Siyasetin erken seçim gündemi

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında 'Erken seçim' çağrısına siyasi liderler ne yanıt verdi? Erken seçim olacak mı?

Siyasetin erken seçim gündemi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Nisan 2018 Salı 20:05

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında 'Erken seçim' çağrısına siyasi liderler ne yanıt verdi? Erken seçim olacak mı?

MHP Lideri Bahçeli'nin grup toplantısında yaptı 'Erken seçim' açıklaması siyasetde günün konusu oldu. Bahçeli, "Önümüzde 2 seçim vardır. Ya normal tarihi beklenecek. Ya da Milli mecburiyetten dolayı seçimleri erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır. 26 Ağustos'un Malazgirt'in yıl dönümünde yeni bir zafer ruhu ile Cumhurbaşkanını seçmeli ve en makul ve mantıklı yoldur. Seçimse isteğiniz hodri meydan. Sandık er meydanıdır, mertliğin kaynağıdır. Biz meydandan kaçmadık. Türkiye'ye pusu kuranları pususunda bozalım. Tercih büyük Türk Milleti'ne aittir. Ne istiyorsak Türk Milleti içindir. Ne amaçlıyorsak Türk Milleti'nin lehinedir." açıklamasında bulunmuştu.

İKTİDAR KANADINDAN İLK AÇIKLAMA

Erken seçim çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Bahçeli ile yarın 13.30'da Külliye'de görüşmemiz olacak. Görüşmemizde gerek bu süreçle ilgili gerekse bu tür açıklama ile ilgili; orada değerlendiririz. Şu anda benim herhangi söyleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerimi zaten grupta söyledim." açıklamasında bulundu.

Hükümetin gündeminde erken seçim olmadığını ifade eden Bekir Bozdağ, "AK Parti'nin, seçimleri vaktinde yapma gibi bir geleneği var ve 22 Temmuz seçimleri hariç bütün seçimler vaktinde yapıldı. Bizim, seçimlerin vaktinde yapılacağına dair de açıklamalarımız var. Ancak Sayın Bahçeli'nin açıklaması partinin yetkili organlarında değerlendirilecektir ve ona göre bir açıklama yapılacaktır." dedi. 

MUHALEFETTEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASINA İLK TEPKİ

Partisinin grup toplantısında Erken seçim çağrısını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Şimdi seçim diyorlar ya, olacak inşallah ve bunları göndereceğiz. Vatandaş gönderecek, bıktık artık. Eğer bunları dış güçler yapıyorsa, o zaman sen bu devleti kim yönetiyor diye benim soru sormam lazım. Bu devleti kim yönetiyor? Dış güçler yapıyorsa senin fonksiyonun ne kardeşim? Sen ne yapıyorsun? Devleti nasıl yönetiyorsun?" şeklinde konuştu.

MHP'nin erken seçim istemesinin nedeni olarak İYİ Parti'siz seçime girmek olarak ifaden eden CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, " İYİ Parti 1 Nisan’da seçimini yaptı genel kurulunu yaptı. Seçim kanunu şunu söylüyor. Bir partinin seçime girebilmesi için 41 ilde örgütlenecek hem de kendi büyük kongresinin üzerinden 6 ay geçtikten sonra seçime girebilir. Bu şu demek Bahçeli biz İYİ Parti’siz bir seçime girmek istiyoruz diyor. Kendi ajandası bu. Bu AKP için bir sürprizimdir yarın belli olur." açıklamasında bulundu. 

Özel açıklamasının devamında, "Seçimler ne kadar erken olursa millet AKP, OHAL,  ve MHP zulmünden o kadar erken kurtulur" dedi.

MHP: ERKEN SEÇİM BİR BASKI DEĞİL BU BİR TEKLİF

MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, Bahçeli'nin "erken seçim" çağrısıyla ilgili, "AK Parti ile görüşülüp alınmış bir karar değil, bir baskı değil, bu bir teklif." dedi. Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin konuya ilişkin yarın görüşeceklerini ve bu görüşmenin ardından konunun netleşeceğini söyledi. Yalçın, erken seçim teklifinin gerekçelerine ilişkin şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişte uyum yasaları çıktıktan sonra 18 ay gibi bir süre beklemek sakınca doğurur. MHP, bir teklif olarak 26 Ağustos'u ortaya koymuştur. Bu bir tekliftir. Kabul görmesi için iktidar partisinin 'evet' demesi lazım. Takdir onlarındır. AK Parti ile görüşülüp alınmış bir karar değil, bir baskı değil, bu bir teklif. 

HDP: OHAL DEVAM EDERKEN BU ÜLKE SEÇİM SÜRECİNİ NASIL KALDIRACAK?

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan erken seçim çağrısı ilgili olarak şu ifadeleri kullandı "Devlet Bahçeli, bir erken seçimden bahsetti. Peki, OHAL süreci devam ederken bir seçim sürecini bu ülke nasıl kaldıracak? Çıkardığınız antidemokratik yasalar, seçim yasaları varken bu ülke demokratik bir şekilde nasıl seçime gidecek? Bir karar aldıysanız, Halkların Demokratik Partisi olarak size hodri meydan diyoruz. Biz seçime de varız. İşte, il eş başkanlarımız buradadır. Bütün il eş başkanlarıma çağrı yapıyorum, yapılacak olan erken seçimlere herkes hazırlıklı olsun" diye konuştu. 

İYİ PARTİ: İYİ PARTİ İÇİN BU KONUDA BİR SORUN YOK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener şunları söyledi, "Sayın Bahçeli’nin 26 Ağustos’la ilgili seçim talebini hep beraber duyduk. Şimdi eminin herkesin kafasında 'İYİ Parti ne düşünüyordur?' diye bir soru vardır. Bizim açımızdan telaşlanacak bir durum yoktur. Biz zaten, ağır bir karartma uygulanan ve bütün toplantılarda, İYİ Parti'nin konuşulduğu televizyon programlarında ama bizim arkadaşlarımızın yer almadığı bir süreci aşa aşa bugünlere geldik. Tekraren söylüyorum; erken seçim, zamanında seçim, şu seçim, bu seçim bizim açımızdan telaşlanacak ve problem olacak herhangi bir durum yoktur. Sarayın büyük ve küçük ortağı neye karar verecekler hep beraber göreceğiz. İYİ Parti için bu konuda bir sorun yoktur." ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ: ESAS KARARI İKTİDAR PARTİSİ VERECEK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Bahçeli’nin erken seçim ilgili yaptığı açıklamada esas kararı iktidar partisini vereceğini söyleyerek açıklamasına şu cümlelerle devam etti, “Türkiye’nin hakikaten bugünkü şartlarda daha ileriye gitmesi mümkün değil. Yani iktidar partisi, içinde yaşadığımız problemlere bir çözüm bulamıyor. Ne iktisadi yönden ne dış politikada. Bir şaşkınlık içerisinde, bundan dolayı bir erken seçim kararı isabetli olur kanaatindeyiz. Biz zaten bu çalışmalara hazırız. Bu çalışmalar şu anda bir bakıma yürüyor. Ama esas kararı nihayetinde iktidar partisi verecek. Bugün grup toplantısında pek bir ses çıkmamış, oradan bekleyip göreceğiz” vurgusunu yaptı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar