Oy kullanma yeri çıkmayanlar ve seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ne yapmalı?

Seçime sayılı günler kala seçmen kütüklerinizde kaydınız ve oy kullanma yerinize ait bilgileriniz yer almıyorsa işte yapmanız gerekenler..

Oy kullanma yeri çıkmayanlar ve seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ne yapmalı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
14 Haziran 2018 Perşembe 09:00

Seçmen kütükleri askıya alındı ve seçimde oy kullanacaklar için seçmen kütük kaydı bilgileri açıklandı. YSK’nın sitesine girip “nerede oy kullanacağım” bölümüne gittiğinizde istenilen bilgileri girdiğinizde oy kullanma yerinize dair bilgilerinizin yer alması gerekir. Peki ya oy kullanma yeri çıkmayanlar ve seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ne yapılmalı?

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine az bir zaman kaldı. Geçtiğimiz günlerde seçimlerde oy kullanacaklar için seçmen kütüğü bilgileri açıklandı. Bu bilgilere YSK’nın sitesinden ya da e-Devlet üzerinden giriş yaparak ulaşabilirsiniz. Seçimlerde oy kullanabilmek için seçmen kütüğünde kaydınız olup olmadığınız öğrenmeniz gerekiyor. Eğer kaydınız yoksa oy kullanabilmeniz için bunu düzelttirmeniz gerekir aksi halde oy kullanamazsınız.

Oy kullanma yeri çıkmayanlar ve seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ne yapılmalı?

24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde oy verebilmeniz için YSK'da seçmen kaydınızın olması gerekiyor. Seçmen bilgilerinizi muhtarlıklardaki listelerden öğrenebileceğiniz gibi internetten üzerinden de öğrenebilirsiniz. Seçmen kütüğünde kaydınız yoksa ne yapmalısınız? Muhtarlıklarda askıya çıkan listelerde ya da internetten baktığınız seçmen kütüğü sorgulamada kaydınız yoksa veya bilgiler yanlışsa bağlı olduğunuz nüfus müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunmanız seçmen kütüğü kaydınız için yeterli oluyor. Şahsen başvuru yoluyla nüfus müdürlüğüne başvuracak ve adres kayıt sistemine dahil olacaklar, ardından da ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığını başvurup kayıtlarını yaptıracaklar.

- Yurt içi seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,

- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya

- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen Türk vatandaşlarının;

2 Mayıs -12 Mayıs 2018 tarihleri arasında askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listelerinde kayıtlı olan seçmenlerden;

a) Kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişikliği bulunan,

b) Askı süresi içinde yerleşim yeri adresini değiştiren ve seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listelerinde ismi bulunmayan Türk vatandaşları, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekâletname ile başvuranlar sadece vekâlet veren adına adres beyanında bulunabileceklerdir.

c) Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ

Oy kullanacak vatandaşlar hem e-Devletten hem de YSK'nın resmi sitesinden T.C Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl ve Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No gibi bilgileri girerek sorgulama yapabilecek.   

YSK SANDIK SORGULA

E-DEVLET SANDIK SORGULA

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar