için kaldı

Abdulkadir Selvi yazdı: Rusya ile koordinasyon sağlandı mı?

Yazar Abdulkadir Selvi, 8 şehidin olduğu İdlib saldırısı hakkında bir yazı kaleme aldı.

Abdulkadir Selvi yazdı: Rusya ile koordinasyon sağlandı mı?
Son Güncelleme: 4 Şubat 2020 Salı 08:55
4 Şubat 2020 Salı 08:53

Rejim tarafından yapılan topçu atışlarında 3'ü sivil, 5'i asker 8 kişi şehit oldu. Türkiye koordinatların verildiğinin belirtirken Rusya ise verilmediğinin savundu.

Konu hakkında bir yazı kaleme alan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin yazısı şöyle;

“Şehitler verdiğimiz İdlib’deki gözlem noktalarını takviye etmek üzere bölgeye sevk edilen askerimize yapılan saldırının birkaç açıdan değerlendirilmesi gerekiyor.

1-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’ya hareketinden önce rejim güçlerinin İdlib’de askerimize saldırısının zamanlaması manidar bulundu.

2-Rejime misliyle karşılık verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun şifresini “Noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor” sözleriyle verdi. Gün boyunca MİT’in belirlediği hedefler vuruldu.

3-Erdoğan, Rusya’ya “Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın” diye seslenme gereği duydu.

4-Erdoğan, Afrika gezisi dönüşünde “Astana süreci diye bir şey kalmadı. Rusya, Astana ve Soçi’ye sadık değil” demişti. Bu saldırı, “İdlib Mutabakatı ve Astana süreci çöktü mü” sorusunu gündeme getirdi.

5-Rusya’nın, askeri birliklerin bilgi verilmeden hareket ettiği yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanı Akar, 2 Şubat Pazar günü saat 16.13’te ve 22.27’de Rusya‘nın bilgilendirildiğini açıkladı.

6-Rejimin saldırısı, Türkiye’nin İdlib’deki 12 gözlem noktasından çekilmesini hedef alıyor. Türkiye, gözlem noktalarından çekilmeyeceği gibi buraları takviye etmekte kararlı. Çünkü gözlem noktalarından çekilmemizin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtları ile kontrol edilen alanların istikrarını tehlikeye atacağı düşünülüyor.

7-Rejim tarafından yapılan saldırı, Türkiye-Rusya ilişkilerini de olumsuz etkiledi. Ankara’da gün boyu, “Saldırılar sürerse Türkiye ile Suriye rejimi arasında bir savaş çıkar mı”, “Bu iş Türkiye-Rusya çatışmasına yol açar mı” gibi sorular dolaştı. Kritik süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Bu görüşme Erdoğan ile Putin’in kısa süre içinde görüşeceği beklentisine yol açtı.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar