Rejim karşıtı protestolar sanat dünyasına sıçradı: İran'ın önde gelen iki aktristi gözaltında

İran'da Mahsa Amini'nin öldürülmesi sonrası başlayan rejim karşıtı protestolarda gözaltılar ve tutuklamalar devam ediyor. Son olarak İran medyasında yer alan habere göre, ülkenin önde gelen iki aktristi Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi de hükümet karşıtı protestolara destek verdiği için gözaltına alındı.

Rejim karşıtı protestolar sanat dünyasına sıçradı: İran'ın önde gelen iki aktristi gözaltında
Son Güncelleme: 21 Kasım 2022 Pazartesi 14:24
21 Kasım 2022 Pazartesi 14:21

İran hükümet karşıtı protestolarda ölümler, gözaltılar ve tutuklamalar devam ederken rejim baskısı ülkenin sanatçılarına kadar geldi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, İran yetkililerine karşı komplo kurmakla suçlanıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre IRNA, iki aktristin de Pazar günü Başsavcılığın talimatıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, başörtülerini çıkararak protestoculara destek vermişti.

Ghaziani, gözaltına alınması öncesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu benim son paylaşımım olabilir. Şu andan itibaren başıma ne gelirse gelsin, bilin ki her zaman olduğu gibi son nefesime kadar İran halkının yanındayım" demişti.

400'DEN FAZLA PROTESTOCU HAYATINI KAYBETTİ

İran'da rejim karşıtı son protestolar, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasından 3 gün sonra hayatını kaybetmesiyle başlamıştı.

Mahsa Amini’nin sopayla dövüldüğü ve başının bir araca vurulduğu öne sürülmüş, kötü muamele iddialarını yalanlayan polis ise Amini'nin kalp krizi geçirdiğini savunmuştu.

İnsan hakları aktivistlerine göre İran'da iki aydır süren çatışmalarda 400'den fazla protestocu hayatını kaybetti, 17 bine yakın kişi de gözaltına alındı.

İran yönetimi ise protestoların yurt dışından ve ülkenin düşmanları tarafından yönetildiğini savunuyor.

Ülkede en az 5 gösterici idam cezasına çarptırılmıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar