RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den örnek istifa kararı!

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından TÜRKSAT üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu. Şahin’in istifa kararını etkileyen neden ise kurumların daha fazla yıpranmasını istememesiydi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den örnek istifa kararı!
Son Güncelleme: 6 Kasım 2019 Çarşamba 13:56
6 Kasım 2019 Çarşamba 13:18

11 Haziran’da TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilen Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile Türksat’tan istifa etti. Şahin kendisine yapılan eleştirilerde başkanlığını yaptığı RTÜK ve yönetim kurulu üyesi olduğu Türksat’ın daha fazla haksız yere yıpranmasını istemediği için istifa ettiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şahin, “Başkanlığını yaptığım RTÜK ve TÜRKSAT gibi iki güzide kurumumuzun haksız yere daha fazla yıpratılmaması için tamamen hukuki, vicdani ve ahlaki  sınırlar içerisinde görev aldığım TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyeliğinden ayrılıyorum. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerini kullandı.

Şahin’in istifa kararı, Türkiye’de de istifa kültürünün yerleştiğinin bir göstergesi olduğu anlamı da taşıyor

RTÜK Başkanı'ndan örnek devlet adamlığı dersi!

Birçok kurumda önemli görevlerde yer alan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin,  1974 yılında Rize Çayeli’nde doğdu. İlköğrenimini Rize’de, lise eğitimini Sakarya’da tamamladı. 1995 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. 2002 yılında da Gazetecilik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptı.

Şahin; İçişleri Bakanlığı’nda, TBMM’de, Adalet Bakanlığı’nda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’da, RTÜK ve Başbakanlık gibi birçok kurumda yöneticilik yaptı. Anadolu Ajansı’nda Genel Müdür Yardımcılığı da yapan Ebubekir Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak devlete önemli hizmetlerde bulundu.

Evli ve iki çocuk babası olan Şahin, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 16.10.2017 tarihli ve 8'inci Birleşiminde yapılan seçim sonucunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeliğine seçildi.

Yaptığı çalışmalar

RTÜK Başkanı Şahin önderliğinde RTÜK’te Medya Okuryazarlığı Haftası etkinlikeri düzenlendi. Şahin, Medya Okuryazarlığı’nın öğrencileri bilinçli bir şekilde medyayı takip edebildikleri bilginin bütünü olduğunu söyledi.

Şahin, 15 Temmuz’da vatanı için gözünü kırpmadan canını veren şehit çocuklarını RTÜK’te ağılayarak Medya Okuryazarlığı ile tanıştırdı. Şahin, bu çocukların devlete emanet olduğunu belirtti. Kendisinin de elinden gelen her türlü imkânı şehit ailelerinin sorunlarına çözüm bulmak için kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade eden Şahin, “Sizler bize sadece bu dünyada değil öbür dünyada da emanetsiniz. Bana ne zaman ulaşmak isterseniz çekinmeyin. İş yaşamında, okul yaşamında ve sosyal yaşamda yaşadığınız zorluklarda bizlere ulaşın. Bunları çözmek için elimizden ne geliyorsa imkânlarımızı seferber ederiz.” ifadelerini kullandı.

ALO 178 İle RTÜK’e ulaşmak daha kolay

RTÜK’ün 444 1 178 olan ulaşım numarası vatandaşların daha kolay ulaşabilmesi için 178 oldu.

Yayıncılık alanını düzenlerken vatandaş bildirimlerini dikkate aldıklarını vurgulayan Şahin, “Halkımızın yorumları çalışmalarımızda rehber oluyor. Yayıncılık alanını düzenlerken vatandaş bildirimlerini dikkate alarak çalışıyoruz. ALO 178 ile vatandaşlarımız artık daha rahat ve kolaylıkla bizlere ulaşacak. Açık iletişim kanallarından gelen öneriler ışığında düzenleme ve denetleme faaliyetlerimizi ilgili yasamızla yürütüyoruz. Bizim için her tavsiye başımızın tacıdır. Hizmet binamızın kapıları da vatandaşımıza açık. Oluşturduğumuz Rating İletişim Merkezi de rating ölçümlerini ve televizyonların nasıl takip edildiğini merak eden vatandaşlarımıza her zaman açıktır. Dileyen gelip uzman arkadaşlarımızdan merak ettikleri sorulara cevap bulabilir” açıklamasını yapmıştı.

Disleksi farkındalık etkinliği

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) ev sahipliğinde sosyal konferanslarda düzenleniyor. RTÜK'te Disleksi Farkındalık Konferansı düzenlendi. Disleksinin bir engel durumu olmadığını ifade eden Şahin, "Erken fark edilince eğitimle çözülebilecek öğrenme güçlüğü. Belki bizim çocuklarımızda da vardı. Farkına varmadan zorluklarını çekti. Farkına varmadan bunu aştı. Bunlar hızlı şekilde eğitimle çözülebilecek bir öğrenme güçlüğü" diye konuştu.

 Kadın şiddetine ve şiddet sahnelerine ceza!

Türkiye’de yayınlanan dizi ve filmlerdeki şiddet sahnelerine hemen müdahalede bulunarak gerekli yasal işlemlerde bulunuldu. Şahin RTÜK’ün kadına karşı şiddeti özendiren yayınlara kayıtsız kalmasının düşünülemeyecek olduğunu belirtti. “Hiç kimsenin kişisel maddi menfaatler için toplumun genel beklentilerini görmezden gelmeye hakkı yoktur.” İfadelerini kullanan Şahin şiddet sahnelerine gerekli cezanın verildiğini söyledi.

Şiddet sahnelerinin yanı sıra halkın sağlığını tehlikeye atacak yayınlara da ceza kesiliyor.

Engelliler televizyon ve radyo yayınlarına daha kolay erişecek

Radyo, Televizyon Üst Kurulunca yapılan düzenlemeyle medya hizmet sağlayıcıları 6 ay içinde, engelli dostu programların yayın sürelerini aylık yayın sürelerinin en az yüzde 10'una ulaştıracak, haftada en az 2 akşam kuşağı programını ve ana haber bültenlerinden birini işaret diliyle yayınlayacak, hava ve yol durumu, güncel piyasa, döviz ve skor durum ekranları seslendirilecek.

Engelli dostu yayınlar, en az yüzde 5'i ayrıntılı altyazı, en az yüzde 5'i işaret dili, en az yüzde 5'i sesli betimleme çeviri türlerinde olmak üzere 2 yıl içinde toplam yayın süresinin yüzde 25'i; en az yüzde 10'u ayrıntılı altyazı, en az yüzde 10'u işaret dili, en az yüzde 10'u sesli betimleme çeviri türlerinde olmak üzere 5 yıl içinde toplam yayın süresinin yüzde 40'ı kadar olacak.

Medya hizmet sağlayıcıların ana haber bültenlerinden birini günlük olarak işaret dili ile yayınlaması, hava ve yol durumu, güncel piyasa, döviz ve skor durum ekranlarını seslendirmesi zorunlu olacak.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar