için kaldı

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı. Bakan Müezzinoğlu, ilaçları geri ödemeye alacaklarını duyurmuştu.

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:37
5 Temmuz 2017 Çarşamba 10:41

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı.

SMA yani Spinal Müsküler Atrofi, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöromüsküler bir hastalık. SMA hastalığının en tehlikelisi ise SMA Tip 1.

SAĞLIK BAKANLIĞI KARAR VERECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte, SMA Tip-1 tanılı hastaların tedavilerinde kullanılmak üzere, hangi hastaların ilaca erişiminin sağlanacağı ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı hususlarına Sağlık Bakanlığı karar verecek.

İLK 4 UYGULAMA 3, SONRAKİLER 6 AY SÜRELİ

SMA Tip-1 tedavisinde kullanılan ilaçlar, çocuk nörolojisi uzman hekiminin yer aldığı ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden "Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu" tarafından verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile çocuk nörolojisi uzman hekimi tarafından her bir uygulama için ayrı ayrı reçete edilecek.

SGK'NIN KARŞILAMA KOŞULLARI

“İlaç Kullanım Onayı"nın ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde bedeli Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak.
 
İlacın, tescili yapılmış yeni doğan ve çocuk yoğun bakım servisi bulunan, bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanının da yer aldığı, beslenme ve diyetetik ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında kullanılması halinde de bedeli yine SGK tarafından karşılanacak.

YURTDIŞINDAN TEMİN SGK TARAFINDAN YAPILACAK

Soğuk zincir şeklinde taşıma ve saklama koşullarına haiz ilacın yurt dışından temini ile tedavinin sağlanacağı sağlık hizmeti sunucusuna ulaştırılması işlemleri ise zaman kayıplarının önüne geçilmesi için her hasta için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanacak.

BAKANDAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı Mehmet Müezzinoğlu, 24 Haziran'da konuya ilişkin açıklama yaparak, "SMA, TİP-1 hastalığı ilaçlarını geri ödemeye alıyoruz" demişti. 

Bakan Müezzinoğlu'nun açıklaması şu şekildeydi;

Normal doğumların on binde birince SMA'lı doğum riski var. Her yıl 1.3 milyon anne doğum yapıyor. Gönlümüz ister 1.5 milyonlarda olsun. 1.3 milyon doğumda 130 SMA'lı çocuğumuzun olma ihtimali var. Her yıl SMA'lı 130 çocuğumuzun tedavisini yapıyoruz.

İlk 6 ayda tedavinin faydalı olduğu yönünde kanaat var. İlk 6 ayda tedavinin faydalı olduğu yönünde karar var. Şu anda 164 SMA'lı hastamızın Tip-1 hastalığı ilaçlarını geri ödemeye alıyoruz. Şu anda 34'ünü geri ödemeye aldık, 128'i incelemede.

Bugün için dünyada geri ödemeye SMA'lı hastaların tamamını geri ödemeye alan bir ülke yok. Çünkü çok ağır bir maliyeti var. Fayda varsa maliyeti tartışmayız.

Tedaviden yararı kararını bilim kurulları verecek. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterler tedaviye uygun görülen vakaların tamamını geri ödemeye alıyoruz.

İlaçlar önümüzdeki yıllarda da yüksek maliyetle gidecek. Biz bu ülkenin imkanlarını bilim kurullarını vereceği raporlarla şekillendireceğiz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar