar kenarda tutularak örgüt propagandasından ceza yiyen insanların da dahil olduğu genel bir affın getirilmesi Türkiye’ye rahatlatır diye düşünüyorum. Gerçekten bir af konuşulacaksa sınırı genişletilmeli. Çok çok zor durumdaki insanlara bir umut ışığı yakılmalıdır.

 

"Gündemimizde Af Yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son af açıklamasını katıldığı bir iftar programında yapmıştı. Erdoğan "Bakınız şunu bilin; bizim gündemimizde af diye bir şey yok. Yani bu konularda kimse bize farklı yaklaşım göstermesin. Kimse bize farklı bir yaklaşım göstermesin. Yani insan eğer yargı haklarında bir hüküm vermiş de içeriye girmişse, onları affetme yetkisi bizim değil, bu bir. İki; şu anda parlamentonun böyle bir işlevi yok, bu da ortada. Biz kalkıp da bu işi oya tahvil etmek için bir af çıkarmayız" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

"Gündemimizde Bu Konu Yok"

MHP'nin seçim vaadi olarak sunduğu ve Meclis'in açılmasından tasarı olarak sunacağı af konusuna değinen Ömer Çelik "Gündemimizde bu konu yok. Pozisyonumuzu koruyoruz." açıklamasında bulundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar